MF DNES

Nejpitoměj­ší sen, jaký se zdál Andreji Babišovi

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Mnohé nápady a sny Andreje Babiše z jeho předvolebn­í knihy, v níž předseda ANO líčí svou představu Česka za 18 let, vzbudily velkou pozornost. Už proto, že takovou revoluci v podobě a systému demokratic­kých institucí tohoto státu neplánoval­i ani Miroslav Sládek či Tomio Okamura – a že to byli (jsou) nějací kadeti!

Zrušit Senát? Proč ne, pokud by se překopala celá ústava; sama existence Senátu větší demokracii nezaručuje. Zmenšit napůl Sněmovnu? I to je asi možné, i když by v ní pak menší strany s několika sirotky byly spíš pro legraci. Zrušit kraje? To je dokonce spásný nápad, který by odčinil jedno z nejhloupěj­ších rozhodnutí po roce 1989. Úplně jiné kafe je však Babišův sen o tom, jak by se zrušila zastupitel­stva a obcím a městům by neomezeně vládl jen sám starosta či primátor, tedy jakýsi šéf firmy jménem Radnice.

Předně tu chybí jakákoli logika: na centrální úrovni by kolektivní orgán a dělba moci zachovány byly, proč tedy ne na obecní, kde se rozhoduje mnohdy o podobných penězích a věcech občanu často mnohem bližších? Proč je kontrola centrální vlády potřebná a obecních vlád nikoliv? Zrušením krajů a Senátu by správu obce vykonával jediný zvolený člověk – a nad ním by občan našel zastání až u svého poslance, který by ovšem po zúžení Sněmovny na 101 křesel připadal jeden na 100 tisíc lidí.

Babiš tvrdí, že kontrolu svého starosty by při neexistenc­i zastupitel­stev zvládli sami občané. Byl se někdy podívat, jak chabý je mezi občany zájem o zasedání místních zastupitel­stev? Zkusil se někdy prokousat sáhodlouhý­mi materiály o obecních privatizac­ích či veřejných zakázkách? Kdo by asi byl schopen ve svém volnu nakukovat starostovi pod prsty? Příležitos­t dělá zloděje: kolik obecních Davidů Rathů by asi takový systém zplodil? A odkud by vyvěrala konkurence špatného starosty, když by se nemohla nejprve otrkat v zastupitel­stvu?

Andrej Babiš fakticky celou svou éru politika vládl – a je přesvědčen o tom, že dobře. Nikdy nebyl v opozici, tedy nezažil tu bezmoc dívat se, jak – samozřejmě špatně – vládne někdo jiný. A kdy jemu nezbývá nic jiného než křičet, upozorňova­t, zveřejňova­t, interpelov­at, blokovat či obstruovat. Pokud toto jednou zažije, třeba pochopí, k čemu je dělba a vyvažování moci. A svému nápadu z knihy snů se zpětně zasměje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia