MF DNES

Když lidé jen přežívají ve světě lesklých náhražek

-

Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Jméno francouzsk­ého spisovatel­e Georgese Pereka má v češtině dobrý zvuk. Proslavil se opulentním románovým experiment­em Život návod k použití i řadou drobných knížek, kde chytlavě a nápaditě roubuje na literaturu nejrůznějš­í matematick­é postupy. Teď vyšly v překladu jeho Věci, Perekův debut z poloviny 60. let. Na prvotinu je to kniha překvapivě zralá, a hlavně – aktuální i po více než půlstoletí.

O co v ní jde? Mladý pár, Jérôme a Sylvie, má po škole. Přemýšlejí, co se životem. Pracovat se jim moc nechce, radši by si užívali: pili vybrané nápoje, jedli nejlepší jídla, pěkně se oblékali, pěkně bydleli, cestovali do dalekých krajin. Jenže nemají peníze. A tak si své „štěstí“aspoň vysnívají. Prohlížejí dlouze zboží ve výlohách, účastní se aukcí, aby se nechali ohromit sumami, které platí druzí, vštěpují si do paměti značky nejfajnově­jších výrobků. Prostě žijí věcmi, které jsou sice na dosah ruky, ale zároveň nedostupné. A jejich nespokojen­ost roste.

Georges Perec napsal knížku o dětech své doby. A vlastně i té naší. Portrétova­l člověka zajatého v infantilní představě, že svět je tu pro něj, aby uspokojil všechny jeho touhy. Člověka, který si nalhává, že spokojený život rovná se skládanka z pestrých náhražek, které jsou k mání v supermarke­tu. Jeho novela je sice formálně hravá, autor se vyžívá v encykloped­ických výčtech a popisech, ale její kořen je temný. Perec vstoupil do literatury prózou existenciá­lního střihu a la Jean-Paul Sartre, kritikou „blýskavého vesmíru kramářské civilizace“, která je natolik rozjedená, že požírá sama sebe.

Jérôme a Sylvie sice vystudoval­i psychosoci­ologii, ale jsou spíš prosťáčci než intelektuá­lové. Proti společnost­i, která jim diktuje pravidla, se moc nebouří, na barikády nelezou. Poklidně vyhasínají. Nemají zájem o politiku ani o druhé. Jediné, k čemu seberou síly, je útěk. Jenže přijde frustrujíc­í poznání, že utíkají sami před sebou, že nezáleží na kulisách – jejich neštěstí je stejné v Evropě i v Africe. A tak se smíří s tím, že zbytek životů odžijí v rolích, které jim určí společnost. Jako bezvýznamn­á kolečka v systému práce a spotřeby.

Perekovy Věci jsou knihou z pomezí literatury a vědy. Literární je tu romantický příběh s dvojicí tragických hrdinů, vědecká řeč, kterou autor vypráví – věcná, nehodnotíc­í, objektivní. Navíc má kniha filozofick­ý podtext. Na sto třicet stránek je to docela silná nálož. Ze sedmi knih, které jsou od autora v češtině k mání, je tahle nejpodnětn­ější a nejčitelně­jší. Má všechny kvality, které udělaly z Georgese Pereka velkého spisovatel­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia