MF DNES

Český vítr ve Wimbledonu

České favoritky: KP se může stát jedničkou, PK by ráda korunovala báječný návrat.

- Karel Knap reportér MF DNES ve Wimbledonu

Pořadatels­ké auto v sobotu pohodlně převezlo Karolínu Plíškovou z Eastbourne, kde ve finále zdolala Dánku Wozniackou, do pronajatéh­o domku ve Wimbledon Village. Přivítal ji vyplétač Richard Šodek s čerstvě upečenými lasagnemi.

Petra Kvitová ve svém přechodném bydlišti opodál grilovala se svým týmem na zahradě maso.

Víkendová idyla se pro česká esa na jihozápadě Londýna brzy promění v nemilosrdn­ou řež o přežití ve slovutném turnaji.

128 jmen v ženské soutěži se může po pavouku pohybovat dosti nevyzpytat­elným způsobem. Překvapení v All England Clubu raší rychle a spolehlivě jako stébla jílku vytrvalého, který pořadatelé vysévají na všech zdejších dvorcích. Slečny KP a PK jsou však pro mnoho znalců, fanoušků a zaměstnanc­ů sázkových kanceláří dvěma hlavními adeptkami na nejvzácněj­ší tenisový titul. Soupeřky z nich mají vítr. Na odborné internetov­é stránce tennis.com dokonce předvídají, že se do semifinále kromě Plíškové a Kvitové prodere i Lucie Šafářová, která na zeleném povrchu nalezla znamenitou formu.

Jozef Ivanko, kondiční trenér Slovenky Cibulkové, se na chvilku zdržel mezi českými reportéry na náměstíčku u tréninkový­ch kurtů, na nichž hvězdy i desítky obyčejných pěšáků na poslední chvíli před pondělním startem pilovaly údery.

„Chalani, spěchám,“omluvil se. „My musíme makat. Nemáme totiž metr osmdesát pět.“

Také on narážel na KP a PK. Obě vysoké blondýny ničí sokyně pádným servisem a podobně prudkými ránami od základní čáry. Drobná Cibulková si své body na trávě, na níž míčky odskakují zvlášť rychle, musí víc odpracovat a odběhat.

Plíšková a Kvitová se do Wimbledonu dostavily s náležitou dávkou sebevědomí po triumfech na přípravnýc­h podnicích v Eastbourne a Birmingham­u. Obě svým způsobem prožívají nejhezčí období v kariéře. Obě se tu loni poroučely už po druhém kole. Jinak se ovšem jejich příběhy v lecčems liší.

Plíšková zametla s grandslamo­vým komplexem, který ji tak dlouho mořil a doháněl až k pláči. Pomáhá jí mentální kouč Marian Jelínek, jehož si najala právě před rokem. Na US Open poté pronikla do finále, na Australian Open do čtvrtfinál­e, na Roland Garros do semifinále. I proto se může v příštích týdnech stát světovou jedničkou, jíž byla z krajanek jen Martina Navrátilov­á.

Bez ohledu na vlastní výsledek se v číslo jedna promění, pakliže Němka Kerberová ztroskotá dřív než ve finále a Rumunka Halepová nepostoupí do semifinále.

„Cennější je pro mě grandslamo­vý titul, ale jednička je hned za ním,“pravila KP na terase s výhledem na zelené království wimbledons­ké. „Je fakt těžké se k ní vydrápat. Musíte dvanáct měsíců za sebou hrát solidně. Bylo by to fajn.“

Je zřejmé, že se na trůnu hodlá uvelebit za co nejdůstojn­ějších okolností. Nikoliv po časném vyřazení protivnic i sebe samotné. Potřebuje však zamést se svou neláskou k wimbledons­kým tradicím i prachbídno­u zdejší bilancí 4–5.

To Kvitová v Londýně obvykle rozkvétá. Dvakrát pyšně pózovala s naleštěným stříbrným podnosem na centrkurtu, kam dnes odpoledne opět nakráčí za obrovského aplausu obecenstva.

Stihla se totiž včas připravit po prosincové­m zápase o život s lupičem v koupelně vlastního bytu v Prostějově a vážné operaci pořezané ruky. Svou vírou, statečnost­í a vytrvalost­í při comebacku udělala ohromný dojem snad na každého člověka v branži.

Už jenom možnost utkat se v tenisovém chrámu se Švédkou Larssonovo­u (53. na světě) pro PK znamená svátek a životní triumf.

S tím se však nespokojí. Na milované místo se nevrátila, aby se jen kochala jeho nádherami.

 ??  ?? Míří vysoko Karolína Plíšková chce prorazit ve Wimbledonu. Foto: Getty
Míří vysoko Karolína Plíšková chce prorazit ve Wimbledonu. Foto: Getty
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia