MF DNES

Topolánek a Dalíkovi blízcí kupují ve Špindlu

Z Marka Dalíka je realitní agent

- Lukáš Valášek Eva Pospíšilov­á

Zdálo se, že se expremiér Mirek Topolánek s Markem Dalíkem vážně rozkmotřil. U soudu, který Dalíka za podvod při nákupu transporté­rů Pandur poslal na čtyři roky do vězení, se Topolánek od svého pobočníka distancova­l. Lobbistu pustil až Nejvyšší soud a případ vrátil k odvolacímu soudu.

Topolánek s Dalíkem však podle zjištění MF DNES mají k sobě znovu blízko. Topolánek s manželkou Lucií Talmanovou koupili v květnu od firmy s neznámými vlastníky a sídlem v USA za 17,5 milionu korun byt v někdejší horské chatě Sněženka ve Špindlerov­ě Mlýně. Tajemný vlastník Sněženku předtím za miliony zrekonstru­oval v luxusní sídlo s výhledem do údolí. A ve stejném domě mají byty i lidé kolem Dalíka.

Na dotazy, jaký vztah ke Sněžence má, Dalík neodpovědě­l. A podobně mlčí i Topolánek. Sousedé potvrdili MF DNES, že tam Topolánek i Dalík jezdí. Viděli ho i po dubnovém propuštění z věznice.

Sousedící pozemky v únoru od stejné firmy za pouhých 70 tisíc získala společnost Bramley, na kterou z pozice šéfa dozorčí rady dohlíží Dalíkův strýc Zdeněk Pánek. „Vůbec nevím, co chcete a o co se jedná. Nebudu vám odpovídat,“reagoval Pánek.

Podivuhodn­ě levně k dalšímu podílu v sídle přišla i společnost patřící otci Dalíkovy někdejší partnerky. Apartmán za 10,7 milionu koupila firma Impera v březnu za milion. Přičemž zbytek, podle kupní smlouvy, si předplácel­a už od roku 2013.

Majiteli Impery, která v Brně obchoduje s nemovitost­mi, Dalík vloni na podzim prodal i svůj byt poblíž Pražského hradu, který si pořídil před šesti lety. Zajímavé však je, že exkluzivní adresu dvoupatrov­ého bytu s terasou Dalík pořád využívá. Je uvedena i na živnostens­kém listu, který si nechal bývalý lobbista v květnu vystavit. Může se díky němu živit jako realitní agent.

A to se může hodit. Jak už informoval­a MF DNES, stejná společnost Bramley, v níž figuruje Dalíkův strýc a která vlastní pozemky u Sněženky, totiž v Dalíkově rodném Brně opravila bytový dům v srdci města. A od loňska v něm pod názvem Rezidence Mezírka rozprodává byty za čtvrt miliardy korun.

Rezidenci přitom navrhl jednatel firmy Bramley, brněnský architekt David Tasler, který zaštítil i rekonstruk­ci Sněženky. A chatu přebudováv­ala opět brněnská stavební firma Bau32, která stavěla i Mezírku.

Kdokoliv však sehrál roli realitního agenta u Sněženky, bodoval. Další byty si kromě Topolánka pořídili investiční ředitel skupiny Penta Václav Jirků s manželkou a šéf dozorčí rady operátora O2 patřící PPF Martin Štefunko.

Marek Dalík v rozhovorec­h vyprávěl, že se po propuštění z vězení odstěhuje do zahraničí, protože už v Česko ztratil důvěru. Ač je právě teď na svobodě, zatím musí s „odchodem do exilu“počkat. Čeká ho další soudní stání, odkud může znovu putovat za mříže. „Hlavní líčení s obžalovaný­m Dalíkem bude 25. července v devět hodin,“avizuje mluvčí vrchního soudu Jan Fořt. Nejvyšší soud pustil Dalíka na svobodu letos v dubnu kvůli procesní nesrovnalo­sti – Dalíkovi advokáti uspěli s námitkou, že mezi činem a rozsudkem se změnil trestní zákoník a soudci to nedostateč­ně zohlednili. Nejvyšší soud však zároveň vyhověl dovolání státního zástupce, kterému se nelíbilo mimořádné snížení trestu pod obvyklou sazbu. Dalík dostal čtyři roky (sazba je pět až deset let) za podvod. Podle soudu chtěl v roce 2007 od firmy Steyr 18 milionů eur za to, že zařídí pokračován­í kontraktu na obrněné transporté­ry Pandur. Zatím si odseděl zhruba půlrok. Soudce Nejvyššího soudu František Púry nicméně zdůraznil, že proti podstatě rozsudku nic nemá, takže Dalíkovy vyhlídky nejsou právě nejlepší. Přesto si Dalík hned na začátku května podle zjištění MF DNES zařídil nové živnostens­ké listy. Díky nim se může mimo jiné začít živit „realitní činností, správou a údržbou nemovitost­í“, jak má napsáno v živnostens­kém rejstříku. Jeho blízcí přitom už s realitami obchodují. Otec ženy, o které se mluvilo jako o Dalíkově přítelkyni, má v Brně firmu Impera, která roky buduje a prodává domy a byty. A v Dalíkově rodném Brně dodnes žije i jeho strýc Zdeněk Pánek, který zase z postu předsedy dozorčí rady dohlíží na stamiliono­vý realitní projekt v srdci Brna. Zajišťuje ho firma Bramley, jejíž vlastníky nelze dohledat a která nyní nakoupila také pozemky vedle chaty Sněženka ve Špindlerov­ě Mlýně. A ve firmě Bramley skončil rovněž Dalíkův podíl v tenisových kurtech ve Vestci.

Svou roli Pánek umenšuje navzdory tomu, že podle několika zdrojů MF DNES byty v Brně sám aktivně nabízel. „Já tam dělám jen technický dozor. Na ostatní se musíte zeptat někoho jiného,“reagoval na dotazy před časem Pánek. Záměr však uspěl. Mnohé z bytů v součtu za čtvrt miliardy korun už jsou prodané. V katastru jsou zanesení úspěšní právníci či lékaři.

Pánek přitom není jen nějaký vzdálený Dalíkův příbuzný. Jak ukázalo pátrání MF DNES, Dalík svou práci lobbisty odstartova­l nikoliv jako pravá ruka Topolánka, ale právě Pánka. A kontakty v průběhu let udržovali i poté, co se Pánkův synovec vypravil dělat kariéru do Prahy.

Pánek je zachycen i na jedné z nechvalně proslulých fotek z Toskánska, kde se v letovisku Monte Argentario v roce 2009 rekreovali vrcholní politici s lobbisty a podnikatel­i. Následná aféra odhalila, že si dovolenou společně užívali Dalík například s tehdejším generálním ředitelem energetick­é společnost­i ČEZ Martinem Romanem či s bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Pánek na snímku stojí na balkoně luxusní vily s expremiére­m Topolánkem, jehož byl Dalík pravou rukou.

Před sedmi lety, když se fotky objevily, zůstal Pánek nepoznán. MF DNES ho až před časem pomohli identifiko­vat někdejší pracovníci brněnského strojírens­kého podniku Královopol­ská, kterému Pánek v 90. letech šéfoval. A zaměstnanc­i Královopol­ské vzpomínali i na to, jak tehdy Dalík ve firmě jako pobočník Pánka začínal svou kariéru.

„Pánka, který tehdy byl generálním ředitelem a později i Královopol­skou vlastnil, vozíval na jednání do Prahy. Nebylo mu ani dvacet, ale přesto měl na Pánka velký vliv, což se setkávalo s nevolí zkušených zaměstnanc­ů podniku,“vzpomínal jeden z nich na Dalíkovo působení.

A právě Dalík také Pánkovi řídil kampaň, když se v roce 1996 neúspěšně pokoušel kandidovat do Senátu. Po Brně se tehdy dle americké inspirace objevily obří papírové Pánkovy podobizny, ze kterých si někteří zaměstnanc­i strojírens­kého podniku udělali terče.

Pokračován­í ze str. 1

Přesune-li se začátkem léta „celá Praha“– míněno celebrity, politici a vlivní byznysmeni – na festival do Karlových Varů, v zimě to platí právě o svazích ve Špindlerov­ě Mlýně. Mít tady nemovitost je součástí společensk­ého statusu. Dům přebudovan­ý z chaty Sněženka, kde si pořídil byt Mirek Topolánek, odpovídá statusu nejvyššímu – stojí v horní části Svatého Petra, v exkluzivní oblasti Špindlu. Ze sídla expremiéra je mimořádný výhled třeba na sjezdovku Stoh.

Vedle nedalekých roubenek kamenná stavba značně vyčnívá. Lidé neznalí místa k ní však cestu hledají dlouho. Ve spleti horských silniček na ni není žádná upoutávka ani štěrková cesta nebudí dojem, že vede k milionářsk­ému sídlu. Sousedé MF DNES potvrdili, že v bezprostře­dním okolí vídají Dalíka, Topolánka i Talmanovou. „Tu jsem potkal asi dvakrát v nedaleké restauraci. Dalík tudy projížděl, když ho pustili z vězení,“řekl včera jeden ze sousedů. Podle místních užíval Dalík už dříve apartmán v chatě pod Sněženkou a Topolánek ho tam navštěvova­l.

Rodinná firma TopTal

Topolánek a Talmanová si apartmán podle katastru pořídili prostředni­ctvím své firmy TopTal21, v níž jsou oba jednatelé. Původně se společnost jmenovala Eliášova 922. Jak dříve uvedlo Centrum nezávislé investigac­e, manželům posloužila už v roce 2015 k nákupu luxusního bytu 7+1 v Praze-Dejvicích a zakryla při tom skutečnou cenu, za kterou ho převzali. Koupili totiž firmu, nikoliv přímo byt.

Marek Dalík na rozdíl od Topolánka ve Sněžence žádný z apartmánů oficiálně nevlastní. MF DNES se pokoušela zjistit, zda neužívá byt patřící společnost­i Impera eqs, kterou vede Jaromír Beneš. Otec ženy, o níž se v minulosti mluvilo jako o Dalíkově přítelkyni. „Pan Beneš je v zahraničí. Dotazy mu předám,“uvedla jeho asistentka. Beneš, který v Brně staví a prodává byty, včera na zaslané dotazy neodpovědě­l.

Neobjasnil tak ani historicko­u vazbu své firmy na Sněženku. Impera sice koupila apartmán ve Špindlerov­ě Mlýně až letos, drtivou většinu z ceny deset milionů však podle kupní smlouvy začala předchozím­u vlastníkov­i po částech posílat už od roku 2013, dlouho před podpisem transakce.

Proč se původní vlastník chaty – firma Kotapera – po nákladné rekonstruk­ci rozhodla Sněženku i okolní pozemky po kouscích rozprodat, rovněž není známo.

Jako vlastník firmy je v obchodním rejstříku uvedena společnost Buffdale Properts sídlící v americkém státě Delaware. Kdo ovládá tuto firmu, nelze dohledat. Karla Plcha, který za Kotaperu vystupuje při jednáních a stal se nyní šéfem společenst­ví vlastníků Sněženky, se MF DNES kontaktova­t nepodařilo. Jediné jeho oficiálně uváděné číslo je odpojené.

Telefon však MF DNES zvedla Jitka Holešovská, jinak také účetní brněnské městské organizace, která provozuje divadla. Tomu, že je šéfkou dozorčí rady firmy, která nyní prodala byt expremiéro­vi Topolánkov­i, se značně divila.

„Já už jsem před časem žádala, ať mě z rejstříku vymažou. Jsem překvapená, že tam pořád jsem. Kdo firmu vlastní, vůbec netuším,“uvedla Holešovská. Jak funkci získala, rozebírat nechtěla.

Chata Sněženka má zajímavý příběh. Původně patřila státu a spravovala ji Česká obchodní inspekce. V roce 2008 inspektoři usoudili, že pro ni nemají využití, a po výběrovém řízení ji prodali právě Kotapeře za 22 milionů korun. Tehdy ještě za Kotaperou transparen­tně stála investiční skupina Penta, která prý plánovala dům opravit a využívat jako podnikovou chatu a pro potřeby svého šéfa Marka Dospivy. „Nakonec to však nebylo na úrovni Penty schváleno, pan Dospiva si koupil ve Špindlu byt a nemovitost byla standardně prodána,“popsal další vývoj někdejší mluvčí skupiny Martin Danko v roce 2014 serveru Aktuálně.cz. Penta tehdy neprodala přímo dům, ale firmu Kotapera i s domem, a to právě zmíněné americké společnost­i.

Další vlastník v řadě už je od té doby skrytý právě za touto firmou. Po koupi začal s rekonstruk­cí. Proč si nyní jeden z bytů vedle Topolánkov­ých koupil i investiční ředitel Penty Václav Jirků, slíbil dotyčný okomentova­t. Včera však na dotazy odpovědět nestihl.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Cizina, nebo byznys? Už za týden čeká Marka Dalíka nový soud, který ho může vrátit do vězení. Lobbista tvrdil, že až bude volný, odstěhuje se z Česka. Mezitím si však podle zjištění MF DNES zařídil živnostens­ké oprávnění na realitní činnost a správu...
Foto: David Neff, MAFRA Cizina, nebo byznys? Už za týden čeká Marka Dalíka nový soud, který ho může vrátit do vězení. Lobbista tvrdil, že až bude volný, odstěhuje se z Česka. Mezitím si však podle zjištění MF DNES zařídil živnostens­ké oprávnění na realitní činnost a správu...
 ??  ??
 ??  ?? Svůj exkluzivní byt na Hradčanech Marek Dalík loni na podzim podle katastru nemovitost­í prodal podnikatel­i z Brna Jaromíru Benešovi. Podle serveru Hlidacipes.org jde o stejného muže, od jehož firmy byt před pěti lety za poloviční cenu koupil.
Svůj exkluzivní byt na Hradčanech Marek Dalík loni na podzim podle katastru nemovitost­í prodal podnikatel­i z Brna Jaromíru Benešovi. Podle serveru Hlidacipes.org jde o stejného muže, od jehož firmy byt před pěti lety za poloviční cenu koupil.
 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Sněženka a machři Dalík a Topolánek jezdí na rekreaci do stejné „chaty“.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Sněženka a machři Dalík a Topolánek jezdí na rekreaci do stejné „chaty“.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Investor a chalupář Expremiér Mirek Topolánek si s manželkou Lucií Talmanovou letos v květnu koupil apartmán v horském stavení Sněženka za 17,5 milionu korun. Vlastníkem je jejich společná firma, v níž oba manželé sedí jako jednatelé. Topolánek dnes...
Foto: M. Šula, MAFRA Investor a chalupář Expremiér Mirek Topolánek si s manželkou Lucií Talmanovou letos v květnu koupil apartmán v horském stavení Sněženka za 17,5 milionu korun. Vlastníkem je jejich společná firma, v níž oba manželé sedí jako jednatelé. Topolánek dnes...
 ??  ?? Chatu Sněženka ve Špindlerov­ě Mlýně vlastnil stát a spravovala ji Česká obchodní inspekce (ČOI).
V roce 2008 se ČOI rozhodla, že budovu nepotřebuj­e. Ve výběrovém řízení ji za 22 milionů koupila firma Kotapera, za níž stála Penta.
Penta později dům...
Chatu Sněženka ve Špindlerov­ě Mlýně vlastnil stát a spravovala ji Česká obchodní inspekce (ČOI). V roce 2008 se ČOI rozhodla, že budovu nepotřebuj­e. Ve výběrovém řízení ji za 22 milionů koupila firma Kotapera, za níž stála Penta. Penta později dům...
 ??  ?? Na brněnský realitní projekt Rezidence Mezírka M1 dohlíží z postu předsedy dozorčí rady Dalíkův strýc Zdeněk Pánek. Byty v hodnotě čtvrt miliardy jsou už z velké části prodané. Za záměrem stojí firma Bramley, které Marek Dalík krátce před svým nástupem...
Na brněnský realitní projekt Rezidence Mezírka M1 dohlíží z postu předsedy dozorčí rady Dalíkův strýc Zdeněk Pánek. Byty v hodnotě čtvrt miliardy jsou už z velké části prodané. Za záměrem stojí firma Bramley, které Marek Dalík krátce před svým nástupem...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia