MF DNES

Mosul je osvobozen, džihádisté se vrhali do řeky Tigris

Irácký premiér včera odpoledne přijel do Mosulu, aby poblahopřá­l svým silám k vítězství nad Islámským státem. Střelba však ještě zcela neutichla.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Situace byla sice nepřehledn­á, ale Irák už oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu. Ulicemi na záběrech řady televizníc­h stanic projížděly tanky a vojáci na nich slavnostně mávali iráckými vlajkami.

Právě Mosul byl poslední velkou baštou, kterou džihádisti­cká organizace v této blízkových­odní zemi držela. Definitivn­ě tam však ještě neskončila.

Jak uvedla americká stanice CNN, islamisté stále okupují jedno ze sousedství Mosulu, stejně tak jako například město Tall Afar a rozsáhlé zemědělské i pouštní oblasti v Iráku. Předpoklád­á se, že odtamtud budou podnikat teroristic­ké útoky ve snaze zvrátit situaci ve svůj prospěch. Tak jako v poslední době, kdy posílali ženy opásané výbušninam­i, aby se odpálily mezi civilisty.

Ani boje přímo v ulicích Mosulu včera zcela neutichly, islamisté stále útočili z několika hnízd, která drželi. Podle zpravodajs­kých agentur se však už jednalo jen o 90metrový pás u Starého Města a řeky Tigris, který byl navíc iráckými silami rozdělen.

Iráčtí vojáci pak zabili na 30 bojovníků Islámského státu, kteří se snažili uprchnout tím, že naskákali do řeky a plavali na druhý břeh.

Vítězství v Mosulu oznámil premiér Hajdar Abádí. Včera tam přijel, aby osobně vojákům blahopřál „k velkému vítězství a také k hrdinství“. Stalo se tak tři roky a jeden měsíc poté, co město, kolem nějž se nacházejí bohatá naleziště ropy, islamisté takřka bez boje obsadili a vyhlásili tam chalífát.

Devět měsíců bojů

Irácké vládní jednotky podporovan­é americkými sílami ze vzduchu, dobývaly druhé největší město, které se nachází zhruba 400 kilometrů od metropole Bagdádu, od 17. října loňského roku. Do ledna letošního roku v první fázi získaly východ Mosulu, ale vyhnat je ze západní části bylo mnohem náročnější. Také kvůli tamním úzkým a klikatým uličkám. Nejtěžší a finální boje se pak sváděly o Staré Město. To se irácké síly snažily osvobodit od začátku května.

Bitva tak zanechala velké části města, kde před válkou žily dva miliony lidí, v ruinách. Přes milion tamních obyvatel uprchlo.

Samotný Islámský stát tam přitom zničil řadu významných památek, například vyhodil do vzduchu slavnou mešitu proroka Jonáše, svatyni Šét, což je v Bibli třetí syn Adama a Evy, anebo nejstarší křesťanský klášter v Iráku, klášter svatého Eliáše ze 6. století. Podle agentury Reuters bude jen na obnovu infrastruk­tury v Mosulu potřeba zhruba miliarda dolarů.

 ?? Foto: Reuters ?? Začíná velký úklid Iráčtí vojáci v rozbitých ulicích Mosulu sbírají zbraně a pásy s výbušninam­i, které tam po Islámském státu zbyly.
Foto: Reuters Začíná velký úklid Iráčtí vojáci v rozbitých ulicích Mosulu sbírají zbraně a pásy s výbušninam­i, které tam po Islámském státu zbyly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia