MF DNES

U voleb se tam střílí, „největší podvod dějin“však spojují s Čechy

- — Karel Hrubeš

Období kolem voleb v Albánii nikdy nevěstilo nic dobrého. Když však před dvěma týdny poměrně přesvědčiv­ě obhájili své vítězství z roku 2013 vládní socialisté, hodně lidí si bez ohledu na politické preference oddechlo. Zaprvé se neopakoval­a situace, kdy se za vítěze prohlásily hlavní vládní i opoziční strana. Zadruhé byl úspěch, že se volby vůbec uskutečnil­y, protože dlouho hrozilo, že je opozice bude bojkotovat. A pak také nebyli žádní mrtví, což se o některých předešlých kláních říct nedá. U volebních místností se střílelo i před čtyřmi lety.

Jediný vážnější incident se letos odehrál v Tiraně na mítinku opoziční Demokratic­ké strany Albánie. Na něm se neznámou látkou přiotrávil­o sto čtyřicet lidí včetně lídra opozice. I tak to byly nejklidněj­ší volby za dlouhou dobu.

Kampaň se nicméně nesla ve velmi konfrontač­ním duchu. A „munici“do boje tentokrát značně přiložilo vyšetřován­í privatizac­e jediné zdejší sítě na distribuci elektrické energie. Tedy příchodu české skupiny ČEZ na albánský trh.

Ostatně místní média – i přes výše popsanou divočinu – skandál nazývají „největším podvodem v dějinách Albánie“.

Jeden vládne, druhý vyšetřuje

ČEZ sem přišel v roce 2009, kdy se Albánie rázně vydala vstříc evropské integraci. V Praze během tehdejšího českého předsednic­tví podala přihlášku do Unie. Volby, které proběhly pár měsíců poté, měly doložit vyspělost tamní demokracie.

Tehdejší premiér a předtím dlouholetý prezident Sali Berisha si nemohl být jistý, zda jeho Demokratic­ká strana Albánie nepůjde po letech mimo vládu. V průzkumech měla vyrovnané šance se Socialisti­ckou stranou Albánie, vedenou populárním starostou hlavního města Tirany Edim Ramou. Volby nakonec skončily patem, přesto se Berisha ještě u vlády udržel.

Právě tehdy přišlo období největších sporů mezi firmou ČEZ a albánskou vládou. Berishův ministr vnitra dokonce hrozil zaměstnanc­ům, kteří odstřihli od proudu neplatící vodárny, trestním stíháním. Ještě za Berishovy vlády nakonec česká firma přišla o licenci a ze země odešla.

Následné volby v roce 2013 už Berisha prohrál. Mimochodem, tehdy vítězným socialistů­m radil dokonce bývalý britský premiér Tony Blair. A vláda vedená socialisty se s ČEZ domluvila na podmínkách, za kterých česká firma stáhne svůj návrh na mezinárodn­í arbitráž kvůli zmařené investici.

Socialistů­m však dál vrtalo hlavou, za jakých okolností předchozí vláda vlastně privatizov­ala strategick­ou síť. V parlamentu vzniklo několik komisí, které začaly působení Čechů v Albánii vyšetřovat.

Letošní závěry komise vedené socialisto­u Taulantem Ballou naznačují, že privatizac­i provázela korupce. A ukazují na tehdejšího premiéra Berishu a jeho syna.

Téma se hned na začátku samozřejmě stalo součástí politickéh­o boje. Jiná komise, tentokrát zřízená opoziční Demokratic­kou stranou Albánie, naopak zkoumala dohodu o narovnání, díky které ČEZ dostane velkou část investice zpátky.

Podezření, že firma posílala peníze lobbistovi, a ty pak končily v kapsách lidí kolem premiéra, avšak nyní všichni zúčastnění budou muset vyvracet před albánskou i českou policií.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia