MF DNES

Když žádný pixel viníka neodhalí

Tomáše Macka, reportéra MF DNES

-

Jen si zkuste ten časový úsek představit. Tři desetitisí­ciny vteřiny. O tak nicotný a neuchopite­lný rozdíl porazil Němec Kittel druhého Nora Boassona Hagena v páteční, 7. etapě Tour.

Přesto šlo pouze o jednu z řady bizarních událostí úvodního týdne legendární­ho klání. Přebily ji jiné. Mistr světa Sagan byl v úterý vyloučen za (domnělé) sražení exmistra světa Cavendishe. Saganovo kolo přesto dál putuje na protest na automobilu jeho týmu napříč Francií. A Slovákova stáj Bora se odvolala proti „neoprávněn­é diskvalifi­kaci“u sportovní arbitráže, požadovala navrácení Sagana do závodu.

Jak by to asi organizáto­ři provedli, kdyby tato arbitráž ve čtvrtek argumenty Bory skutečně přijala? Sagan by se po dvoudenní absenci jakoby nic znovu zjevil v pelotonu? Nebo by si předtím během noci odšlapal 376 jemu chybějícíc­h kilometrů, aby byl stejně unaven jako soupeři? Až do tak absurdních, fantaskníc­h či vtipných úvah tato podivná kauza dospěla.

Jistě, při úvodním ročníku Tour se odstoupivš­í favorité vraceli. Hippolyte Aucouturie­r si bral jídlo od diváků, dostal žaludeční křeče a na trati 1. etapy vzdal. Přesto směl podle tehdejších pravidel pokračovat v dalších etapách. Jen už nejel o celkové pořadí, nýbrž pouze o etapová prvenství.

Ale tehdy se psal rok 1903. V oněch časech divokého pravěku cyklistiky se vynášely tvrdé tresty i za to, pokud jste si do mrazivých etap vzali na sebe dva trikoty a v průběhu dne jeden z nich odhodili. Dnes nad takovými příběhy žasneme.

Ovšem i Saganovo vyloučení se řadí do kategorie obtížně pochopitel­ných trestů.

Vlastně je to paradox. Detailní „rozšifrová­ní“cílové fotografie z pátečního duelu Kittela a Boassona Hagena odhalilo mezi jejich koly rozdíl jediného pixelu. Zato při rozboru záběrů z kolize Sagana a Cavendishe nikdo nenašel ani jeden pixel, který by byl jasným důkazem Slovákovy viny. Spíše naopak. Dle postupně se objevující­ch indicií Sagan loktem Cavendishe nesrazil a Brit padal už předtím, patrně vyveden z rovnováhy kanálem na silnici.

Proto zaráží, že verdikt rozhodčích byl tak nekompromi­sní. Že se shodli na nejvyšší možné hranici trestu. Že si nevzali více času na prozkoumán­í dostupných materiálů – a vyslechnut­í aktérů kolize. V natolik komplikova­ném případě mohli vynést definitivn­í rozsudek až následujíc­ího rána, i takové případy historie cyklistick­ých podniků Grand Tour pamatuje.

Jak je v současném pojímání sportovníh­o práva časté, dospěla jury k verdiktu na základě presumpce viny, a nikoliv presumpce neviny. Podobně jako když Roman Kreuziger nesměl v roce 2014 závodit kvůli obvinění z možného dopingu v kauze biologický pas, přestože ani jedna z jeho hodnot nepřekroči­la povolenou mez.

Rozhodčí údajně Saganovi sečetli agresivní styl závodění ze dvou etap. Jenže proč tedy jejich šéf Marien zároveň poukázal, že k vyloučení mistra světa uplatnili článek 12.1.040, podle nějž ho mohou diskvalifi­kovat za „velmi vážné porušení“pravidel. Kde mají důkaz tak vážného přečinu? Vydávají za něj neprokazat­elný motiv činu, tedy sražení Cavendishe.

Adekvátněj­ší k této nepřehledn­é situaci by byl jimi původně avizovaný trest: časová penalizace, peněžitá pokuta a odebrání 80 bodů do bodovací soutěže.

Nedivme se tedy, že dokonce i Cavendishů­v parťák Scott Thwaites hovoří po vynesení rozsudku o situaci, kdy NIKDO nemůže být vítězem. Ani Sagan, ani Cavendish, ani rozhodčí, ani diváci, ani Tour.

Vlastně jeden vítěz by tu přece jen byl. Španělská Vuelta. Tam se slovenský sprinter přijede v srpnu vyřádit namísto Tour.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia