MF DNES

50 českých krás: tajemné Ralsko

Ralsko je krajina dějinných extrémů

- — Tomáš Lánský

Kdyby někdo vydal historii Ralska jako knihu, musela by v regálech mít místo mezi horory. Považte sami: nejprve odtud vyhnali Němci Čechy, po válce pak Češi Němce a v roce 1947 pak vláda pro jistotu všechny, když tu zřizovala vojenský újezd. Zaniklo 17 obcí i s kostely a hřbitovy. Za podivných okolností tu zahynul nositel Českoslove­nského válečného kříže a Řádu Bílého lva generál Sochor.

Pak sem přišli Sověti a plánovali odtud začít třetí světovou válku. Postavili tu doslova „město v lesích“.Těžil se tady uran a také vyrůstali bratři – boxeři Kličkovi. Po okupantech zůstaly stovky ruin vojenských staveb. Těžko byste hledali místo větších kontrastů a dějinných křivd. A možná právě proto stojí Ralsko za návštěvu. Ralsko je prostor na území dvou krajů, rozkládají­cí se mezi Mimoní, Mnichovým Hradištěm a Bělou pod Bezdězem. Jmenuje se podle svého nejvyššího vrchu Ralsko, na němž se tyčí 700 let stará zřícenina hradu Ralsko. Kdo se sem vysápe, uvidí Ještěd i Říp.

Aby nositelů názvu Ralsko nebylo málo, jmenuje se tak i město Ralsko. Zapomeňte na město, jak jej znáte – náměstí, uličky, předměstí. Ralsko je městem teprve 11 let a sdružuje všechny místní části rozeseté na obrovském území. I proto je Ralsko rozlohou čtvrtým největším městem Česka!

Ideální cíl je tříkilomet­rové letiště Hradčany u městské části Ploužnice. Odtud vzlétaly ke cvičným letům sovětské MiGy-21, jejichž hangáry, zvané úly, tu dodnes uvidíte. Na sklonku 80. let minulého století vyvinuli sovětští konstrukté­ři raketoplán Buran, který se v roce 1988 dočkal prvního bezpilotní­ho letu, čímž předčil i americké raketoplán­y. Jako jediné záložní letiště pro případ poruchy nebo špatného počasí vybrali ruští vědci letiště Hradčany. Jenže železná opona padla a Buran tu nikdy nepřistál. Zato se tu natáčel Svěrákův film Tmavomodrý svět. Dnes tu občas česká armáda ve spolupráci s americkou pořádají společná cvičení.

Pokud člověka vyčerpá nekonečné objevování v lesích ukrytých vojenských objektů, zhusta popsaných nápisy v azbuce, může navštívit osadu Jabloneček, dříve Gablonz. Nad vsí je gigantické pole solární elektrárny. Ta nahradila bývalou sovětskou základnu s raketami středního doletu, která svého času činila z Jablonečku nejstřežen­ější místo v republice.

Uvnitř Ralska leží ještě stejnojmen­ný národní geopark, mimořádně cenné přírodní území o rozloze 294 kilometrů čtverečnýc­h. Můžete se zde toulat rozmanitou mozaikou pískovcový­ch skalních věží, tabulových hor, strmých soutěsek, tichých rybníků a rašelinišť, nekonečnýc­h borových lesů i překvapivě příkrých vrcholků vulkanické­ho původu.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Cvičení výsadkářů Na letišti v Ralsku probíhají pravidelná vojenská cvičení. Na snímku v akci američtí a čeští výsadkáři.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Cvičení výsadkářů Na letišti v Ralsku probíhají pravidelná vojenská cvičení. Na snímku v akci američtí a čeští výsadkáři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia