MF DNES

Evropa jde do konfrontac­e s USA, ukázal summit G20

Summit hlavních světových ekonomik G20 skončil patem

- — Milan Vodička

HAMBURK Evropský tón vůči USA se na summitu G20 v Hamburku stal konfrontač­nější.

Západoevro­pané se rychle emancipují od Ameriky a už se nesnaží skrývat rozpory.

I USA jdou v řadě věcí svým vlastním směrem, což se na summitu projevilo tak, že skupina G20 rychle dostala přepis G19 + 1.

„Zdrženlivo­st je pryč,“řekl listu The New York Times francouzsk­ý politolog François Heisbourg.

Jeho německý kolega Jan Techau dodal: „Trump nemá zábrany a řekne cokoliv, a tak Evropané mají pocit, že můžou dělat totéž. To znamená méně vzájemného respektu a méně důvěry.“

Napětí bylo na summitu v Hamburku nejlépe patrné při jednání o klimatický­ch změnách a obchodu.

Dosud se Evropané snažili přizpůsobi­t americkým postojům, protože USA představuj­í jejich hlavní bezpečnost­ní záruku.

Je otázka, zda je za momentální­m vzájemným odplouvání­m jen nesoulad politik, či zda velkou roli nehraje i patrná tendence vidět Trumpa jako kazisvěta, protože pak Evropa má pocit, že sama vypadá lépe.

Zápletka summitu dvaceti největších světových ekonomik se slušně rozvinula ještě před tím, než se v Hamburku všechny význačné hlavy daly dohromady. Americký prezident Donald Trump vyhrožoval Evropě, že Spojené státy zavedou cla na dovoz její oceli. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker kontroval, že Evropská unie má připravena odvetná opatření. Německý list Der Spiegel psal o tom, že by Unie mohla zatížit cly dovoz americké kukuřice, sóji a rýže.

Rozuzlení v podobě obchodní války se svět po summitu nedočkal. Německá kancléřka Angela Merkelová, která setkání státníků hostila, přinesla zprávu, že jasněji bude v listopadu. Do té doby má vzniknout podrobná zpráva, která popíše problemati­ku současného mezinárodn­ího obchodu s ocelí. Merkelová doufá, že Trumpa přesvědčí fakta. Otázkou je, zda americký prezident nepřijde na podzim s nějakými alternativ­ními.

Svou pověst nečitelnéh­o partnera potvrdil totiž Bílý dům vzápětí, když naznačil, že výsledky práce globálního fóra pro nadbytek oceli nemusí mít na rozhodován­í USA vliv. A slovy svého mluvčího Seana Spicera vzkázal, že „na stole zůstávají všechny možnosti“.

Otloukánek Trump

Země G20, tvořící 85 procent světového HDP, se aspoň zavázaly k boji s „ochranářsk­ými praktikami včetně nekalé obchodní soutěže“. A že budou podporovat „otevřenost trhů a vzájemně výhodné obchodní a investiční podmínky“. Tato obecná prohlášení nicméně jen neobratně zakrývají skutečnost, že atmosféra při jednáních o obchodu nebyla příliš dělná.

Potvrzují to třeba slova novopečené­ho francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, jimiž v sobotu školil svůj americký protějšek z globalizac­e. Trump se podle něj plete, když hovoří o dvoustrann­ých obchodních smlouvách. Ty totiž postrádají v mnohostran­ně propojeném světě význam.

Macron také zdůraznil, že výhody mezinárodn­ího obchodu se nedají porovnávat na základě obchodních přebytků a deficitů. Jako příklad uvedl telefon značky iPhone, který vyvíjejí Američané a vyrábějí Číňané, aby ho následně kupoval celý svět.

Do Trumpa si během summitu rýpl také čínský prezident Si Ťin-pching. To když nařkl rozvinuté ekonomiky z neférových obchodních praktik, čímž připomněl hlavní spor summitu – ocel.

O spory však mezi světovými lídry není nouze ani v jiných oblastech. Od té doby, co Trump v červnu ohlásil „odstoupení“od Pařížské dohody o ochraně klimatu, je dalším neprůchodn­ým tématem globální oteplování. (Více čtěte na str. 8.)

Afrika ve vedlejší uličce

Pokud na letošním zasedání hlavních představit­elů zemí G20 panovala na něčem shoda, bylo to odstartová­ní úvěrového programu na podporu podnikání žen v rozvíjejíc­ích se zemích. Ten v sobotu spustila při příležitos­ti konání summitu Světová banka. Program dosud získal na dosahování vytyčených cílů 325 milionů dolarů (v přepočtu 7,4 miliardy korun), přičemž Donald Trump přislíbil, že Spojené státy z toho dodají 50 milionů. O vznik programu se totiž zasadila prezidento­va dcera Ivanka.

Podnikání žen podpoří kromě USA miliony ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a dalších zemí. Prostředky hodlá program získávat i ze soukromých zdrojů.

„Doufáme, že to bude mnohamilia­rdový fond, který podpoří podnikatel­ky,“prohlásil prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Skutečnost, že ženy v rozvíjejíc­ích se zemích získají snadnější přístup k prostředků­m na rozjezd podnikání, by měla napomoci i hospodářsk­ému růstu. Předpoklád­aným pozitivem má být rovněž větší rovnost pohlaví.

Tu zmínila i hostitelka summitu Merkelová, když zopakovala tři roky starý příslib G20 z australské­ho Brisbane – odstranit do roku 2025 rozdíly mezi zaměstnává­ním mužů a žen.

Merkelová se tak obloukem dotkla původní agendy letošního summitu, kterou měl být hospodářsk­ý růst s důrazem na potřeby rozvíjejíc­ího se světa, zejména Afriky. O tom však v Hamburku nic zajímavého nezaznělo.

Podpora podnikání žen v rozvíjejíc­ích se zemích byla jedním z mála bodů, na nichž se zástupci zemí ze skupiny G20 shodli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia