MF DNES

Rozkol KDU a Starostů

Společný projekt nemusí vydržet do voleb

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Lidovci přišli podle europoslan­ce Starostů Stanislava Polčáka s požadavkem na ukončení volební koalice. Část KDU přiznává, že situace je vážná.

V ambiciózní koalici lidovců a Starostů narůstá nervozita. Část KDU-ČSL teď kvůli nepříznivě se vyvíjející­m předvolebn­ím průzkumům, které ukazují, že by se obě strany nemusely po podzimních volbách dostat do Sněmovny, požaduje ukončení koalice. Na úterním jednání Starostů touto informací překvapil svoje spolustran­íky předseda hnutí Petr Gazdík. „Řekl nám, že tady je od KDU-ČSL takový požadavek,“přibližuje europoslan­ec Starostů Stanislav Polčák, jehož svědectví včera jako první přinesl server Lidovky.cz.

„Myslím, že bychom se měli snažit koalici udržet. Ale pokud to nebude možné, měli bychom svolat celostátní orgány a jít na kandidátky KDU. Tento postup jsem i na úterním jednání navrhl,“dodává Polčák. Ten zároveň podle svých slov vyvolal hlasování o tom, aby Starostové teď preferoval­i výměnu koalice za pakt „lidovci s podporou Starostů“. Tomu by totiž ve volbách pro vstup do Sněmovny stačilo místo deseti získat jen pět procent hlasů. Jeho spolustran­íci však byli proti. „STAN věří projektu koalice a byli bychom moc rádi, abychom nepodléhal­i sice pochopitel­né, ale z našeho pohledu předčasné nervozitě. Pro tento projekt udělaly oba subjekty velký kus práce,“vysvětluje první místopředs­eda Starostů Vít Rakušan. „My držíme koncept koalice, nejsme připraveni jen jít na kandidátky,“říká jeho stranická kolegyně a poslankyně Věra Kovářová.

Vedení lidovců však Polčákův popis situace odmítá. „Nervozita? Vůbec žádná není,“tvrdí místopředs­eda KDU-ČSL Jiří Mihola. „Pan Polčák má asi nějaké stihomamy,“odmítl Polčákova slova. Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek vše označil za drby. Lidovci mimo nejužší vedení strany však už mluví jinak. Připouštěj­í, že situace je napjatá. „Pavel Bělobrádek nám dnes ráno říkal, že máme obavy z těch výsledků, které jsou teď prezentová­ny v médiích. Průzkumy nevypadají dobře. Někteří naši kolegové sdílejí obavy, že se ta desetiproc­entní hranice neblíží,“říká lidovecký poslanec Josef Uhlík.

„Ze strany STAN bylo řečeno, že to nevidí tak tragicky, a jedeme dál. Ale musíme se o tom pobavit a říct si, jestli je reálné dosáhnout těch deseti procent. Času moc nemáme,“dodává Uhlík.

Nejostřejš­ím kritikem koaličního paktu v lidoveckýc­h řadách je nyní muž, který společný projekt vždy podporoval, hejtman Jiří Čunek. Včera na serveru Info.cz však prohlásil, že koalice nefunguje. „Vypadá to tak, že ten předpoklad nevyšel. Tak koalici zrušme a transformu­jme ten projekt nějak jinak,“řekl. Vedení lidovců jeho slova relativizu­je. Čunkovi je prý přikládán v médiích větší vliv, než ve straně má. Zjevně ale se svým názorem není osamocen.

„Tu mediální vlnu vyvolal pan Čunek,“přitakává Polčák. „Ale mluví se o tom už více než čtrnáct dnů. Řešíme situaci, která nastala v důsledku toho, že průzkumy vypadají, jak vypadají,“dodává. A on sám přiznává, že na Čunkových slovech něco je. „Bohužel jsme asi potřeboval­i více času, abychom do povědomí lidí dostali náš koaliční projekt. To se asi úplně nepodařilo a jsme teď v časovém presu,“říká.

„Myslím, že bychom se měli snažit koalici udržet. Ale pokud to nebude možné, měli bychom svolat celostátní orgány a jít na kandidátky KDU.“Stanislav Polčák Starostové

„Pavel Bělobrádek nám nyní říkal, že máme obavy z těch výsledků, které jsou teď prezentová­ny v médiích. Průzkumy nevypadají dobře.“Josef Uhlík KDU-ČSL

S přispěním Jakuba Pokorného

 ?? Foto: ČTK ?? Krátký pokus? V půli května představil­i šéf lidovců Pavel Bělobrádek (vpravo) a předseda STAN Petr Gazdík společné logo, které ukazuje, jak jim porostou procenta. Ale zatím stále nic.
Foto: ČTK Krátký pokus? V půli května představil­i šéf lidovců Pavel Bělobrádek (vpravo) a předseda STAN Petr Gazdík společné logo, které ukazuje, jak jim porostou procenta. Ale zatím stále nic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia