MF DNES

Těžké nehody favoritů

Mezi oběťmi drsného dne Tour jsou také Australan Porte a Brit Thomas

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour

avorité Tour v sobotu v Juře zběsile nahánějí uprchlíky a stupňují tempo, načež Alberto Contador za cílem 8. etapy věští: „V neděli tohle tempo spousta lidí odskáče.“

Ví, co na ně v neděli čeká. Žádné Alpy či Pyreneje, a přesto: „Možná nejtěžší etapa tohoto ročníku.“

Pět vrcholů v Juře, tři mimořádné kategorie. Únava na entou.

Odskáče to i Contador. Další hvězdy však dopadnou ještě hůř.

Zmar začíná na prvním stoupání do průsmyku Bérentin. Robert Gesink z Lotta NL-Jumbo, ještě v sobotu druhý, si láme bederní obratel. Sbohem, Tour.

Další karambol ve sjezdu z průsmyku Biche je ještě drsnější. Rafal Majka jde k zemi, jeho tělo se smýká po asfaltu. A přes něj padá Geraint Thomas, korunní princ týmu Sky a druhý muž pořadí. Zlomená klíční kost. Velšan končí! „Den na ho... Nemohl jsem s tím za Rafou vůbec nic udělat,“řekne.

Je to pro něj vykřičník za černou sezonou. Na Giru byl lídrem Sky, chtěl jet o vítězství, ale srazila ho nešetrně odstavená motorka u stoupání na Blockhaus. Připravil se tedy na Tour, ovládl na ní úvodní časovku. Jenže v dalších etapách stále padal. I o den dříve, když v sobotu nevybral zatáčku. „Mohl jsem si vybrat, jestli vletím do stromu, nebo do balíku slámy. Ten mi přišel přijatelně­jší,“vtipkoval poté. V neděli už není na vtipy místo. Thomas kapituluje. Padá (a nikoliv pouze jednou) též Contador a s pohmožděný­m kolenem nabírá stále větší ztrátu.

Richie Porte, lídr BMC, se z posledního

cyklistů po pádech nedělní etapu vzdalo, mezi nimi také Richie Porte a Geraint Thomas.

cyklistů přijelo po časovém limitu a bylo vyloučeno, i vítěz čtvrté etapy Arnaud Démare.

stoupání na Mont du Chat spouští v sedmičlenn­é skupině největších favoritů. Na vlhké silnici se mu zasekne zadní kolo a letí do strže, zatímco jeho tělo se smýká po silnici, sejme tak Dana Martina z Quick-Stepu a vrazí do skály.

Leží, úpí, sklání se nad ním lékařský tým. Sláva, je při vědomí. Ale i při smyslech? „Jak se jmenujete? Kolik vám je let?“ptá se ho Florence Pommeryová, hlavní lékařka Tour. Porte jí odpovídá. Sám se ptá: „Kde mám brýle? Byly drahé.“Ty však nenajdou.

Opět neodolal nástrahám třítýdenní­ho závodu. Dají mu ochranný nákrčník, přijíždí i sportovní ředitel týmu BMC Fabio Baldato. „Richie měl v očích obrovskou bolest. Tolik téhle Tour obětoval. Tohle si nezaslouži­l,“říká.

Porteho veze sanitka z trati rovnou do nemocnice. Dan Martin šlape dál. „Organizáto­ři mají, co chtěli. Neriskoval­i jsme přehnaně. Ale bylo to pod stromy tak kluzké,“zkritizuje Ir nebezpečný sjezd.

Kolumbijec Urán ve spurtu šesti nejodolněj­ších mužů deváté etapy triumfuje, třetí Froome uhájí žlutý dres, Ital Aru i Francouz Bardet se Britovi udrží na dostřel, zatímco Kolumbijec Quintana ztratí přes minutu a Contador čtyři.

Víc než o těch nejlepších se však mluví o padlých a potlučenýc­h.

„Brutální den,“říká Chris Froome. Stále obléká žlutý dres, přesto i on vychází z této bitvy oslabený. „Ztratit Gerainta je obrovská rána.“

Tým BMC dostává zprávy z vyšetření Porteho: zlomená klíční kost, navrch prasklá pánev.

Rafal Majka dojede do cíle se ztrátou 37 minut, na břichu i boku obrovské kusy sedřené kůže, tělo krvácející, kulhá. I jeho odvážejí na vyšetření. V nemocnici v Chámbery se dohrává nedělní masakr v cyklistick­ém Jurském parku.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Konec Pád při sjezdu včera vyřadil z Tour dalšího z favoritů, australské­ho cyklistu Richieho Porta. Už při vědomí byl převezen do nemocnice.
Foto: AP Konec Pád při sjezdu včera vyřadil z Tour dalšího z favoritů, australské­ho cyklistu Richieho Porta. Už při vědomí byl převezen do nemocnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia