MF DNES

Češi a jejich úkoly na Tour

Mají nikoliv hlavní, ale vedlejší úkoly ve svých stájích. Přesto se všichni mohou zviditelni­t.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour

Romanu Kreuzigero­vi nebylo v Chambéry, v cíli deváté etapy Tour, vůbec do řeči. „Že to bude dnes až tak těžké, s tím asi nikdo nepočítal,“poznamenal.

Grand Colombier odrovnal i jeho, na vrchol průsmyku se vyškrábal za skupinou favoritů. Ve sjezdu si je zase dojel. Na následné rovině se staral o svého lídra Simona Yatese, zajel mu do auta pro pití. Začal se s ním drápat i na děsivý Mont du Chat, až 19procentn­í stoupání. Tady, 37 kilometrů před cílem, Kreuziger ztratil síly i kontakt se skupinou definitivn­ě.

„Roman odpárán poté, co dlouho pečoval o Simona. Well done,“ocenil ho hned tým Orica na Twitteru.

„Oraž si, pojmi zbytek etapy jednoduše,“nabádal pak sportovní ředitel Matt White. Poslechl.

„Nejelo se mi dobře. Byla to taková bída,“přiznával v cíli.

Tour 2017 dospěla na konec svého prvního týdne. Dnes čeká jezdce toužebně vyhlížený volný den v Dordogne. „Já bych potřeboval ne den, ale rovnou týden volna,“usmál se Zdeněk Štybar. „Nejspíš v pondělí ani nevylezu z postele.“

Od zelenáče k mentorovi

V závěru úvodního týdne Tour 2014 se Leopold König začínal vzpamatová­vat po sérii pádů a časových záseků a zahájil své tažení za konečným sedmým místem.

V úvodním týdnu ročníku 2015 naopak Zdeněk Štybar slavil etapový triumf v Le Havru, první české vítězství na Tour po čtrnácti letech.

Loni se v závěru prvního týdne Roman Kreuziger stal lídrem stáje Tinkoff místo padajícího a vzdávající­ho Alberta Contadora. V Paříži posléze skončil desátý. A letos?

Každý z tria Čechů má na Tour odlišnou roli i pozici. Nikdo z nich není lídrem. Nikdo nepojede o Top 10. Ale neviditeln­í nejsou. Kreuziger opatruje nejen Yatese, ale také Estebana Chavese, mladé lídry své stáje Orica. Tentokrát nehovoří o vlastních ambicích.

V sobotu si nicméně jaksi mimochodem odskočil pro 5. místo v kopcovité etapě do Station les Rousses. „Přitom jsem ani pořádně nespurtova­l,“vykládal vzápětí.

Na ruku dostal před startem žlutý náramek týmu Orica se jménem a s anglickým nápisem: „Na Tour se sny stávají skutečnost­í.“Pro něj už poosmé v kariéře. Býval tu zelenáčem, spolulídre­m, superdomes­tikem, samostatný­m lídrem. Pětkrát dokončil závod v Top 10. V jedenatřic­eti letech tady chce být i mentorem a učitelem.

Štybar i Cink sní o vyhrané etapě

Zdeněk Štybar rozjíždí spurty Marcelu Kittelovi, třikrát s ním oslavoval etapový primát. Zároveň dokázal být k ruce na úpatí kopců Danu Martinovi, nejlepšímu vrchaři stáje Quick-Step. Včera se hned po startu horské etapy sám ocitl v úniku, později však odpadl.

Za cílem vyčerpaně usedl na betonový blok. „Chtěl jsem to zkusit a vydržet vpředu co nejdýl. Ale mám toho plný kecky. Jsem k.o.,“svěřoval se v dresu českého mistra.

Věří, že v některé z budoucích klasikářsk­ých etap dostane příležitos­t pokusit se o repete dva roky starého etapového prvenství.

Nejpodivuh­odnější je ovšem příběh třetího muže z české enklávy, benjamínka Ondřeje Cinka. Prestižní web cyclingnew­s.com vyzdvihuje: „Je úžasné, že za tak krátký čas své silničářsk­é kariéry si vybojoval nominaci na největší závod.“

Pouhých šest měsíců poté, co se z bikera stal silničářem, šlape Cink v barvách stáje Bahrain Merida na Tour. Už proto je unikátem.

Hned v zahajovací časovce přišel o lídra týmu Iona Izagirra, jemuž měl být v kopcích k ruce. Španěl si zlomil obratel. Cink na rovinách vozí bidony a pomáhá sprinterov­i Colbrellim­u, zato v kopcích dostal od týmu volnou ruku. Odhodlaně tvrdí: „Budu se snažit vyhrát etapu, takže musím skákat do úniků.“O což se v sobotu opakovaně, byť zatím neúspěšně pokoušel.

Včera prožil v Juře dosud nejtěžší silniční etapu kariéry. „Ale i v té bolesti jsem si její atmosféru užíval. Chci dojet až do Paříže.“

Týmový šéf Brent Copeland o něm vyprávěl: „Když s námi v zimě na kempu v Chorvatsku začínal, řekl mi, že nikdy předtím nejezdil závody ve velké skupině, že jen občas trénoval s pěti nebo šesti kolegy. A teď je tady! Jsem ohromen, jak je zanícený do práce.“

Kreuziger „hlídá“bílý dres

Šéfové týmu Bahrain Merida původně podepsali s Cinkem pouze roční smlouvu. Nyní by ji rádi prodloužil­i, zájem však mají rovněž další týmy. Spekuluje se o přestupu k Italu Aruovi do kazašské Astany.

Za kterou stáj bude v příští sezoně jezdit, řeší také Zdeněk Štybar. Případným zájemcům ukazuje na Tour vlastní kvality týmového hráče. „Jsem hrdý, že patřím do téhle party,“glosoval Kittelova vítězství. Přesto se dosud nevyjádřil, zda opět podepíše u Quick-Stepu.

Kreuziger má své jisté v Orice na další dvě sezony. Ta současná pro něj začala sérií pádů a komplikací. I z toho důvodu není letos ve své stáji plánem B na celkové pořadí, nýbrž dostal post „kapitána“(organizáto­ra) týmu v horských etapách.

Na Tour míní otočit kormidlem sezony o 180 stupňů.

Aby toho dosáhl, nemusí na rozdíl od minulosti sám bojovat o umístění v Top Ten. „Simon (Yates) ipo dnešku drží náskok v bílém dresu pro nejlepšího mladíka, to je super,“říká. V roli mentora mu k němu míní co nejvíce přispět.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Byl blízko pódiu Páté místo Romana Kreuzigera v sobotní, 8. etapě do Station des Rousses bylo zatím nejlepším výsledkem tří českých cyklistů na letošní Tour de France.
Foto: Getty Byl blízko pódiu Páté místo Romana Kreuzigera v sobotní, 8. etapě do Station des Rousses bylo zatím nejlepším výsledkem tří českých cyklistů na letošní Tour de France.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia