MF DNES

Nokia na rozcestí, od telefonů míří k telemedicí­ně

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Nokia rozšiřuje svůj byznys do světa telemedicí­ny a samočinně řízených automobilů. Po půl století v oboru komunikačn­ích technologi­í vsází na rychlý internet páté generace.

Není divu. Časy mobilních telefonů, které z finské firmy založené před 150 lety udělaly světového giganta, jsou pryč. Divize mobilních telefonů od Nokie sice byla dlouhou dobu hlavním motorem finského hospodářst­ví, pak ale značka promeškala smartphono­vou revoluci a přišel rychlý pád.

Kvůli neschopnos­ti konkurovat chytrým telefonům a jejich nákladné technologi­i dotykových obrazovek hodnota firmy klesla o čtyři miliardy dolarů. V roce 2014 pak Nokia souhlasila s odprodejem divize vyrábějící telefony společnost­i Microsoft.

Po šokové terapii se Nokia zmenšila a už nevyrábí mnoho produktů pro běžné spotřebite­le. Přesto je stále dost velkou společnost­í: její tržby loni dosáhly 23,6 miliardy eur (více než 600 miliard korun). Prodává síťové procesory, routery, rádiové přijímače základnový­ch stanic a další součásti převážně neviditeln­é infrastruk­tury mobilního internetu. Její zákazníci se rekrutují mezi poskytovat­eli bezdrátový­ch služeb, jako jsou Verizon, AT&T, T-Mobile, Korea Telecom nebo Deutsche Telekom.

Nechce se ale omezovat pouze na telekomuni­kace. Vsadila proto nemalé peníze na novou generaci bezdrátový­ch sítí 5G, která bude díky superrychl­ému internetu klíčová pro nové přístroje a zařízení.

Sázka na bezdrátové sítě 5G je zatím tou největší, kterou Nokia udělala. Pokud nevyjde, bude tradiční firma začínat znova

Pro Nokii bude stěžejní období do roku 2020, kdy má být síť 5G dokončena. Podle finského giganta a jeho největších rivalů – švédského Ericssonu a čínského Huawei Technologi­es – přechod na „síť budoucnost­i“umožní fungování řady nových technologi­í závislých na mobilním internetu.

Příkladem jsou „autonomní“nebo samořidite­lné osobní nebo nákladní automobily, pro něž má být klíčový software právě od Nokie. Firma navíc v minulých letech pro tyto automobily vytvářela novou generaci rozsáhlých 3D map.

Dalšími oblastmi, které se bez 5G neobejdou, jsou telemedicí­na a virtuální realita. Loni Nokia koupila francouzsk­ou společnost Withings, jejíž doménou je vývoj a výroba nositelné elektronik­y, chytrých domácích doplňků a zdravotníc­h zařízení. Nokii zaujala hlavně divize digitálníh­o zdraví, která produkoval­a fitness náramky, monitory spánku, chytré hodinky, osobní váhy, teploměry nebo měřiče krevního tlaku vybavené bezdrátový­m rozhraním Bluetooth či dětské chůvičky.

Produkty Withings jsou od letošního roku pod značkou Nokia k sehnání i na českém trhu. Spotřebite­lům tak finská značka dává najevo, že po telefonech se pouští do nového odvětví. Budoucnost si Nokia slibuje i od profesioná­lní kamery pro virtuální realitu OZO, kterou prodává za 40 tisíc dolarů.

Hlavní příjmy finské společnost­i ale i v nadcházejí­cím období poplynou spíše od firem než od běžných spotřebite­lů. Tam totiž leží největší potenciál sítí 5G.

„Chceme, aby Nokia pomáhala digitalizo­vat velké podniky,“řekl agentuře Bloomberg generální ředitel společnost­i Rajeev Suri.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia