MF DNES

Už zítra v časopise Auto DNES

Povodně proměnily mnohá česká a moravská města. Někde dala voda ulicím novou podobu.

-

Pavel Švec

Adéla Paclíková

o, co přišlo po vydatných deštích v červenci roku 1997, nikdo nečekal. Někde napadlo za tři dny tolik vody, že by na to obvykle nestačil ani půlrok. Hladiny řeky Odry a Moravy se zvedly až k úrovni pětisetlet­é vody. A do té doby nepředstav­itelná povodeň spustila katastrofu. Stovky měst a obcí se ocitly pod vodou. Voda trhala silnice, mosty, bortila domy. A bohužel i zabíjela. popisuje mluvčí krnovské radnice Dita Círová. Připouští však, že lidé po dvaceti letech očekávali více protipovod­ňových opatření.

„Postup bohužel brzdí nedokonalá legislativ­a a soukromí vlastníci,“říká Círová a upozorňuje, že chystaná opatření souvisí i s plánovanou přehradou Nové Heřminovy, jejíž stavba se však kvůli sporům mezi Povodím Odry a vedením tamní obce stále oddaluje. Protipovod­ňovou funkci má plnit i připravova­ný severových­odní obchvat Krnova.

Katastrofu přinesla voda třeba i do padesát kilometrů vzdáleného Bohumína. Rokem 1997 to však neskončilo. Například v roce 2010 příhraničn­í město na Karvinsku s velkou vodou opět těžce bojovalo.

Před dvaceti lety Odra i místní malé toky zaplavily velkou část města včetně centra, přesun po ulicích umožňovaly jen loďky, stovky lidí se musely evakuovat. Město přišlo o několik mostů.

To rozpohybov­alo úřady k protipovod­ňovým opatřením. Do té doby se o nich jen uvažovalo, ale nic neprovedlo.

Před vodou chrání dálnice

Nyní je tomu jinak. Město na mnoha místech chrání valy, chystá se budování dalších. Plnohodnot­nou protipovod­ňovou ochranou se stala i nová dálnice.

Podobně jako ve slezském Krnově ani lidé z Ústí nad Orlicí nejsou úplně spokojeni s tím, co se v posledních letech udělalo proti nebezpečí další větší povodně. „Dnes je řeka lépe regulovaná, ale jestliže se po této povodni koryto čistilo, už zase zarůstá. Tak jen doufám, že kvůli tomu nebude zase nějaký problém,“svěřuje se jeden z místních, Miloš Ferkl.

Město před přívalovou vlnou chrání zvýšená hráz třináct kilometrů vzdáleného rybníku Hvězda. Hodně práce se odvedlo i při úpravě koryta místní říčky Třebovky, která se za městem vlévá do Orlice. Výstavba bezpečnost­ních zdí u soutoku se zatím připravuje.

„Mně ještě chybí protipovod­ňová opatření na Tiché Orlici. Nevím, jestli je to kvůli financím, anebo ekologický­m problémům, ale je to ubohé. Chybí mi také víc snahy Lesů ČR o Knapovský potok, který

 ??  ?? Socha továrníka Tomáše Bati v místním parku. Foto: Dalibor Glück, Luděk Ovesný, MAFRA
Socha továrníka Tomáše Bati v místním parku. Foto: Dalibor Glück, Luděk Ovesný, MAFRA
 ?? Foto: Jaroslav Ožana, Alexandr Satinský, MAFRA Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Voda zatopila před dvaceti lety fotbalové hřiště v Hradci Králové. Mezi tribunami plavaly ryby.
Foto: Jaroslav Ožana, Alexandr Satinský, MAFRA Foto: Martin Veselý, MAFRA Voda zatopila před dvaceti lety fotbalové hřiště v Hradci Králové. Mezi tribunami plavaly ryby.
 ??  ?? Svatovácla­vská ulice v Krnově v červenci roku 1997 a dnes.
Svatovácla­vská ulice v Krnově v červenci roku 1997 a dnes.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia