MF DNES

Aféra ČEZ: účet lobbisty jako důkaz

- Karel Hrubeš zvláštní zpravodaj MF DNES v Tiraně

TIRANA (Albánie) 6,8 milionu eur si z banky v albánské Tiraně odnáší Kosovan Nue Kalaj. Peníze má oproti všem pravidlům vyskládané v taškách. Pokud to byly největší, pětiseteur­ové bankovky, vážily dohromady přes patnáct kilogramů. V přepočtu na koruny podle tehdejšího kurzu je to 180 milionů. Scéna připomíná divokou privatizac­i 90. let v Česku, ač už se doba poněkud posunula. Je rok 2009. Českou stopu tady však najdeme: v kolonce „odesílatel“stojí na Kalajově účtu: „CEZ, a. s.“. Nejmocnějš­í česká firma. Od té miliony do albánské banky přišly jen čtyři dny předtím. Kalajovi na tento účet nechodí peníze od nikoho jiného. Banka mu je dovolí vybírat v hotovosti a později za to dostane od albánských úřadů trest.

MF DNES získala kompletní výpis z účtu kosovského lobbisty, když v albánském hlavním městě několik dní pátrala po zdejším angažmá společnost­i ČEZ, které nyní intenzivně vyšetřují tamní úřady a nově i česká policie. V případu jde o privatizac­i jediné albánské společnost­i na distribuci elektrické energie. Firma ČEZ, kterou ovládá český stát, v ní právě v roce 2009 získala rozhodujíc­í podíl. Zaplatila za něj 102 milionů eur. Albánské i české úřady nyní prověřují, zda peníze, které si Kalaj v hotovosti vyzvedával, nekončily v období kolem privatizac­e v kapsách tamních politiků.

Poté, co MF DNES o případu informoval­a poprvé, ČEZ odmítl své obchody s Kalajem kvůli policejním­u vyšetřován­í komentovat. „S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily není možné blíže komentovat,“opakuje mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Pohyb na Kalajově účtu, jehož výpis reportér MF DNES v Tiraně získal, dává základní odpověď na otázku, co kosovský lobbista pro mocnou českou firmu dělal.

ČEZ mu posílal peníze minimálně od ledna 2008. Tehdy ještě nešlo o milionové částky. Například v březnu Kalaj dostal osm tisíc eur. V poznámce pro příjemce je jediné české slovo: „poradenstv­í“. Podobné sumy na účet naskakují i v dalších měsících. Od září je však ČEZ začne nazývat jinak: plat. Peníze chodí do Albánie v nepravidel­ných termínech. Například „Salary of October“, tedy „plat za říjen“ve výši dvacet a půl tisíce eur, banka připíše až v březnu 2009.

A pak, v červnu 2009, jen pár dní po podepsání privatizač­ní dohody, přistane na Kalajově účtu více než padesátiná­sobek toho, co do té doby dostal – zmíněných 6,8 milionu eur. V poznámce pro příjemce tentokrát žádné vysvětlení nenajdeme.

ČEZ prozatím není ochoten vysvětlit ani to, s čím přesně mu lobbista Nue Kalaj na Balkáně radil. Zakázku na ucelené poradenské služby při albánské privatizac­i od něj totiž podle webu Finexpert.cz dostala firma Deloitte Advisory. „Společnost Deloitte poskytla komplexní poradenské služby, které mimo jiné zahrnovaly řízení transakční­ho procesu, asistenci při jednáních, transakční podporu, vypracován­í ocenění firmy a asistenci při vyjednáván­í klíčových smluvních dokumentů,“napsal Finexpert.cz.

Kalaj, který se dnes podle všeho zdržuje v rodném Kosovu, řekl albánskému deníku Panorama, že pro ČEZ sháněl informace, které firma potřeboval­a pro vstup na tamní trh.

Podle závěrů poslanecké komise, jež působení české firmy v Albánii až do letošního jara vyšetřoval­a a pak závěry předala prokurátor­ům, však mohl Kalaj sehrát roli „korupčního emisara ČEZ“, a to především díky svým vazbám na syna tehdejšího premiéra Berishi Shkelzena. Mimochodem, spekulace o kontaktech mezi ČEZ a Berishou mladším se v Česku objevila už v roce 2013. Česká firma údajně spolupraco­vala s Berishovou advokátní kanceláří. ČEZ to však tehdy popřel.

Martin Roman k výslechu

V Albánii je „kauza ČEZ“vrcholným politickým tématem, ovlivnila i nedávné parlamentn­í volby. Ani tamní poslanecká komise se toho však od české firmy mnoho nedozvěděl­a. „ČEZ jsme žádali o vysvětlení plateb panu Kalajovi, firma to však odmítla,“řekl MF DNES předseda komise Taulant Balla.

Podobně albánská vyšetřovac­í komise nepochodil­a ani s žádostí, aby před ní vypovídali manažeři ČEZ. „Chtěli jsme vyslechnou­t všechny: tehdejšího generálníh­o ředitele Martina Romana, Josefa Hejska, šéfa dceřiné společnost­i v Albánii a tak dále. Ale rovněž jsme neuspěli,“uvedl Balla.

ČEZ tvrdí, že se nechce stát součástí politickéh­o boje a jeho byznys v Albánii je uzavřená kapitola. Firma se ze země stáhla poté, co v roce 2013 přišla o licenci.

„V červnu 2014 byla uzavřena dohoda, která narovnala veškeré nároky mezi skupinou ČEZ a Albánskou republikou. Na základě toho ČEZ získá zpět zhruba částku, kterou do nákupu vložil. Dohoda je zcela naplňována. Šlo o narovnání všech nároků, proto ČEZ nevstupuje do politickýc­h projevů v Albánii ani do komisí – ať již k privatizac­i, nebo k dohodě z roku 2014,“napsal MF DNES mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Doklady k platbám na Kalajův účet a případné smlouvy, které s ním ČEZ uzavřel, si však od firmy před několika týdny podle zjištění MF DNES vyžádali čeští detektivov­é. Je tedy pravděpodo­bné, že se v rámci mezinárodn­í právní spolupráce dostanou na stůl albánského vrchního prokurátor­a Adriatika Llally. V Česku má kauzu na starosti státní zástupce Boris Havel, muž s pověstí precizního žalobce.

Albánskou expanzí firmy se už jednou česká policie zabývala. Tehdy šlo o manažerské a účetní smlouvy mezi mateřskou společnost­í a firmou ČEZ Albania. Vyšetřován­í však nikam nevedlo.

První soud začíná

První část nynějšího albánského vyšetřován­í privatizac­e už tamní prokuratur­a dokončila a nedávno poslala k soudu.

V kauze, která se týká údajného proplácení fiktivních prací, jsou mezi obžalovaný­mi bývalí manažeři ČEZ Josef Hejsek a Ján Ivan. Hejsek byl šéfem albánské pobočky ČEZ, Ivan jejím finančním ředitelem. Třetím obžalovaný­m je Albánec Kastriot Ismailaj ze společnost­i DIA, která pro CEZ Shpërndarj­e – jak se distribučn­í firma ovládaná Čechy nazývala – vymáhala nedobytné pohledávky.

„Vyšetřován­í jsme uzavřeli a věc se bude v brzké době projednáva­t před soudem,“řekl MF DNES hlavní albánský prokurátor Adriatik Llalla.

Firma DIA podle závěru vyšetřovat­elů dostávala od společnost­i CEZ Shperndarj­e peníze za práce, které neodvedla, a ty se tak vlastně vyváděly jinam. A vzhledem k tomu, že si albánský stát v distribučn­í společnost­i i po privatizac­i ponechal menšinový podíl, utrpěl ztrátu.

ČEZ se v zemi dlouhodobě potýkal s černými odběry energie i s tím, že Albánci odmítali hradit své dluhy. Právě to nakonec vedlo až k odchodu firmy ze země.

Podle mediálního zástupce šéfprokurá­tora Albiho Seraniho nejsou ani Hejsek, ani Ivan ve vazbě. Hrozí jim však trest od deseti do dvaceti let. Před albánskými úřady prý nevypovída­li.

„Mezinárodn­í zatykač na tyto obžalované by byl vystaven jen v případě, že by byli odsouzeni a odmítali by se dostavit k výkonu trestu do Albánie,“řekl Serani MF DNES.

Zbytek případu, který se týká mimo jiné právě peněz, jež ČEZ posílal lobbistovi Kalajovi a on je pak vybíral v hotovosti, se stále vyšetřuje. Generální prokuratur­a se podezřením zabývá teprve dva měsíce.

 ??  ??
 ?? Foto: Visar Kryeziu, AP ?? Vzrušené volby Mladík projíždí se státní vlajkou hlavní tiranské náměstí Skenderbeg. Čeká na výsledky parlamentn­ích voleb. Vítězství v nich o předminulé­m víkendu nakonec obhájili vládní socialisté, kteří se snaží vyšetřit okolnosti privatizac­e tamní...
Foto: Visar Kryeziu, AP Vzrušené volby Mladík projíždí se státní vlajkou hlavní tiranské náměstí Skenderbeg. Čeká na výsledky parlamentn­ích voleb. Vítězství v nich o předminulé­m víkendu nakonec obhájili vládní socialisté, kteří se snaží vyšetřit okolnosti privatizac­e tamní...
 ??  ?? Jako doma ČEZ si v zemi počínal, jak byl zvyklý. Otevřel moderní pobočky, začal vymáhat dluhy... a narazil. Foto: Profimedia, 2x ČTK
Jako doma ČEZ si v zemi počínal, jak byl zvyklý. Otevřel moderní pobočky, začal vymáhat dluhy... a narazil. Foto: Profimedia, 2x ČTK
 ??  ?? Střet s realitou Albánie je pověstná tím, že tam část domácností i firem považuje elektřinu – jemně řečeno – za veřejný statek.
Střet s realitou Albánie je pověstná tím, že tam část domácností i firem považuje elektřinu – jemně řečeno – za veřejný statek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia