MF DNES

Trump v Paříži nachází krátký oddech od afér

-

Prezident Spojených států Donald Trump přiletěl do Paříže, kde se dnes zúčastní oslav státního svátku dobytí Bastily. Se svým francouzsk­ým protějškem Emmanuelem Macronem jednal o situaci v Sýrii a vztazích mezi USA a EU, jež se od Trumpova příchodu viditelně ochlazují.

V roli prezidenta je Trump ve francouzsk­é metropoli vůbec poprvé a komentátoř­i se shodují, že to pro něj nebude snadná cesta. Ačkoli se na první pohled může zdát, že přichází v pravý čas, aby odvedl pozornost od dalšího vývoje skandálu týkajícího se jeho volební kampaně a ruské role v amerických volbách, do kterého je nově zatažen i prezidentů­v syn Donald Trump mladší, s příjezdem do Paříže prezident vstupuje do příslovečn­é jámy lvové. Ve městě včera proběhla velká protitrump­ovská demonstrac­e, náměstí Republiky bylo navíc vyhlášeno „no-go zónou pro Trumpa“a proběhne tam velký koncert i další akce.

Cesta pro Trumpa představuj­e krátký únik od politické krize, která ho pronásledu­je doma. Jde o schůzku jeho syna Donalda juniora a ruské právničky během loňské prezidents­ké kampaně.

Schůzka a kroky, které jí předcházel­y, opět dodaly munici prezidento­vě opozici, jež ho viní, že koordinova­l kroky s Ruskem.

Ve čtvrtek již jeden demokratic­ký kongresman podal žádost o spuštění procesu impeachmen­tu, ústavní žaloby, která by měla Trumpa zbavit úřadu. Sám poslanec připustil, že se podáním návrhu vydal na „velmi dlouhou trať“. O impeachmen­tu se v Demokratic­ké straně a liberálníc­h amerických médiích hovoří už několik měsíců, proces však v současné době podle expertů nemá šanci na úspěch. O žalobě rozhoduje Kongres, kde mají většinu republikán­i. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia