MF DNES

Posily Sparty a Slavie? Pro ligu dobře, míní Čech

-

Už podvanácté pořádá český brankář Petr Čech fotbalovou školu, na kterou se tentokrát sjely děti i z Číny nebo Zambie. „Nabíjí mě to pozitivní energií,“popisoval 35letý gólman, který dnes nastupuje do přípravy Arsenalu před novou sezonou.

Jeden turnus v Praze, druhý nově ve Zruči u Plzně. Užil jste si další ročník své fotbalové školy?

Přemýšlíme, jak uspokojit co nejvíc zájemců. Proto byla škola na dvou místech. Ve Zruči bydlí moji rodiče, takže se přišla podívat celá rodina. A já jsem zapojil i syna Damiána, který byl z celé skupiny nejmladší, což byl pro něj oříšek.

Má talent?

Snažíme se, aby si on i dcera Adélka vyzkoušeli všechno možné. Damiána fotbal baví a poslední dobou je víc a víc v bráně.

Arsenal absolvuje část přípravy v Austrálii a Číně. Těšíte se?

První týden budeme v Londýně. Pak letíme do Austrálie, kde nás v Sydney čekají dva zápasy proti místním týmům. Potom se přesuneme do Číny, kde budeme hrát proti Bayernu Mnichov a Chelsea. V atmosféře před padesáti sedmdesáti tisíci diváky to stojí za to, i když dlouhé přesuny jsou komplikace.

Jste rád, že zůstal trenér Arsene Wenger? Je to dobře?

To se samozřejmě ukáže až na konci sezony. Ale když se člověk za posledních dvacet let podíval na Arsenal, tak u toho byl Wenger. Je tam dál...

Jaká bude sezona bez Ligy mistrů?

Jiná než v předchozíc­h letech. Ale čeká nás Evropská liga.

Berete to jako důležitou soutěž?

Já hrál Evropskou ligu v roce 2013 s Chelsea a jsem pyšný, že jsem ji vyhrál.

Sledujete dění doma? Co říkáte na posilování Slavie a Sparty?

Pro českou ligu to je dobře. Srovnání se zahraniční­mi hráči je důležité. Altintop hrál bundesligu, může to být zajímavá posila. Stejně jako noví hráči ve Spartě.

Neudělá to velký rozdíl mezi špičkou a zbytkem soutěže?

Plzeň posílila tím, že se vrátil trenér Vrba. Sparta a Slavia o titul budou muset hrát. Navíc nikde není psáno, že když koupíte posilu, tak to bude fungovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia