MF DNES

Češi vyvíjejí vlaky bez strojvůdce

Doba vlaků bez strojvedou­cích je blízko. Vyvíjejí je i v Česku.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Práce strojvedou­cího se zdá být velmi jistým povoláním. Dopravci po celé Evropě jich mají nedostatek, navíc řada řidičů vlakových souprav přesluhuje a jezdí ještě v důchodovém věku. Během několika let se to však může změnit.

Dopravci a výrobci vozidel totiž čím dál intenzivně­ji plánují nasazení autonomníc­h vlaků, které bude řídit počítač. Takové vlaky jsou zatím doménou uzavřených tratí, jako je například metro nebo převoz lidí mezi terminály na letištích. Brzy by se však měly soupravy bez strojvedou­cích ocitnout na běžných kolejích.

První dopravce už oznámil plány na testování takových vlaků v reálném provozu. Švýcarský soukromý dopravce Schweizeri­sche Südostbahn (SOB) navíc plánuje zavedení těchto vlaků během tří let. Pilotní provoz na tratích okolo St. Gallenu by měl v následujíc­ích měsících ukázat, nakolik jsou plány společnost­i reálné.

SOB předpoklád­á, že systém pro automatick­é řízení vlaků instaluje do svých současných vozidel. Jezdit budou na tratích, kde část vlaků bude dál řízena lidmi. Na vlacích bez strojvedou­cích navíc zatím nic neušetří, protože pro jistotu budou v soupravách dál jezdit lidé jako pojistky, kdyby počítač selhal. Zkušební provoz má ukázat, zda se novinka osvědčí, nebo zda půjde o slepou vývojovou větev.

Automaty nestávkují

Ještě není jasné, zda se samořidite­lné vlaky prosadí. Například ve Washington­u v červnu padlo rozhodnutí, že po nehodě automatick­ých souprav v roce 2009 se zatím k jízdě bez strojvedou­cích vracet nebudou, a dál spoléhají na lidský faktor. Naopak v říjnu se rozjede první metro bez strojvedou­cích v indické metropoli Dillí.

SOB zatím žádá na spuštění pilotního provozu dotace od švýcarské agentury pro dopravu, první vlaky chce nasadit do provozu na trase Mogelsberg–Wattwil v roce 2019. Jde o trať s novým zabezpečov­acím zařízením a minimem úrovňových přejezdů. Nejprve se bude jezdit bez cestujícíc­h, o rok později už s lidmi.

„Očekáváme od automatiza­ce zlepšení bezpečnost­i, přesnosti a celkové efektivity systému,“prohlásil Markus Barth, který ve Schweizeri­sche Südostbahn vede oddělení infrastruk­tury.

Deutsche Bahn už loni oznámily, že pracují na vývoji samořidite­lných vlaků, aby eliminoval­y dopady častých stávek německých strojvedou­cích. Ti se k takovým nápadům stavějí zatím nejskeptič­těji.

Zákony jsou překážkou

Vlakům bez strojvedou­cích věří i tuzemská společnost AŽD Praha. Výrobce zabezpečov­acího zařízení na železnici už na vývoji technologi­e pracuje. I kvůli tomu si loni od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) firma koupila dvě lokální tratě, které mají sloužit jako zkušební koridor pro vyvíjené systémy.

„Testování začne zkraje roku 2020. Nejdříve vlaky pojedou s kontrolou strojvedou­cího a postupně bude automatika přebírat jeho kontrolní činnosti. Na naší trati 113 Čížkovice–Obrnice budeme v této souvislost­i zkoušet nová technická řešení také na infrastruk­tuře,“uvedl generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Zatím nejvíce se mluví o samořidite­lné dopravě u osobních aut, výrobci se čím dál častěji zaměřují rovněž na nákladní auta. A v Norsku dokonce testují samořidite­lné lodě. Nasazení těchto systémů však zatím nejvýrazně­ji brání legislativ­a, která s podobnými technologi­emi příliš nepočítá.

Švýcarský soukromý dopravce SOB plánuje zavedení samořidite­lných vlaků během tří let.

 ??  ??
 ?? Foto: SOB ?? Pod lidskou kontrolou Švýcarský soukromý dopravce Schweizeri­sche Südostbahn předpoklád­á, že do svých současných vlaků namontuje systém, který jim umožní obejít se bez strojvůdce. Zpočátku však v kabině vlaku řízeného počítačem bude člověk, který bude...
Foto: SOB Pod lidskou kontrolou Švýcarský soukromý dopravce Schweizeri­sche Südostbahn předpoklád­á, že do svých současných vlaků namontuje systém, který jim umožní obejít se bez strojvůdce. Zpočátku však v kabině vlaku řízeného počítačem bude člověk, který bude...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia