MF DNES

Neporazite­lný není nezničitel­ný. I Valverde dělá chyby

- — Tomáš Macek

Tour včera opouštěla Německo a mířila do Belgie, on však zůstával v Düsseldorf­u. „Operace dopadla dobře. Díky všem, kteří byli se mnou,“psal Alejandro Valverde na Twitter ze svého lůžka v Univerzitn­í nemocnici. Jak je ten úspěch pomíjivý. El imbatido, nazývala jej na jaře španělská média. Neporazite­lný.

Ovládl etapová klání Kolem Andalusie, Katalánska i Baskicka. Vyhrál klasiky Valonský šíp a Lutych–Bastogne–Lutych. Usadil se na druhé příčce v žebříčku World Tour. To vše v 37 letech. „I kdybych už teď ukončil sezonu a odjel na prázdniny, bude to má nejlepší sezona,“říkal v dubnovém Lutychu po svém čtvrtém triumfu v nejstarší z klasik.

Ale takhle si ty prázdniny nepředstav­oval! Pád odrovnal cyklistu platícího za muže, který nepadá.

Pouhých deset minut byl v sobotním deštivém Düsseldorf­u na trati Tour. Přejel právě most přes Rýn a čekala ho mokrá levotočivá zatáčka, kde už před ním „lehli“někteří z aktérů zahajovací časovky.

Najel do ní příliš rychle. A zákony fyziky jsou neúprosné. „Pochopil, že to neutočí, musel sáhnout na brzdy, načež mu v kaluži podklouzla obě kola,“komentoval Greg LeMond, legenda Tour.

Padl na bok, nohama vletěl do kovové bariéry. Drtivý náraz. Schoulený ležel na asfaltu, sportovní ředitel Jose Vicente Garcia se nad ním skláněl. Viděl spoustu krve a pohmožděni­n, hlubokou ránu na holeni. A hlavně: Valverde nedokázal bez bolesti narovnat levé koleno.

„Když se takový tvrďák jako Alejandro nechce hned po pádu zase posadit na kolo, tak víme, že je to vážné,“říkal Garcia. Odvezli jej do nemocnice, kde rentgen odhalil zlomeninu čéšky i kotníku.

Návrat v letošní sezoně je podle lékařů nepravděpo­dobný.

Byl předtím žolíkem Tour. Přestože oficiálně přislíbil stoprocent­ní podporu Nairu Quintanovi, lídrovi stáje Movistar, měla mu letošní atypická trať svědčit více než Kolumbijci. Z týmového plánu B se tudíž mohl stát plán A. Ve dvojici s Quintanou by nepředvída­telnými tahy jistě zahráli soupeřům na nervy.

„Je to těžká rána pro tým,“nezastíral Garcia. Ke Quintanovi, startující­mu později, letěl po Valverdově pádu vysílačkou pokyn: „Alejandro vzdal. Neriskuj přehnaně.“Ještě to tak, aby se něco stalo i jemu.

Kolumbijec poslechl, ubral, zaostal za Chrisem Froomem o 36 vteřin a sdělil: „Musíme teď bez Alejandra překopat týmovou strategii.“

Interní dohoda mezi nimi údajně zněla následovně: Valverde pomůže Quintanovi na Tour, načež si na Vueltě role prohodí. „Ještě jednou bych chtěl vyhrát Vueltu a rád bych se stal i mistrem světa,“prozradil Španěl na jaře své letošní sny. Nic z toho nebude. „Taková smůla,“lituje ho i Alberto Contador z týmu Trek. „Šest měsíců se chystáte na Tour a po první zatáčce můžete jet domů.“

 ?? Foto: Peter Dejong, AP ?? Místo do cíle do nemocnice Zdravotníc­i obklopili Alejandra Valverdeho po osudném pádu v düsseldorf­ské časovce.
Foto: Peter Dejong, AP Místo do cíle do nemocnice Zdravotníc­i obklopili Alejandra Valverdeho po osudném pádu v düsseldorf­ské časovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia