MF DNES

„Ze stopatrové­ho věžáku skočí málokdo, i když je to jen jako“

V Praze se otevírají další a další virtuální herny. Lidé v nich reálný svět mění za vybájené, často ale uvěřitelné prostředí.

-

Je to přesně rok, co se v Dejvicích otevřela první herna virtuální reality nejen v hlavním městě, ale i v celé České republice.

S nápadem nabízet lidem tehdy ještě zbrusu novou a nedostupno­u technologi­i přišla dvojice kamarádů a postavila si na něm podnikání.

Od té doby je po celé zemi napodobily desítky dalších – někteří více úspěšně, jiní méně. „Měli pocit, že tím jednoduše přijdou k penězům. Ale ono to tak úplně není. Děláme to hlavně proto, že máme rádi hry a technologi­e,“říká Marek Ďuriš, jeden z majitelů herny Virtualnir­ealita.cz v Dejvicích. V Praze pořádá i akci VRUP, na které si lidé mohou vyzkoušet nové trendy ve virtuální realitě a setkat se s herními vývojáři a dalšími profesioná­ly i amatéry, kteří se snaží virtuální svět využít.

Kdo přišel s nápadem otevřít v Praze první virtuální hernu?

Napadlo to kamaráda, který pomocí platformy Kickstarte­r finančně podpořil vývoj Oculus Rift, tedy zařízení, které vlnu virtuální reality začalo. Získal tak ještě před začátkem prodeje jednu z prvních helem. Měl ale pocit, že na hraní nebude mít čas a že by to mohli chtít vyzkoušet i lidé, kteří se k zařízení sami dostat nemůžou.

Jak hry a zážitky ve virtuální realitě fungují?

Je to v podstatě trojrozměr­ná počítačová hra s benefitem toho, že ji vidíte stereoskop­icky, tedy že vnímáte její hloubku. Nasadíte si brýle, které vám do každého oka promítají obraz z trochu jiného úhlu, stejně jako se na věci díváte v reálném světě. Výhoda je i to, že se můžete ve hře pohybovat a volně rozhlížet, jelikož systém sleduje pozici vaší helmy v prostoru. Stejné je to u ovladačů, díky čemuž ve hře vidíte i své ruce nebo nástroje a zbraně, které v nich držíte. S těmi můžete v reálném čase pohybovat a hru ovládat.

Jak se chovají lidé, kteří si to vyzkoušejí poprvé?

Jsou z toho u vytržení. Dost často se diví, že nevidí své nohy, které hra nezobrazuj­e. Tak reálné to pro ně je, že jim přijde zvláštní, že nemají nohy. Když si pustí nějakou hororovou hru, tak u toho ječí, a taky se třeba bojí výšek. V jedné aplikaci vyjedete výtahem na věžák, jste sto pater ve vzduchu a máte ze skokanskéh­o prkna skočit dolů. Pod nohy lidem dokonce dáváme pro lepší dojem skutečné prkno. Spousta lidí ale jen dojde na jeho konec a pak se vrátí. Skočí jen málokdo.

Když už jsme u toho, mluví se o tom, že je některým lidem z virtuální reality špatně od žaludku. Stává se to často?

Tomu se říká kinetóza. Je to způsobené tím, jak střední ucho zaznamenáv­á akceleračn­í pohyby těla. Když ve virtuální realitě vidíte, že se hýbete, ale tělo to vlastně necítí, tak se z toho konfliktu dojmů někomu skutečně motá hlava.

Podobně jako v autě...

Ano, ale v autě nebo v autobuse je to obráceně. Lidé tam cítí, že se hýbou, ale nevidí to, protože je vůz kolem nich statický. Jen málokomu je ale z virtuální reality špatně tak, že si na to nezvykne. A třeba tak pětině lidí není zle vůbec. Mezi tím je ten zbytek, který si na to po chvilce zvykne. Nejvíc je lidem špatně ve střílečkác­h, kde se hýbete do stran a neustále skáčete.

Co za aplikace lidi nejvíce láká?

Chodí se třeba dívat na velryby a podmořský svět a hodně chtějí horské dráhy nebo vesmír. Oblíbená je hra Serious Sam, což je střílečka, kde stojíte na místě a hrnou se na vás nepřátelé. Dá se to hrát i ve dvou, a když jsem tady byl na Valentýna, tak si přišlo na monstra zastřílet hned pět párů. Už asi dvacetkrát tady byl i jeden otec se synem. Kluk se pořád vrací kvůli hře Job Simulator, kde si hraje na to, že vaří. Ale jeho otec je z toho úplně nešťastný. Asi chce, aby byl syn právník, a bojí se, že takhle z něj bude kuchař.

Dá se virtuální realita využít i na něco jiného než zážitky a hry?

Dobře se v ní prezentuje interiérov­ý design místností nebo aut. Využívá toho třeba Škodovka. Zákazníci si mohou v showroomu nasadit helmu a naporoučet si barvu obložení nebo typ volantu a rovnou si výsledek prohlédnou­t. Využívají to ale i jejich designéři, kteří by si jinak na vše museli dělat fyzický model. Takhle třeba snadno vidí, jestli je přes volant vidět na cestu.

A co sledování filmů?

K tomu jsem dost skeptický, nemyslím si, že je virtuální realita na filmy vhodná. Řeší se, jak to udělat, ale má to spoustu problémů. Natočit to jde, ale přijdete o spoustu věcí, které jsou ve filmu běžné. Třeba střihy obecně, které jsou ve virtuální realitě dost nepříjemné. A když budete dělat nějaké nálety kamerou, tak z toho bude zase spoustě lidí špatně. Taky se může stát, že se zrovna nebudu dívat tam, kam mám, a úplně mi uteče, co se v ději filmu odehrálo.

Napadají mě přenosy z vesmíru či z dalekých krajů, ve kterých by se mohli lidé volně rozhlížet.

Problém je v tom, že když natočíte 360stupňov­é video, nevypadá to ve virtuální realitě hezky. Kamery nemají dost velké rozlišení a je to dost poznat. Po chvilce si uvědomíte, že jste prostě v kouli, která je zevnitř jen pokrytá texturou, na které běží video. Proto jsou pro virtuální realitu vhodnější interaktiv­ní aplikace s vymodelova­nými objekty, které jsou od vás různě vzdálené a nabízí tak dojem hloubky.

Když virtuální realita lidi zaujme a budou si ji chtít pořídit domů, na kolik je vyjde?

Se vším všudy asi na devadesát tisíc. Počítač tak za padesát, headset HTC Vive vyjde na dvacet šest a pak stojí nějaké peníze aplikace. Hry jsou ale často dost krátké a nevydrží moc dlouho. Není to tak, že si ji koupíte a hrajete deset hodin. Když je nějaká dlouhá tři hodiny, tak je to hodně. Levnější je virtuální helma PlayStatio­n VR, ale ta zase není tak kvalitní. Spousta lidí má problém i s tím, že doma nemá pro pohyb ve virtuální realitě dost prostoru. Osobně si nemyslím, že tahle generace virtuální reality je vhodná k tomu, aby si ji lidi kupovali domů. Už kvůli té ceně. Ostatně celosvětov­ě se přístrojů všech značek prodaly zatím jen asi dva miliony kusů.

Připomíná mi to počítačové herny, které se v Česku otevíraly v 90. letech. Když ale počítače zlevnily a internet se rozšířil, herny hromadně zavíraly.

To čeká i nás. S každou další generací bude virtuální realita dostupnějš­í. A počítáme s tím, že se herna jednou dostane do situace, kdy přestane dávat smysl. Nikdo z nás si nemyslí, že to bude dělat navždy.

Teď je virtuálníc­h heren v Praze pět, dvě už ale zkrachoval­y. Dá se tímhle podnikáním uživit?

Lidé měli pocit, že takhle jednoduše přijdou k penězům. Ale ono to tak úplně není. My to děláme hlavně proto, že máme hry a technologi­e rádi. Naše herna živí dva lidi. Je to teď skoro rok, co jsme otevřeli, a podařilo se nám už i téměř splatit původní investici.

Kam se podle vás virtuální realita v nejbližší době posune?

Další generace bude mít větší rozlišení a zorné pole. Helmy a ovladače budou bezdrátové a snad se konečně začnou prodávat. Přesto si ale nemyslím, že se blíží doba, kdy je bude doma chtít mít každý.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Nový svět Vlnu zájmu o virtuální realitu obnovilo zařízení Oculus Rift, které přišlo na trh loni. Od té doby vytvořili své helmy i další dva výrobci, HTC a Sony. Všechny jsou stále velmi drahé a lidé před jejich nákupem často upřednostň­ují herny, které...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Nový svět Vlnu zájmu o virtuální realitu obnovilo zařízení Oculus Rift, které přišlo na trh loni. Od té doby vytvořili své helmy i další dva výrobci, HTC a Sony. Všechny jsou stále velmi drahé a lidé před jejich nákupem často upřednostň­ují herny, které...
 ?? Jakub Heller redaktor MF DNES ??
Jakub Heller redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia