MF DNES

Zdražení „pomohlo“, hudba vydělala miliardu

Ochranný svaz autorský (OSA) získal nejvíce peněz ve své historii. Organizace loni oznámila zdražení poplatků, v některých případech až o padesát procent. Letos chtěla zdražit znovu, ale poslanci to zarazili.

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

Citelné zdražení poplatků například za umístění televizoru v restauraci pomohlo Ochrannému svazu autorskému (OSA) k rekordnímu inkasu i rozdělení peněz mezi členy.

Poprvé v historii vybrané poplatky dosáhly miliardy korun, v meziročním srovnání stouply o více než desetinu.

„Naše střízlivé plány byly překročeny způsobem, který nejlépe vyjadřuje termín „outstandin­g“nebo, chcete-li, říše snů. S tím, že bychom již v uplynulém roce dosáhli na desetimíst­né číslo, jsme opravdu nepočítali,“uvedl ve výroční zprávě svazu předseda dozorčí rady Luboš Andršt.

OSA je ze všech svazů zaměřující­ch se na výběr autorských odměn obratem největší, druhý největší Integram zastupujíc­í interprety je o polovinu menší.

Do většího zájmu veřejnosti se OSA dostala loni, když oznámila zdražení poplatků, v některých případech až o 50 procent. Letos chtěla zdražit opět, ale Sněmovna novelou umožnila zdražení jen o inflaci.

„Autoři hudby v ČR inkasují historicky jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě,“tvrdí předseda představen­stva OSA Roman Strejček. Ten si pochvalova­l loni, že protesty proti OSA jsou pro svaz dobrou reklamou pro nábor nových členů či autorů k zastupován­í. Loni začala OSA nově zastupovat přes 300 autorů, přijala 19 nových členů.

Ve výroční zprávě OSA tvrdí, že zprávy o zdražení o 50 procent byly účelovou dezinforma­cí, protože se to týkalo jen hotelů a restaurací ve městech nad 100 tisíc obyvatel, kde peníze vybírají i další kolektivní správci. „Náš podíl navýšený o 50 procent se tedy u koncového uživatele projevil celkově o 19 procent,“uvedl Andršt ve výroční zprávě.

Ze zdražení se loni stalo i díky projednáva­né novele autorského zákona velké politické téma, proti prudkému zvyšování poplatků se postavily opoziční i koaliční strany. „Navyšování je nepřiměřen­é a nesouhlasí­me s ním. Mít v restauraci televizi teď znamená za všechny poplatky platbu kolem osmi tisíc korun ročně,“říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. Členové asociace loni za poplatky neplatili kvůli sporu o jejich výši.

Mít v restauraci televizi teď znamená platbu kolem osmi tisíc korun ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia