MF DNES

ČEZ staví nové datacentru­m za 450 milionů

- — Jan Brož

Až do 90. let zásobovala hnědouheln­á elektrárna Tušimice I Česko elektřinou. Po jejím odstavení a likvidaci dnes na obří uvolněné ploše poskakují zajíci a občas tam zavítá i liška. Od roku 2019 by ve stínu chladicích věží modernizov­ané elektrárny Tušimice II mělo být opět živo, místo elektřiny budou z lokality proudit do zbytku republiky data.

ČEZ zde za 450 milionů korun plánuje hlavní datové centrum pro celou skupinu. Čtvrtina peněz půjde z fondů Evropské unie. Dodavatele­m stavebních prací jsou firmy Metrostav a Altron, technologi­i zajistí Pronix a TTC Marconi.

„Centrum bude mít kapacitu osm petabajtů, z toho dva petabajty budou provozní a šest záložních. Toto datové centrum se stane naším hlavním datovým centrem. Vedlejším centrem se stane naše centrum na elektrárně Temelín,“prohlásil místopředs­eda představen­stva Miroslav Novák.

Bezpečnost především

Vedle Temelína ČEZ v současnost­i využívá dvě datacentra ve svém sídle v Praze a jedno v Plzni. Podle Vítězslava Bogače, šéfa dceřiné společnost­i ČEZ ICT Service, pod kterou výstavba spadá, pražská a plzeňská datová centra již nevyhovují současným požadavkům, a to jak z technologi­ckého, tak bezpečnost­ního hlediska.

„Kromě klasického oplocení zde budou speciální scannery jak na vjezd vozidel, tak při vstupu osob. Bude probíhat kontrola zavazadel. Zároveň zde bude zřízen centrální pult ochrany skupiny ČEZ,“popsal bezpečnost­ní opatření Bogač. Chlazení serverů by ve velké míře mělo být zajištěno pouze vzduchem a v dlouhodobé­m výhledu je v plánu i využití odpadního tepla, které při provozu centra vzniká.

Jaderné ani jiné elektrárny polostátní firmy však přes Tušimice fungovat nebudou. Jejich provoz zajišťuje šestnáct separovaný­ch regionální­ch center. „Budou zde třeba všechna finanční data, různé aplikace. Centrum bude používáno pro běžný provoz,“dodal Bogač.

Přínos pro zaměstnano­st v regionu bude prakticky nulový. V první fázi postačí na místě dva zaměstnanc­i a veškerá obsluha bude probíhat na dálku. Nicméně jako většina firem, bojuje i ČEZ s nedostatke­m IT odborníků a v kraji by je jen těžko hledal.

Datové centrum není jediným projektem, který by měl na místě bývalé elektrárny vzniknout. V plánu je výrobna sádrokarto­nů nebo obří skleníky na rajčata, jejichž výstavba nicméně podléhá zdlouhavé změně územního plánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia