MF DNES

Uvnitř mostu je vlhko jako v prádelně

Výročí položení základního kamene Karlova mostu oslavily fanfáry a komentovan­é prohlídky

-

Roman Šafhauser redaktor MF DNES

Přes časnou hodinu se v neděli na Karlově mostě sešly desítky lidí, kteří si přišli připomenou­t 660. výročí od položení základního kamene. Slavnostní akt byl vypočítán astrology Karla IV. na 9. červenec roku 1357 na 5. hodinu a 31. minutu. Posloupnos­t těchto čísel měla podle numerologů přinést mostu štěstí. Nynější oslavy výročí byly o hodinu posunuty kvůli letnímu času. Proto přesně minutu po půl sedmé zazněly z ochozu Malostrans­ké mostecké věže fanfáry trubačů z mnišského řádu Křižovníků s červenou hvězdou, kteří v minulosti měli mosty na starosti.

Jenže zatímco o přesném dni a hodině uložení základního kamene mají mystici a astrologov­é jasno, o jeho přesném umístění se vedou debaty. „Mohl by být položen na místě, kde dříve stával dřevěný sloup s obrázkem sv. Václava na dnešním Křižovnick­ém náměstí,“řekl při zahájení slavnostní prohlídky vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Jan Zemánek. Vzápětí dodal, že sloup se v průběhu věků ještě třikrát přemístil, protože zřejmě překážel provozu. Všechna místa jsou na Křižovnick­ém náměstí označena symbolem křížku a kamenná socha své místo nakonec nalezla na rohu náměstí u kostela svatého Františka z Assisi. Pro veřejnost byly připraveny dvě komentovan­é prohlídky mostu a plavby po řece s výkladem, ale několik šťastlivců mělo příležitos­t si prohlédnou­t útroby Karlova mostu, které jsou očím turistů i veřejnosti zapovězeny. Jednalo se o jednu ze čtyř dutých prostor, které se nacházejí mezi pilířem a chodníkem. Místo nad šestým pilířem bylo naposledy otevřeno v rámci velké rekonstruk­ce v roce 2010.

Z mostu se stala houba

Za velké pozornosti turistů se zájemci protáhli úzkým kanálem pod povrch chodníku a žebříkem slezli do asi sedm metrů vysoké místnosti. Prázdný prostor svým klimatem místo mostu nejvíce připomínal saunu s horkou parou nebo prádelnu. To proto, že se vnitřek mostu postupně vysouší.

„Z mostu se stala během desítek let houba, která neustále vsakovala vodu kvůli chybějící izolaci. To byl hlavní smysl předešlé rekonstruk­ce v roce 2010, aby se zabránilo zatékání do mostu. Nyní se prostředni­ctvím zdí a oblouků voda vypařuje. Tady, kde stojíme, je proto stoprocent­ní vlhkost,“vysvětlil Zemánek a dodal, že tento proces potrvá nejméně desítky let.

Dutý prostor v mostě má podle Zemánka výhodu v tom, že rozdíly teplot nejsou během ročního období tak velké. Některé mosty se zasypaným jádrem ztrácejí teplotu pomaleji a mohou tak vznikat větší rozdíly s venkovním počasím a klenby jsou více napínány. Karlův most je na čtyřech místech dutý a rozdíly nejsou tak velké.

„Most je nyní oteplován zvenku, ale chlazen zevnitř, a naopak v zimě ochlazován zvenku a ohříván zevnitř. Tím vzniká v klenbě největší napjatost,“uvedl Zemánek. Údaje o teplotách, ale i vlhkosti sledují zabudovaná čidla po celém mostě.

Klenby potřebují opravu

Dřívější protékání vody a změny teploty poškodily klenby mostu zejména v jeho malostrans­ké části, kde musí být jedna z kleneb zajištěna dřevěnou výztuží, aby části kamení nepadaly na turisty. Na některých místech podle Zemánka vznikly v klenbě až dvaceticen­timetrové dutiny. „Nyní bude třeba opravit celý plášť včetně kamenů až na dno řeky. Co půjde, zanecháme, ale já se domnívám, že valná část kamenů se přidá ke svým bratrům do skladu vyřazených kamenů v Praze na Šutce,“dodal.

Odborníci budou muset prověřit každý kámen zvlášť a popsat jeho parametry, kterých je okolo třiceti. Zejména jakou má měkkost či obsah soli. Součástí rekonstruk­ce bude i otevření nového kamenolomu. Všechno by podle TSK mělo proběhnout za plného provozu a turisté by si oprav neměli všimnout. Kdy opravy začnou či jak dlouho potrvají, zatím není jasné.

 ??  ?? 660 let
660 let
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oslavy k výročí položení základního kamene Karlova mostu začaly slavnostní fanfárou. Pro veřejnost byly připraveny prohlídky a plavby po řece. Šťastlivci nahlédli do útrob mostu. 4x Foto: Michal Šula, MAFRA
Oslavy k výročí položení základního kamene Karlova mostu začaly slavnostní fanfárou. Pro veřejnost byly připraveny prohlídky a plavby po řece. Šťastlivci nahlédli do útrob mostu. 4x Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia