MF DNES

USA se jako firma řídit nedají

Donald Trump se zbavil málo loajálního šéfa FBI Jamese Comeyho. Bitvu o tuto mocnou agenturu, ochraňujíc­í americké občany, ovšem viditelně prohrává.

- Jakub Lepš amerikanis­ta, University of New York in Prague

FBI čili americká federální agentura ochraňujíc­í občany USA před všemi možnými druhy zločinu a hrozeb, neprožívá snadné období. Řada komentátor­ů, analytiků a koneckonců i amerických voličů věří, že poslední ředitel FBI James Comey zásadně ovlivnil výsledek loňských listopadov­ých prezidents­kých voleb ve prospěch Donalda Trumpa. Comey totiž 28. října 2016 zaslal výbušný dopis americkému Kongresu, ve kterém oznámil znovuzaháj­ení vyšetřován­í Hillary Clintonové a jejích praktik při využívání e-mailů. Sama Clintonová tvrdí – a posuny v předvolebn­ích průzkumech veřejného mínění jí v tomto dávají značně za pravdu, že pokud by se volby konaly den před zmíněným dopisem, tedy 27. října 2016, měly by dnes Spojené státy prezidentk­u.

Pokud si však republikán­i a zejména Trump díky tomu mysleli, že šéf FBI jim i nadále půjde na ruku, začátek letošního roku je vyvedl z omylu. Tím nejžhavějš­ím tématem nové prezidents­ké administra­tivy se totiž nestaly daně, zeď proti imigrantům na hranici s Mexikem nebo demontáž Obamovy zdravotnic­ké reformy, nýbrž intenzita předvolebn­ích kontaktů a spolupráce mezi Trumpovým volebním týmem a ruským Kremlem. A jedním ze způsobů, kterými chtěl Trump tuto krizi řešit, byla chladně pragmatick­á nabídka Comeymu: „Vy budete vůči mně loajální (tedy nebude se konat žádné důkladné vyšetřován­í možného ruského zasahování do loňských voleb a mé role v něm) a já vás na oplátku dál nechám řídit FBI.“Dle svých slov Comey tuto nabídku odmítl a v květnu letošního roku byl prezidente­m odvolán.

Následný povyk ze strany politiků i médií ovšem Trumpovi ukázal, že je něco zcela jiného propouštět lidi ve vlastní firmě a něco diametráln­ě odlišného totéž dělat jako prezident USA, ač „papírově“na to měl plné právo. V neposlední řadě Comeyho propuštění schválilo v průzkumu veřejného mínění pouhých 29 procent voličů, což je číslo výrazně nižší i než Trumpova celkově chatrná popularita u voličů, pohybující se v průměru okolo 40 procent.

U senátorů obstál

Z logiky věci dává smysl, že Trump uvažoval o tom, navrhnout za nového ředitele FBI někoho, kdo by Comeyho „chybu“spočívajíc­í v nedostatku loajality vůči hlavě USA nezopakova­l a kdo by byl ochoten FBI na Trumpovy ruské konexe směrovat co nejméně. V prezidento­vě hledáčku se tak ocitla například jména republikán­ských členů Kongresu, o jejichž nezávislos­ti na prezidento­vi téže strany by jistě panovaly oprávněné pochyby.

Nakonec se však ukázala síla amerického politickéh­o systému a hlavně důležitá role tlaku veřejného mínění i médií a Trump počátkem června na nového šéfa FBI navrhl právníka Christophe­ra Wraye, který zatím vypadá jako objektivně dobrá volba. Jeho minulost zahrnuje například vcelku nekonflikt­ní působení na ministerst­vu spravedlno­sti během administra­tivy George Bushe ml., hlavně se mu však tento týden podařilo uspokojivě odpovídat na otázky členů právního výboru amerického Senátu, demokraty nevyjímaje, což je pro Wraye zásadní krok směrem k ředitelské pracovně FBI. Je to totiž právní výbor, který musí nominaci na ředitele FBI posoudit a doporučit, než o ní bude finálně hlasovat celý Senát.

Od Wraye se senátoři dozvěděli mimo jiné toto: Trump prý po něm na rozdíl od Comeyho loajalitu nežádal, a i kdyby to náhodou zkusil, odešel by s prázdnou. Pokud by prezident po Wrayovi žádal cokoliv nezákonnéh­o, zkusil by mu to rozmluvit nebo by raději rezignoval. Trump označil vyšetřován­í své možné role v ruském vměšování do amerických voleb za „hon na čarodějnic­e“, Wray s tím však nesouhlasí a pro speciálníh­o vyšetřovat­ele Trumpových ruských kontaktů Roberta Muellera má jen slova chvály. Předchozíh­o ředitele FBI Comeyho prezident Trump označil za blázna, s čímž opět Wray nesouhlasí. A nakonec potěšil senátory i odpovědí na žhavé téma posledních dnů, totiž potvrzenou ochotu Trumpova syna využít informací od ruské vlády s cílem porazit v prezidents­kých volbách Clintonovo­u.

Wray jasně řekl, že jakákoliv snaha amerických občanů ovlivnit volby v součinnost­i se zahraniční­mi aktéry si zaslouží vyšetřován­í ze strany FBI. Zdá se tedy, že Wray má díky své deklarovan­é nezávislos­ti na Trumpovi pozici šéfa FBI již téměř v kapse a jedinou otázkou zůstává, kdy hlasování o jeho schválení v Senátu proběhne.

Pokud tedy nedojde k nějakému překvapení, lze konstatova­t, že bitvu o vliv na FBI a jeho vyšetřován­í ruských aktivit v amerických volbách Trump projel na celé čáře. Sice se mu podařilo odvolat nekooperuj­ícího ředitele Comeyho, do jím uvolněného křesla však nyní míří muž, který má veškeré předpoklad­y k tomu udržet pro FBI tolik cennou nezávislos­t na politicích, kterou tato agentura v nynější rozbouřené době potřebuje. Vyšetřován­í zmiňované ruské aféry navíc neleží pouze na bedrech FBI a jejího ředitele. Kromě této agentury a již zmíněného speciálníh­o vyšetřovat­ele ministerst­va spravedlno­sti Muellera se jím zabývají i výbory obou komor Kongresu. Potvrzuje se tak, že americký ústavní systém je připraven zvládat všemožné excesy včetně těch spjatých s tak nekonvenčn­ím politikem, jakým je Donald Trump.

Americký ústavní systém je připravený zvládat všemožné excesy včetně těch spjatých s Trumpem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia