MF DNES

Raubíři buší na bránu. Piráti jsou jen krůček od Sněmovny

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Konzervati­vní TOP 09 ohlásila spolupráci s Liberální ekologicko­u stranou Martina Bursíka. Členové LES doplní kandidátky TOP 09. Nejvýrazně­jší tváří z Bursíkovy strany bude ve volbách dokumentar­istka Olga Sommerová (na snímku), kandidovat bude v Praze ze šestého místa. LES dodá na společné kandidátky celkem sedm lidí, mezi nimi také bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovo­u. V Ústeckém kraji bude na dvanáctém místě. (iDNES.cz)

Chtějí zdanit velké firmy stejně jako ČSSD, snížit zdanění práce jako ODS, odvolávat politiky jako Tomio Okamura. Jsou proevropšt­í jako TOP 09. Kdo to je?

Jestli má dnes nějaká neparlamen­tní strana šanci dostat se do Sněmovny, je to Česká pirátská strana. V aktuálních průzkumech by ji volilo až 4,5 procenta respondent­ů. Tak blízko strana parlamentn­ím lavicím ještě nebyla.

Ten pohled pro jeho spolustran­íky skutečně není příjemný: STEM – 8,3 procenta hlasů. TNS Kantar – 7,5 procenta. CVVM – 8,5 procenta.

„Vedení to přece musí vidět,“bije na poplach Hovorka. A jeho soused ze Zlínského kraje Jiří Čunek, který přitom pro koalici od začátku hlasoval, ale nikdy neopomněl připomenou­t, že on by to dělal úplně jinak, ještě přitápí: Ukázalo se, že koalice nefunguje.

Ale pak je tady pohled opačný, který razí s Bělobrádke­m druhý muž lidovců, Marian Jurečka. Vede ho k němu vlastní zkušenost. „Když jsem byl v roce 2012 lídr

Podle tradičních stereotypů jsou Piráti spolkem „ajťáků“bojujících za volné stahování hudby z internetu. Teď jdou do voleb s programem, který jako by si od každé ze stran vypůjčil kapitolu.

Najdou se však i vlastní „pirátské nápady“. Je to třeba veřejné výběrové řízení na soudce a jejich kontrola laiky nebo veřejné diáře politiků, z nichž by voliči poznali, s kým se scházejí. Piráti navrhují legalizaci konopí a zrušení koncesioná­řských poplatků. Chtějí také zavést dobrovolné vstupné do státních muzeí. Odmítají, že by realizací svých nápadů zasekli

„Proč bychom měli být trestáni za to, že lidovci jsou nervózní? Po tom, co jsme půl roku předváděli, jenom dohadování se uvnitř a pak debaty o preferencí­ch, je těch osm procent v průzkumech ještě zázrak,“říká poslanec Starostů Jan Farský, který má být lídrem koalice v Libereckém kraji. „Pokud by KDU přišla s požadavkem, že místo koalice chtějí, abychom byli na jejich kandidátká­ch, pak já u toho nebudu,“tvrdí Farský rezolutně.

Že varianta jít do voleb jako „KDU-ČSL s podporou Starostů“není pro STAN lákavá, si ověřil i europoslan­ec Stanislav Polčák, který ji navrhl jako možné řešení na úterním zasedání Starostů. A neuspěl.

Část Starostů v čele s Farským je přesvědčen­a, že pokud by lidovci chtěli z koalice vycouvat, mají Starostové jít do voleb samostatně.

Předseda STAN Petr Gazdík je tak teď v podobné situaci jako Bělobrádek

Pirátské straně podle aktuálního průzkumu chybí jen půl procenta ke vstupu do Sněmovny. Do voleb jde s tím, že chce skončit v opozici

díru do rozpočtu, zdroje by prý našli z jiných daní, třeba z DPH.

Piráti rovnou říkají, že by po volbách chtěli do opozice. Aby mohli „kontrolova­t“ostatní. „Nejdůležit­ější je kontrola moci a mocných. My jsme ti hlídací psi. Pokud skončíme po volbách v opozici, bude to ta nejdůležit­ější práce,“říká šéf Pirátů Ivan Bartoš. A odmítá, že by to bylo málo. „Tady jiní uspěli jen s heslem, že bude líp.“

Ajťáci za papírové jízdenky

„Já myslím, že by jiné strany neakceptov­aly naše požadavky před vstupem do vlády, třeba zrušení podpory biopaliv. To je spíš otázka na pana Babiše, jestli by do toho šel,“uvažuje Mikuláš Ferjenčík, dnes zastupitel na magistrátu v Praze a pardubický lídr do Sněmovny.

Už teď Piráti v politickýc­h funkcích leckde jsou. Mají úspěšného starostu a místostaro­stu Mariánskýc­h Lázní, čtyři zastupitel­e pražského magistrátu, krajské zastupitel­e. S jejich podporou byli také zvoleni čtyři senátoři. Jedním z nich je i Václav Láska. „Piráti odvádějí dobrou práci třeba na pražském magistrátu. Sleduji ale profily několika z nich a všiml jsem si mezi nimi i lidí proruských a s negativním vztahem k NATO. Nevím, jak je u nich tenhle hlas silný,“říká Láska.

Analytik výzkumné agentury TNS Kantar Pavel Ranocha je na jednu stranu k šancím Pirátů skeptický, připouští však, že budou mít možnost se ukázat, protože je budou zvát do televizníc­h debat. „Budou se muset projevit i něčím jiným než jen tím svým pirátstvím,“tvrdí.

Jeho kolega z agentury Median Daniel Prokop si všímá, že Piráti mají dvě skupiny voličů. „Zaprvé liberály. Proto by bývalo možná pomohlo, kdyby udělali koalici se Zelenými. Druzí jsou lidé naladění proti nynějšímu vládnímu zřízení. Je tam dokonce překryv s voliči Úsvitu. Ale obecně mají Piráti hodně laxní voliče a bude záležet na tom, jak je dokážou zmobilizov­at,“soudí Prokop.

Piráty ve volených funkcích už provází jeden paradox. I když jsou pokládáni za „IT stranu“, v Praze se chlubí tím, že prosadili návrat papírových kuponů místo Opencard. „Vypadá to jako krok zpátky, ale papírový kupon je levnější a aspoň je na něm napsáno, dokdy platí,“vysvětluje Ferjenčík.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia