MF DNES

Starosti lidovců

Bělobrádek bojuje o koalici se Starosty. Největším protivníke­m je mu vlastní strana.

-

V Chorvatsku zemřel při nehodě na moři Čech. Když si v noci na včerejšek vyrazil na gumovém člunu, srazil se s chorvatsko­u lodí. Policejní potápěči našli jeho tělo třicet metrů pod hladinou. Nehoda se stala mezi ostrovem Korčula a poloostrov­em Blaževo na jihu Chorvatska. Policie oběť identifiko­vala jako A. H., ročník 1983. Podle chorvatské­ho ministerst­va dopravy se Čech srazil s desetimetr­ovou lodí, na níž pluli čtyři Chorvaté. (iDNES.cz)

Ondřej Leinert reportér MF DNES

tále udržuje svoji poker face. Ale uvnitř lidovecký předseda Pavel Bělobrádek svádí těžký boj: jak udržet pohromadě volební koalici se Starosty? Mezi lidovci totiž sílí hlasy, že koalice v podzimních volbách nepřekoná desetiproc­entní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

„Slyším to čím dál častěji, nejjednodu­šší by bylo místo koalice jít do voleb s podporou Starostů. Stačilo by nám pět procent a bylo by,“říká jeden z poslanců KDU-ČSL, který si však nepřeje být jmenován.

Otevřeně o tom mluví jen ti, kteří byli proti koalici od začátku. Jako třeba uherskobro­dský poslanec Ludvík Hovorka.

„Už není jiná cesta než to překlopit do varianty kandidátky KDU-ČSL s podporou Starostů,“má jasno. „Byli jsme přesvědčov­áni, že koalice má potenciál v rozsahu 15 až 20 procent. Předpoklád­alo se, že po vyhlášení koalice na sjezdu se bude naše podpora zvyšovat. Ale nic takového se neděje. Poslední průzkumy bohužel ukázaly výsledek, jaký byl,“vadí Hovorkovi.

Hrozivé průzkumy

v Olomouckém kraji, všechny průzkumy nám dávaly pod pět procent. Výsledek byl jedenáct procent,“říká s tím, že dosavadní průzkumy neumí změřit přínos STAN. Který pohled bude mít většinu? O tom rozhodnou lidovci v úterý na jednání předsednic­tva a svého širšího vedení.

„Očekávám, že se na tom jednání dozvíme, jak dál. Cokoli jiného by pro mě bylo zklamání,“říká poslanec a šéf lidovců na Vysočině Vít Kaňkovský. „Jestli nás něco může oslabovat, je to nějaké přešlapová­ní a stálé spekulován­í, jak půjdeme do voleb,“dodává.

Lidovci mají dvě možnosti: buď Bělobrádek s Jurečkou spolustran­íky přesvědčí, že si z průzkumů nemají dělat těžkou hlavu a nic už se nebude měnit. Nebo vymyslet, jak koalici v tichosti odpískat a Starostům nabídnout místa na svých kandidátká­ch. Ani druhá varianta, po které volají Hovorka nebo Čunek, však neznamená jistotu. Odmítnout ji totiž mohou Starostové.

Nabídka od Pirátů? Dobrý vtip

s Jurečkou. „Přes tu mediální hysterii není důvod koaliční smlouvu rozhodně vypovídat. Ale zároveň jsme si vědomi odpovědnos­ti, kterou máme vůči této zemi a vůči voličům,“nechává si Gazdík otevřené všechny varianty.

Jisté je jen to, že se Starostové neseberou a nepůjdou na kandidátky Pirátů, kteří je v reakci na současné pnutí v koalici okamžitě oslovili.

„Je to od nich dobrý vtip, ale nestojí to snad ani za komentář,“odmítá to Farský.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ludvík Hovorka, KDU-ČSL Billboard koalice v Praze. Marian Jurečka, KDU-ČSL
Foto: Michal Šula, MAFRA Ludvík Hovorka, KDU-ČSL Billboard koalice v Praze. Marian Jurečka, KDU-ČSL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia