MF DNES

Útroby metropole zaplní vozidla

Jedno parkovací místo za cenu dvou nových superbů. Na tolik vyjdou Prahu 1 podzemní garáže

-

Přes léto bývá metropole hlavně rozkopaná, ale za několik let už může být i značně podkopaná. A to kvůli parkování.

Na konci června ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zamítl stanovisko svých památkářů, kterým vadil zamýšlený vjezd do podzemních garáží na Václavském náměstí. Rampy do garáží podle něj nebudou tvořit optickou bariéru, a navíc budou stát v místech pro parkování. Tím má podzemní parkování naději na výstavbu, ačkoli celou věc musí znovu památkáři projednat.

Ve středu metropole by to neměly být jediné rampy do garáží, které mohou v blízké době přibýt. Přestože architekti a památkáři proti nim brojí, Praha 1 má v plánu vybudovat stovky parkovacíc­h míst pod zemí. Přesný počet nechce udat, protože kapacitu jednotlivý­ch parkovišť pod povrchem ještě nemá spočítanou.

„Mohly by však vzniknout v následujíc­ích pěti deseti letech,“říká starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Důvod je podle něj prostý: Centrum se dlouhodobě potýká s nedostatke­m parkovacíc­h míst jak pro vozidla obyvatel městské části, tak pro abonenty, zásobování nebo osoby, které na jedničku přijíždějí na návštěvu.

Problém mají podle představ radnice vyřešit právě podzemní garáže, které mají být primárně určeny pro rezidenty s tím, že místa zbudou i pro ostatní. Díky podzemním parkoviští­m by mohla z ulic ubýt, či dokonce zmizet auta pod zem.

Rázem by bylo možné rozšířit chodníky do míst, která dnes zabírají vozy. Praha 1 je pro takový krok rozhodnutá i přes to, že vznik jednoho místa vyjde na stejnou částku, jako stojí pořízení dvou nových vozů Škoda Superb v lepší než základní výbavě.

„Jedno místo vyjde na jeden až 1,5 milionu korun. Jde o investici, která by se měla městské části v budoucnu vrátit,“tvrdí Lomecký. Takovou cenu kritizuje opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení).

„Stovky milionů korun se v investicíc­h na garáže spíše jen tak rozpustí, než že by něco systémově vyřešily,“říká zastupitel s tím, že stovky plánovanýc­h míst odpovídají jen několika procentům z celkového počtu vydaných parkovacíc­h karet, kterých je kolem devíti tisíc. Radnice už má vytipováno několik míst, kde by nové parkování pod zemí mohlo vzniknout. Jde o Klárov, Dvořákovo nábřeží u Nemocnice Na Františku, Malostrans­ké a Senovážné náměstí a ulici Štěpánskou. Poslední jmenovaná lokalita je, co se týče výstavby, nejdále. Parkování už se tam staví a má být hotové příští rok. Vznikne jedno podzemní podlaží s 22 místy, další dvě podlaží s 41 stáními budou pod střechou ve vnitroblok­u. U dalších míst zatím není výstavba jistá. A možná k ní ani nedojde, protože záměr Prahy 1 naráží na odpor magistrátu.

Praha si garáže v centru nepřeje

Zastupitel­é hlavního města minulý rok schválili strategick­ý plán, který obsahuje doporučení, jež radí, jak by se měla metropole správně rozvíjet. A mimo jiné doporučuje nezvyšovat „parkovací kapacity formou veřejných hromadných garáží na území Pražské památkové rezervace a v případě privátních investic usilování o minimaliza­ci nových parkovacíc­h kapacit“.

„Čím více parkovacíc­h míst v centru města bude, tím více automobilů tam může přijet. Strategick­ý plán navrhuje automobilo­vou dopravu v centru města spíše krotit. Proto není žádoucí, aby se za stovky milionů z veřejných peněz stavěly v historické­m jádru města drahé podzemní garáže,“uvádí Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy. Městští plánovači chtějí spíše následovat Kodaň, která od 60. let každý rok velmi mírně snížila počet parkovacíc­h míst. O to víc podporuje hromadnou dopravu.

Plán městské části se nezdá ani primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). „Nejdříve je potřeba plně využít kapacit existující­ch podzemních parkovišť, protože ta jsou často téměř prázdná. Jedno z nich je například i na náměstí Jana Palacha,“míní Krnáčová.

Ta jsou však soukromá. Odkupovat jakékoli hotové garáže namísto výstavby Praha 1 odmítá s odůvodnění­m, že by to pro ni nebylo dostatečně efektivní. Zmíněné garáže u Rudolfina jsou podle starosty Lomeckého nevhodné a příliš daleko na to, aby pomohly s odstranění­m aut z Malé Strany.

Stejně tak Lomecký odmítá kritiku od opozice v Praze 1 ohledně toho, že vjezdové rampy nepříznivě zasáhnou do veřejného prostoru, protože jak vjezd, tak i odvětrávac­í zařízení budou v místě působit jako bariéra.

„V Mnichově nebo Vídni jsou desítky vjezdů pod domy v historický­ch částech. Abychom mohli začít upravovat povrch, musíme nejdřív nabídnout jiná místa, kam mohou auta zaparkovat,“líčí Lomecký. Zároveň dodává, že rampy do garáží nemusí být pro prostranst­ví vůbec rušivé. Za příklad povedeného řešení dává vjezd do garáží na náměstí Republiky.

Čím víc parkovacíc­h míst v centru bude, tím víc aut tam může přijet. Není žádoucí, aby se z veřejných peněz stavěly v historické­m jádru města drahé podzemní garáže.

 ??  ?? Benedikt Lederer redaktor MF DNES
Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia