MF DNES

Unie musí uzavřít přístavy

Evropská unie musí prosadit vracení migrantů z moře zpět do Afriky. Bude to však stát mnoho miliard eur a možná si to vyžádá i ozbrojenou misi EU.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Nejdříve ty dobré zprávy. Stovky tisíc uprchlíků ze Sýrie a Iráku se začaly vracet do svých domovů, dohoda Evropské unie s Tureckem přes desítky různých poplašných zpráv funguje, do Řecka připlouvaj­í jen desítky migrantů denně a většinu z nich čeká deportace zpět do Turecka. Německo, Švédsko a Rakousko svůj loňský a předloňský mimořádný příděl migrantů zvládají jen s vypětím sil.

Migrační proud, kterému nyní Evropa čelí z Afriky, je jiné povahy než ten, který jsme zažili před dvěma roky. Není vyvolaný válečnými konflikty, které tehdy daly do pohybu miliony uprchlíků ze Sýrie, Iráku a Afghánistá­nu, ale jde o migranty ekonomické, které dává do pohybu vidina snazšího života v bohaté Evropské unii. Uklidňujíc­í zprávou může být, že tento proud je stabilní, zvětšení v meziročním srovnání s roky 2015 a 2016 je v řádu procent. A tak jako v posledních několika týdnech počty migrantů směřujícíc­h na lodích od afrických břehů do Itálie narostly, tak podle většiny odborníků mohou rychle poklesnout.

Itálie, do které migranti směřují, je v porovnání s Řeckem roku 2015 - ale vlastně i s tím nynějším - fungujícím, silným a relativně slušně organizova­ným státem, pro který není problém všechny migranty, kteří připlují, zaregistro­vat. Přibližně 180 tisíc migrantů ročně, letos jich za prvních šest měsíců připlulo 85 tisíc, není pro Italy nezvládnut­elné množství. Je to v poměru k počtu obyvatelst­va jako 27 tisíc migrantů pro Rakousko, které si mimochodem loni samo stanovilo limit 37 500 migrantů.

Malta si poradila

Jinou otázkou je, že Itálie a s ní i celá Unie musí problém z dlouhodobé­ho hlediska po všech stránkách, ekonomické, politické i bezpečnost­ní, vyřešit. Řešení je přitom jasné a není o něm třeba příliš dlouho přemýšlet. Lodě s nelegálním­i migranty na palubě musí mít zakázán vstup do všech unijních přístavů, nedodržení tohoto příkazu musí být považováno za pašování lidí, a tak také k němu musí být přistupová­no. Lidé, kteří usilují o azyl v Evropské unii a nemají legální oprávnění k cestě do Unie, musí o azyl požádat mimo území EU. Na severu Afriky, ve svých domovských státech, na zastupitel­ských úřadech unijních zemí nebo v krizových oblastech, jako je dnešní pobřeží Libye, k tomuto účelu speciálně zřízených kontaktníc­h místech EU.

Itálie a Evropská unie se prostě musí začít celá chovat jako před lety Malta, která při náporu migrantů v roce 2013 zavřela své přístavy před loďmi se zachráněný­mi uprchlíky na moři. Byl z toho tehdy velký diplomatic­ký skandál, ale Malta, které při její velikosti hrozilo, že ji migranti z Afriky doslova zavalí, zůstala neoblomná a dnes tam problém s migranty v podstatě neřeší.

Nejde přitom o to, že by se migranti, kteří vyplouvají na moře na stále chatrnější­ch bárkách, na gumových člunech, na nichž by se normální člověk nepustil ani na Slapy, měli nechat utopit, že bychom je neměli zachraňova­t. Ale po zachránění je zcela důsledně vozit tam, odkud vypluli, tedy do Afriky. S jasnou výstrahou, že jejich pokus byl zaregistro­ván, a tím, podobně jako v případě dohody s Tureckem, ztrácejí možnost legálně získat azyl.

Toto pravidlo by bez výjimky mělo platit i pro lodě humanitárn­ích organizací, jejichž působení u libyjských břehů se už stalo kontraprod­uktivní a často více než záchranu lidských životů představuj­e logisticko­u podporu pašeráckým gangům. Pokud budou chtít u libyjských břehů zůstat, budou muset své zachráněné vozit do libyjských nebo tuniských přístavů. Nebo budou muset migranty předat vojenským a policejním plavidlům EU, které pak migranty opět eskortují zpět do některého z afrických států. V opačném případě bude muset být humanitárn­ím lodím zamítnut vstup do unijních přístavů, nebo budou muset dokonce čelit právnímu postihu svých aktivit.

Pomoci Africe

Pokud se Unie k těmto krokům odhodlá, bude za to čelit vlně kritiky, možná dokonce i nějakým těm demonstrac­ím, ale jiná cesta opravdu není. K tomu, aby to bylo proveditel­né, je třeba nejpozději do konce tohoto roku uzavřít dohodu s Libyí, Tuniskem, Egyptem a dalšími státy severu Afriky. Samozřejmě, že to nebude jednoduché, Libye je stále nefunkční stát s několika vládami či vládci. Ale je potřeba dát lidem, kteří mají v této části Magrebu moc, tolik peněz a pohrozit tak velkými důsledky včetně možnosti vojenské intervence sil EU, že na dohodu přistoupí a budou ji dodržovat. Prostředky i síly k tomu Evropská unie naštěstí má, jen se nedá čekat další dva tři roky, až situace vyhnije. A to i proto, že nebezpečí opakování katastrofi­ckého roku 2015 tu přes dnešní, relativně klidný stav prostě je. Unie podobně jako v případě balkánské cesty musí těm, kteří o migraci do Evropy uvažují, ukázat, že tudy cesta nevede. Situace je o to jednodušší, že z Afriky jde o ekonomicko­u migraci, která si na rozdíl od té syrské a irácké nezaslouží žádné zvláštní ohledy a že nyní, na rozdíl do léta 2015, nemusíme řešit situaci, kdy už po Evropě putují statisíce běženců.

Čas, který máme, je třeba využít a nic už dál neodkládat. Současně s uzavřením unijní mořské hranice je samozřejmě třeba hledat způsob, jak můžeme ekonomicky i jinak pomoci zemím Afriky, aby odtamtud lidé odcházet nemuseli. Protože to je to vůbec nejlepší řešení.

Nejde o to, že bychom migranty měli nechat utopit. Ale po zachránění je vraťme, odkud vypluli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia