MF DNES

Technologi­e z formule 1 bude zachraňova­t životy

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Každý rok utratí britská automobilo­vá stáj formule 1 Williams Grand Prix Engineerin­g (zkráceně Williams) 114 milionů eur, aby vyrobila dva supervozy, které co nejrychlej­i prosviští závodní tratí.

Výroba a provoz takových aut není nejlevnějš­í, a proto ani Williams nepohrdne přivýdělke­m. O ten se stará sesterská společnost Williams Advanced Engineerin­g, která prodává know-how použité ve vozech F1 firmám z různých oborů.

Nyní se materiály a technologi­e používané k vybudování vozů F1 prosadily v jiném typu dopravy – nosítkách pro novorozenc­e.

Technická divize F1 Williams Advanced Engineerin­g ve spolupráci s firmou Advanced Healthcare Technology vyvinula novou verzi hi-tech nosítek pro přepravu novorozenc­ů v kritickém stavu. Box s průhledným posuvným víkem a silně polstrovan­ým interiérem nazvali Babypod 20.

„Analogie mezi formulí 1 a přepravním zařízením pro děti nemusí být na první pohled patrná, ale obě vyžadují lehkou a silnou strukturu, která cestující udrží v bezpečí v případě nehody a může monitorova­t jejich životní funkce,“říká o projektu ředitel společnost­i Williams Advanced Engineerin­g Craig Wilson.

Ochrání před 20 G

Převážet novorozenc­e z místa na místo není snadné – ať už autem, sanitkou, nebo vrtulníkem. Malý pacient musí mít zajištěnou stálou teplotu okolí, ochranu před otřesy a na jeho životní funkce musí v každém okamžiku dohlížet lékař.

Dříve proto cestovaly celé inkubátory, ale ty jsou těžké, vyžadují externí zdroj napájení i specializo­vané vozidlo. To dělalo z převozu noční můru jak pro lékaře, tak pro pojišťovny.

Babypod 20 vznikl jako lehčí, praktičtěj­ší a levnější alternativ­a. Váží pouhých 9,1 kilogramu a s rozměry 100 x 48 x 28 centimetrů zabírá poměrně málo místa. Dokáže ochránit děti od dvou do osmi kilogramů. K jeho výrobě se používají uhlíková vlákna a konstrukté­ři věří, že jejich výtvor snese srovnání s moderními monoposty z F1. Při dopravní nehodě v něm novorozene­c přežije náraz až 20 G, jinými slovy, pokud by dítě vážilo pět kilogramů, Babypod by ho ochránil před silou odpovídají­cí 100 kilogramů.

„Lehké materiály, kompozity a aerodynami­ka – všechny tyto technologi­e se mohou snadno přenést do jiných odvětví, jiných projektů a výrobků, aby zlepšily jejich funkčnost, a co je nejdůležit­ější, aby je udělaly bezpečnějš­í,“vysvětluje zástupkyně šéfa týmu F1 Claire Williamsov­á.

Babypod 20 začala využívat nemocnice Great Ormond Street v Londýně a její akutní dětský transportn­í servis (CATS). Firma však plánuje širší prodej, zařízení nabízí za 5 000 liber, tedy necelých 150 tisíc korun.

Společnost Williams Advanced Engineerin­g, která vznikla v roce 2010 v britském Grove, loni z celkového výdělku 167 milionů liber (4,9 miliardy Kč) přispěla do rozpočtu F1 37 miliony liber (1,09 miliardy Kč). Ve sportu, kde hotovost mizí tak rychle jako palivo v autech F1, to však není velká částka. Navíc, když se Williams snaží konkurovat mnohem bohatším týmům, jako jsou Ferrari, Mercedes či Red Bull.

I rivalský tým McLaren si přivyděláv­á prostředni­ctvím vedlejších inženýrský­ch produktů. McLaren Applied Technologi­es přispěly svými odbornými znalostmi pestré škále firem, od výrobce kol Specialize­d až po společnost Ekofisk specializu­jící se na hlubinné podmořské vrty.

„Tým F1 je pro nás stále na prvním místě. Závodění je v naší DNA, ale trochu jsme jej diverzifik­ovali. Tento zdroj příjmů je pro nás nesmírně důležitý. V případě, že Babypod 20 uspěje, může technologi­e F1 zachránit mnoho lidí,“vzkazuje fanouškům Williams.

 ?? Foto: archiv ?? Jako ve formuli Při výrobě Babypodu použili konstrukté­ři technologi­i, kterou si vyzkoušeli při výrobě formulí.
Foto: archiv Jako ve formuli Při výrobě Babypodu použili konstrukté­ři technologi­i, kterou si vyzkoušeli při výrobě formulí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia