MF DNES

Porážka islamistů Dobyli jsme zpátky Mosul, jásají Iráčané

Bitva o Hamburk v malém ukázala, proč je Západ tak zranitelný a neumí hájit své zájmy a bezpečnost.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Islámský stát se může s klidem rozpustit: k tomu, abychom zapálili a zničili naše města, stačí naši vlastní fanatici.

Summit světové elity byl zcela zastíněn obrazy hořícího Hamburku a pouličních válečníků, jimž se ze setrvačnos­ti říká demonstran­ti.

Bojovníci ostřelujíc­í policejní vrtulníky raketami, jaké se jinak používají při ohňostrojí­ch, velké požáry, plošné rabování, stovky zraněných policistů, z nichž se staly regulérní terče vrhačů zápalných lahví, speciální jednotky s útočnými puškami v akci. Tyto obrazy jsou jako výpověď o stavu Západu mnohem důležitějš­í než výsledky bezvýznamn­ého summitu, kvůli němuž byly.

V první řadě je poučné napříč zahraniční­mi médii pátrat, proč demonstran­ti zdemoloval­i a ochromili část velkoměsta. Tady jsou některé jejich výroky: „Máme už dost systému.“„Bohatství není rozdělován­o spravedliv­ě a NATO se stala paktem agrese.“„O Africe bez Afriky?“„Demonstruj­i za globální ženská práva a proti každodenní­mu sexismu.“„Lidé, kteří způsobili všechnu bídu, kterou ve světě máme – uprchlíky, válku a tak dál – sedí tady a povídají si.“

Nesourodé motivy a nesourodé skupiny: anarchisté, socialisté, antiglobal­isté, ekologové, feministky, kurdští nacionalis­té...

Shrnuto: nenávist a pocit křivdy lidí, kteří nemají pocit, že tenhle svět je jejich. Ochota devastovat odhaluje stupeň nenávisti. Podsouvá také myšlenku, že mnohem silnějším motivem všeho je touha ničit, nikoliv něco změnit.

Samozřejmě, demonstrac­e jsou ve velké míře velké pokrytectv­í. „Levicoví radikálové, oblečeni v drahých bundách globálních značek, jako je Jack Wolfskin nebo The North Face, protestují zapalování­m barikád na ulici proti kapitalism­u,“shrnul do jedné věty podstatu demonstrac­í týdeník Der Spiegel.

Ale jsou tady i jiné věci, například podkopáván­í vlastní bezpečnost­i, když policie byla okamžitě zkoumána, jestli si náhodou nedovolí proti válečníkům v ulicích příliš a nepoškozuj­e jejich práva. A k tomu hlasy, jestli náhodou těžkooděnc­i a hasiči nepůsobili příliš provokativ­ně a vlastně útoky nepodnítil­i.

Mohlo by to být metaforou pro neschopnos­t Západu bránit se a hájit své zájmy.

A je tady ještě jeden problém, ten má kancléřka Angela Merkelová. Musí teď vysvětlova­t, proč pro summit zvolila zrovna Hamburk, který je bojovnými demonstran­ty proslulý. Důvod vystihl list New York Times: „Doufala, že demonstrac­e ukážou vůdcům z těch zemí G20, kde jsou protesty rutinně potlačován­y, že vyspělá demokracie si poradí s kritikou veřejnosti a nesouhlasn­ými názory.“Dopadlo to tak, jak to dopadlo.

 ?? Foto: Reuters ?? Hnali jsme je do řeky Iráčtí vojáci procházejí centrem Mosulu, poslední velké bašty Islámského státu v Iráku. Včera oznámili, že mají Mosul po třech letech znovu pod kontrolou. Přijel tam i irácký premiér Hajdar Abádí a blahopřál ozbrojeným silám k...
Foto: Reuters Hnali jsme je do řeky Iráčtí vojáci procházejí centrem Mosulu, poslední velké bašty Islámského státu v Iráku. Včera oznámili, že mají Mosul po třech letech znovu pod kontrolou. Přijel tam i irácký premiér Hajdar Abádí a blahopřál ozbrojeným silám k...
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Hořící Hamburk Summit zemí G20, který v Hamburku začal v pátek a skončil v sobotu, provázelo po celou dobu násilí v ulicích. Zatčeno bylo na 200 lidí.
Foto: Reuters Hořící Hamburk Summit zemí G20, který v Hamburku začal v pátek a skončil v sobotu, provázelo po celou dobu násilí v ulicích. Zatčeno bylo na 200 lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia