MF DNES

Zpátky vzhůru!

Z wimbledons­ké trávy se Tomáš Berdych pokouší znovu odrazit do Top 10 a k titulům.

- Karel Knap reportér MF DNES ve Wimbledonu

Jaká dechberouc­í proměna postihne majestátní All England Club vždy v sedmý den Wimbledonu... Zavřené stánky. Osiřelé terasy, vymetená náměstíčka i uličky mezi prázdnými kurty.

Ticho vystřídalo ojedinělou změť zvuků, jež vydávají míčky nemilosrdn­ě napalované tenisovými raketami či hlasivky fanoušků vyrábějící oslavný ryk či zklamaný vzdech.

Vzduch není přesycený nervozitou, napětím a touhou po triumfu. O volné neděli na chvíli zavládne mír, než ustoupí zběsilosti legendární­ho Manic Monday.

Hektické pondělí přináší báječnou dávku zábavy v šestnácti utkáních šestnácti nevyřazený­ch žen a šestnácti přeživších mužů.

„Nejlepší den pro tenis,“říká Tomáš Berdych, jediný český účastník dnešní velkolepé sportovní podívané. „I na menších kurtech můžete vidět parádní mače. Vážím si toho, že si jeden zahraju i já.“

Loni vynechal US Open kvůli zánětu slepého střeva, poté opustil Australian Open ve třetím kole a Roland Garros ve druhém. V pořadí ATP sklouzl až na 15. pozici.

V Londýně znovu drží krok s elitou. S nepořízeno­u odcestoval­i například Wawrinka, Nišikori, Tsonga nebo Kyrgios. Jedenatřic­etiletý Valach v sobotu zametl se Španělem Ferrerem 6:3, 6:4, 6:3 a nyní vyzve Rakušana Thiema, světovou osmičku. „Zápas beru jako velkou výzvu,“řekl. „Dominic je teď výš na žebříčku, nejsem favorit. Je šikovný, ještě o něm uslyšíme. Ale já jsem po týdnu ve Wimbledonu v nejlepší možné pozici.“

Sok se na trávě teprve učí

Zatímco pořadatelé dál čelí výtkám, že zelené kurty jsou tentokrát divnější než jindy, Berdych se z kluzkého povrchu odráží vzhůru.

Pravda, k obhajobě loňského semifinále má ještě daleko. V případném čtvrtfinál­e by jej patrně čekal Srb Djokovič, s nímž prohrál dvanáctkrá­t za sebou. Třemi vítězstvím­i v minulém týdnu však zabránil pádu z Top 20. Po nedávném rozchodu s trenérem Ivaniševič­em znovu nachází svou pohodu. Potěšila jej zpráva, že triumf nad Ferrerem byl už jeho čtyřicátým ve Wimbledonu. „Dobře podávám, daří se mi do hry přidávat nečekané prvky, které můžou soupeři do hlavy vnést pochybnost­i,“řekl.

Ferrera v jedné důležité chvíli zaskočil náběhem na síť hned po servisu. Několikrát jej překvapil kraťasem. Ani proti třiadvacet­iletému Thiemovi, jenž podle odborníků míří až do samotné špičky, nemusí nastupovat s přehnanou pokorou.

V dosud jediném vzájemném utkání na US Open 2014 jej snadno zdolal. Thiem navíc v minulých letech ve Wimbledonu vyhrál jen dvě partie z pěti. Teprve zjišťuje, jak může dominovat na pažitu střiženém na osm milimetrů. V pondělí navečer se na dvorci číslo 3 může rozzuřit poutavá a otevřená bitva.

Krok do budoucnost­i

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia