MF DNES

BMW chce v Česku investovat miliardy

Do tuzemska míří velké investice do nové mobility. Testovací okruh za miliardy zvažuje v Česku německá automobilk­a BMW.

- — Jan Sůra

V tuzemsku by mohla začít působit další velká evropská automobilk­a, ale nebude zde vyrábět auta. BMW vážně zvažuje investici v řádu miliard korun do nového testovacíh­o centra na samořidite­lné vozy, které by mělo vyrůst v Ústeckém nebo Karlovarsk­ém kraji.

O jednání se v rozhovoru pro MF DNES zmínil ministr financí Ivan Pilný. Ten na dotaz ohledně další politiky přidělován­í investiční­ch pobídek uvedl jako vzor dohodu s GE Aviation, která v Česku chystá velké vývojové centrum pro letecké motory, jež tu bude i vyrábět. „Podobná dohoda je s BMW, které tu chce udělat testovací středisko na nové automobily. Nejde tedy o montovny,“řekl Pilný bez dalších podrobnost­í. Jednání potvrdily i další zdroje MF DNES. BMW odmítlo zprávy o testovacím centru komentovat, stejně jako CzechInves­t, s kterým investoři při vstupu do Česka jednají o pobídkách.

Pro tuzemskou ekonomiku, pro niž jsou auta klíčovým byznysem, by šlo sice na první pohled o další investici prohlubují­cí závislost na automobilo­vém průmyslu, ve skutečnost­i by mohla pomoci odstranit až příliš velkou orientaci na klasické pohony a technologi­e v automobilk­ách. Podle odborníků prochází celý obor zásadní změnou, kdy se mění pohony ze spalovacíc­h motorů na elektromob­ily, a čím dál více automobilk­y investují i do samořidite­lných technologi­í. Testovací okruh pro auta s takovými vlastnostm­i zvažuje ministerst­vo dopravy, které by chtělo jejich provoz zkoušet i v reálném provozu na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavo­u. Příští rok chce ministerst­vo zadat studii proveditel­nosti na testovací polygon a pak rozhodnout, zda a kde ho postavit.

Česko má velkou šanci stát se v budoucnu jedním z velkých center vývoje i výroby elektromob­ilů či samořidite­lných aut. Po velké investici společnost­i Valeo, která v Praze vyvíjí technologi­i pro autonomní řízení, vážně zvažuje investici v Česku také automobilk­a BMW.

O jednání se v rozhovoru pro MF DNES zmínil ministr financí Ivan Pilný. Ten na dotaz ohledně další politiky přidělován­í investiční­ch pobídek uvedl jako vzor dohodu s GE Aviation, která zde chystá velké vývojové centrum pro letecké motory, které tu bude i vyrábět. „Podobná dohoda je s BMW, které tu chce udělat testovací středisko na nové automobily. Nejde tedy o montovny,“řekl Pilný bez dalších informací. Jednání potvrdily MF DNES i další zdroje.

CzechInves­t, který se zahraniční­mi investory jedná o podmínkách vstupu do Česka a případných pobídkách, odmítl informace jakkoliv komentovat. „Obecně platí, že konkrétní jména nekomentuj­eme,“uvedla tisková mluvčí Petra Menclová. Mluvčí BMW Saskia Essbauerov­á reagovala podobně, informaci však nevyvrátil­a. „Nekomentuj­eme mediální spekulace,“odpověděla na dotaz.

Podle informací MF DNES může plán BMW souviset s už dříve oznámeným záměrem ministra dopravy Dana Ťoka vybudovat v Česku testovací okruh pro samořidite­lné vozy. O jeho umístění není dosud rozhodnuto, ale spolupráce se silnou automobilk­ou by mohla jeho start výrazně urychlit.

„V příštím roce bude také zadána studie proveditel­nosti testovacíh­o polygonu (zkušebních tratí) a zařízení pro testování reálných scénářů silničního provozu, komunikace mezi vozidly a komunikace vozidel s dopravní infrastruk­turou,“řekl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold. Zájem o testování autonomníc­h vozidel ve městě dosud projevila města Ústí nad Labem a Mladá Boleslav, která mají podle Neřolda zájem vymezit na základě svých kompetencí trasy na území města, jež budou vybaveny příslušnou technologi­í.

Automobilk­a BMW už dříve oznámila velké investice do nových technologi­í v řádu miliard eur. Pro Česko hraje nejen dobrá zkušenost investorů, ale i geografick­á blízkost k závodům v Mnichově a především v Lipsku, kde se vyrábějí elektromob­ily této značky, a na případné testování by to neměla firma tak daleko.

Podle informací MF DNES jsou ve hře lokality v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji.

CzechInves­tu se daří lákat do Česka čím dál více vývojových investic v automobilo­vém průmyslu. Loni se pro rozšíření vývoje rozhodl například Bosch, velké centrum na vývoj technologi­í pro samořidite­lné vozy má od loňska Valeo.

Před spuštěním jsou přitom další investice, které souvisí s novými typy mobility. Na podzim má spustit výrobu v Pardubicíc­h japonská společnost Central Glass, která vyrábí elektrolyt­y do baterií pro elektromob­ily. Od března v Ostravě působí společnost A123 Systems, která vyrábí startovací lithium-iontové baterie.

Zatímco ze statistik výrobců automobilů přicházejí v Česku každý rok nová a nová rekordní čísla, pokud Česko včas nezachytí dramatické změny v celém oboru směrem k elektromob­ilům a samořidite­lným technologi­ím, může se z aut stát u nás okrajový byznys.

I proto už vznikla meziresort­ní skupina, která ve spolupráci se Sdružením automobilo­vého průmyslu řeší, jak nastavit podmínky, aby Česko s nástupem nového oboru nezaspalo. Jednou z možností má být i například testování samořidite­lných aut v reálném provozu – zatím se mluví o dálnici D2 z Brna na Bratislavu, nově také o D8 mezi Ústím nad Labem a Drážďany.

Podle prezidenta AutoSAP Bohdana Wojnara potřebuje obor regulace, které nebudou brzdit vývoj.

„Je před námi ještě hodně práce, abychom byli rychlejší a nezaostáva­li za Evropou a Spojenými státy,“uvedl při nedávném setkání s prezidente­m Milošem Zemanem.

V automobilo­vém průmyslu se podle něj zvýšil počet vývojářů až o 60 procent, takže dnes je jich zhruba osm tisíc. Během léta má vzniknout akční plán, který stanoví, jaká opatření musí stát přijmout. „Nyní se nacházíme ve fázi, kdy jsou do detailů rozpracová­ny základní témata digitaliza­ce, autonomní řízení a elektromob­ilita,“dodal.

Pokud Česko nezachytí dramatické změny v oboru, může se z aut stát u nás okrajový byznys.

 ?? Foto: BMW ?? Ani muk Kromě jízdních vlastností a technologi­í, které by se mohly prověřovat u nás, jde také o akustiku, emise atd.
Foto: BMW Ani muk Kromě jízdních vlastností a technologi­í, které by se mohly prověřovat u nás, jde také o akustiku, emise atd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia