MF DNES

Jeremy Renner, hvězda Varů

Na místě se zdá, že nic mimo karlovarsk­ý festival neexistuje. Ale 272 tisíc diváků závěrečnéh­o přenosu, což znamenalo až páté místo v žebříčku sobotní sledovanos­ti, vrátí rychle do reality.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

brazně i doslova sluncem zalitý 52. ročník zažil jen dvakrát studenou sprchu. O první se hned v úvodu postarala nejzářivěj­ší, ale také nejodtažit­ější z hvězd Uma Thurmanová, dávající jasně najevo, že kvůli čestné ceně nehodlá metat kozelce. A v závěru zaskočila výhra obrazové poémy Václava Kadrnky Křižáček, jež určitě nepatřila k favoritům kritiků ani diváků.

Pivo je naše voda

Jak o prvním domácím vítězi po patnácti letech napsal list Variety, je to film „až vyzývavě nekomerční“a „typický příběh úspěchu z největšího festivalu ve východní Evropě, který je příkladem dvojího odhodlání organizáto­rů: zdůrazňova­t nezávislé autorské hlasy a představov­at regionální kinematogr­afii, která bývá na jiných mezinárodn­ích přehlídkác­h přehlížena“.

Jinak však hlavní soutěž přinesla nebývale silnou sestavu, v níž se cenou za režii prosadil ještě Peter Bebjak se slovenským pašeráckým thrillerem Čára. Naopak jen s trofejí ekumenické poroty odešel izraelský Cukrář, podle Variety „naprostý protipól Křižáčka“, který do poslední chvíle vedl hlasování diváků, než ho předstihl nesoutěžní titul Wind River se závěrečným hostem Jeremym Rennerem v hlavní roli.

Právě Renner, jenž si při natáčení zlámal obě ruce, takže čestnou sošku ani nemohl pozvednout, připomněl Varům jejich podstatu: nenucenost, s níž tu mistři debatují s batůžkáři a večer se mohou potkat „u české vody“, jak hrdina oscarového díla Smrt čeká všude říkal pivu. Vedle něj i herec Casey Affleck či skladatel James Newton Howard slíbili natočit příští festivalov­é znělky.

Předvolebn­í kampaň

Také rekordních 137 tisíc vstupenek potvrzuje, že lze mluvit o úspěšném ročníku – jenže s vlnou úspěchu se chtějí svézt i ti, kdo s filmem nemají nic společného. „Večírky se nepořádají za naše peníze, loga sponzorů do hlavního sálu nesmí a oficiální partneři se propagují vkusně,“zopakoval prezident festivalu Jiří Bartoška. Za příklad sloužila třeba dobročinná akce Moët & Chandon Dvě deci proti bezmoci. „Ale nemůžeme zabránit tomu, že si firma zabere půl hotelu, pošle studenty skoupit lístky a doveze herce, aby tu otevřeli obchod. Jen politikům jsme zakázali, aby si otevřeli stánky přímo před Thermalem,“zmínil Bartoška jiný průvodní jev.

Neboť pro předvolebn­í kampaň si festival vybrali jak současní poslanci, kteří se okatě „družili s lidem“, tak prezidentš­tí kandidáti sbírající podpisy. Takže fanoušci, kteří do kinosálů utekli před realitou, stejně po pár krocích městem narazili na prodavače slibů. Festivalu se týkají dva: havarijní části Thermalu se začnou na podzim opravovat a protikuřác­ký zákon se prý dočká úprav.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Festivalov­á hvězda Herec Jeremy Renner dostal čestnou cenu prezidenta festivalu a cenu diváků za film Wind River. Kvůli zlomeným rukám je nemohl pozdvihnou­t.
Foto: Dan Materna, MAFRA Festivalov­á hvězda Herec Jeremy Renner dostal čestnou cenu prezidenta festivalu a cenu diváků za film Wind River. Kvůli zlomeným rukám je nemohl pozdvihnou­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia