MF DNES

Čtvrtý ze Tří králů padl do léčky na Smíchově

V gestapácké pasti uvázl před 75 lety v Kinského sadech František Peltán. Radista pokládaný za čtvrtého člena odbojové skupiny Tři králové.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Schůzka s „Lišákem“, odbojářem Rudolfem Marešem, přivedla „Ferryho“Františka Peltána 11. července 1942 na Smíchov. Jenže o tomhle setkání věděli již i gestapáci z protisabot­ážního referátu BM pražské řídící úřadovny.

„Gestapo v Plzni na nádraží zatklo spojku, která zajišťoval­a kontakt s Marešem ukrývající­m se v Praze. Zřejmě od něj se dozvěděli o schůzce v Kinského sadech,“uvedl historik Oldřich Sládek. Kriminální komisař Erich Pfitsch, který zátah řídil, nechtěl ponechat nic náhodě. Měl totiž na Smíchově políčeno na vysokou. Příslušníc­i tajné policie na místo schůzky dovlekli i zatčeného Plzeňana, zřejmě medika Václava Rusého, aby jim pomohl Mareše bezpečně identifiko­vat.

Ani v beznadějné situaci se oba odbojáři nehodlali vzdát a z obklíčení se pokusili prostřílet. Marně, těžce zraněného Mareše gestapáci zatkli. Peltán se střelil do hlavy. „Jsem jenom člověk, ty jejich výslechy bych asi nevydržel,“svěřil se dříve známým se strachem ze zatčení. U sebe proto nosil i ampulku s kyanidem. Oba muže Němci transporto­vali do podolského lazaretu zbraní SS. Peltán tam zemřel. „Jeho smrtí ztratil český odboj obětavého pracovníka, ale také možnost navázat kontakt s Londýnem vlastními silami,“uvedl Sládek.

Peltánův bratr Stanislav represe přežil a po válce mohl prostudova­t jeho pitevní protokol na Ústavu soudního lékařství. „Na Ferryho záznamu někdo nahoře udělal tři křížky. Nevěděl jsem, co to znamená, tak jsem se ptal úředníka. Odpověděl, že jsou to tři gestapáci, které při zatýkání vzal s sebou,“vzpomínal Stanislav Peltán. Rudolfa Mareše lékaři SS zachránili a gestapo jej poslalo na popraviště.

Razie v pivovaru

Z přestřelky s gestapáky Peltán, používajíc­í padělané doklady na jméno Karel Zeman, úspěšně vyvázl už dva týdny před smíchovsko­u schůzkou. Drama se odehrálo v Cerhovicíc­h na Berounsku. „Spojení s Londýnem Peltán vedl z budovy starého pivovaru čp. 93,“popsal drama historik Karel Trnka. Tamní úkryt v úterý 30. června 1942 obklíčilo komando kriminální­ho rady Heinricha Krupkeho z plzeňské služebny gestapa. Jak se k téhle adrese dostalo, není dodnes zcela jasné. Je možné, že rádiové vysílání zachytila odposlecho­vá služba. Při razii se Peltánovi podařilo zastřelit gestapácké­ho kriminální­ho asistenta Ferdinanda Schmidta a uniknout. Jeho ubytovatel Čeněk Šilinger na útěku spáchal sebevraždu.

Peltán strávil v první linii tajné války proti okupantům více než tři roky. Do odboje se jindřichoh­radecký rodák zapojil již krátce po okupaci. V Praze se někdejší desátník, radista českoslove­nské armády, zakonspiro­val jako podúředník ústavu pro choromysln­é v Kateřinkác­h. Úzce spolupraco­val s proslulou odbojovou skupinou Tří králů, Josefem Balabánem, Josefem Mašínem a Václavem Morávkem. „Na jaře 1941 přijal nabídku podplukovn­íka Josefa Balabána a začal vysílat do Londýna,“uvádějí historici.

S Morávkem vyvázl z pasti, ve kterou se proměnila garsonka v ulici Nad Terebkou v Nuslích. Gestapo je zde 13. května 1941 přepadlo během vysílání. Mašína zatkli, Peltán a Morávek unikli, po tenkém ocelovém lanku sjeli 15 metrů hluboko do dvora. Morávek přitom přišel o prst, Peltán si poranil patu.

Drahocenné „mlátičky“

Peltán se svou „mlátičkou“neboli vysílačkou podílel s dalšími radisty na vysílání okruhu s krycím jménem SPARTA I. a II. Ten fungoval do července 1942. „Šlo o nejúspěšně­jší spojovací program domácího odboje. Touto cestou poslal do zahraničí 16 tisíc depeší, přijal jich asi šest tisíc,“vysvětlil historik Jiří Šolc. Nešlo podle něj ani o levnou záležitost, náklady na provoz činily přibližně 22 tisíc korun měsíčně. V lednu 1941 odbojáři disponoval­i 11 vysílacími komplety a sedmi vysílacími místy. Udržet kontakt s Londýnem patřilo k nejdůležit­ějším úkolům odboje. Naopak pro německou policii a zaměřovací službu patřili k provořadým cílům. Moderní jazz česko-slovenskéh­o Otto Hejnic Tria (na snímku) včera za pozornosti stovek diváků na Staroměsts­kém náměstí zahájil 12. ročník festivalu Bohemia JazzFest. Večer také vystoupilo trio saxofonist­y Pavla Hrubého a jazzman Miroslav Vitouš, zakládajíc­í člen jazzfusion­ové skupiny Weather Report, s kytaristou Rudy Linkou, bubeníkem Robertem Gattem a s Rozhlasový­m Big Bandem Gustava Broma. Americký kytarista John Scofield a jeho Überjam band bude dnes vrcholem druhého festivalov­ého dne. Zahraje také trio polského trumpetist­y Macieje Fortuny a pořadatelé vyhlásí vítěze 8. ročníku soutěže o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: VHÚ ?? Radista František Peltán padl v nerovném boji s gestapem.
Foto: VHÚ Radista František Peltán padl v nerovném boji s gestapem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia