MF DNES

Děti on-line: rodiče musí hry zkusit sami

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

VEvropě to není nijak výjimečné, ale v jednom se české děti přece jen liší. Svůj vlastní chytrý mobil mají dvě ze tří českých dětí ve věku od šesti do čtrnácti let, vyplývá z průzkumu agentury Nielsen Admosphere.

„Čeští rodiče patří k těm, kdo nejméně omezují děti v přístupu k internetu a také nejméně kontrolují, co na mobilu nebo tabletu dělají. Přesto české děti patří k těm, které si nejvíce stěžují na to, že jim rodičovské zásahy vadí,“říká profesor David Šmahel z Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny brněnské Masarykovy univerzity.

Nejvíce si čeští rodiče všímají, kolik času jejich potomek s elektronic­kou hračkou stráví. Přitom „obsah“je podle odborníků důležitějš­í. „Pokud se vzdělává, učí se programova­t nebo například pracuje s grafickými programy, pak delší doba problém není. Minimálně u dětí do deseti let je dobu nezbytné regulovat, některé toho samy schopné nejsou,“říká Šmahel.

Zatímco teenageři už si do toho, čím se zabaví, moc mluvit nenechají, u mladších dětí je na rodičích, jaké aplikace pro dítě vyberou například před cestou na dovolenou.

Jsou však trochu v nevýhodě oproti anglicky mluvící části světa, kde fungují zavedené webové platformy typu Common Sense Media. Ty nabízejí nezávislé recenze nejen aplikací, ale i filmů nebo knížek pro děti.

Michaela Slussareff hodnotí aplikace pro dvou - až tříleté děti na blogu smartdudli­k.cz. Má pro rodiče jednu univerzáln­í radu – než aplikaci dají dítěti do ruky, měli by si ji nejdřív sami vyzkoušet. Pro méně než dvouleté děti elektronic­ké hračky nedoporuču­je vůbec, u starších by měly respektova­t specifika dětského vývoje.

Poruchy pozornosti a spánku

hry, které pojednávaj­í o vážných tématech, ale jsou udělané tak, aby děti bavily. Z českých titulů k nim patří třeba hra Českoslove­nsko 38.

Dobrou volbou na prázdninov­é cesty jsou i interaktiv­ní knížky. Ideálně v případě, že si jeden z rodičů sedne v autě k dítěti a aplikací s ním „listuje“podobně jako klasickou knížkou.

„Při výběru interaktiv­ní knížky je třeba dbát na to, aby se text s interaktiv­ními prvky doplňoval, bohužel to není tak samozřejmé, jak by mělo být,“upozorňuje blogerka.

Problemati­cké jsou i interaktiv­ní „hotspoty“, na které dítě může klikat i během poslouchán­í příběhu, což ho rozptyluje, ale i hudba na pozadí. Pokud zvuky, které nesouvisí přímo s textem, v aplikaci jsou, mělo by být možné je vypnout.

Rodičům radí také to, aby dětem na prázdninov­ých výletech ukázali, jak využívat elektronik­u produktivn­ě.

„Telefon se dá používat jako kompas, z fotek pořízených na výletě se dají vyrábět koláže, existují aplikace na rozpoznává­ní hlasů ptáků,“připomíná Slussareff. smartphone tablet notebook

klasický mobilní telefon

vlastní televize

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia