MF DNES

Máme právo znát cenu za balvan v Letech u Písku

Miroslava Koreckého, komentátor­a MF DNES

-

Pokud známo, byl to Jan Ruml, ministr vnitra Klausovy vlády, kdo v roce 1997 jako snad úplně první politik navrhoval vykoupit a zbourat velkovýkrm­nu vepřů v obci Lety na Písecku. Takže je tomu letos rovných dvacet let. A ministr kultury Daniel Herman teď oznámil, že Sobotkova vláda tuto věc stihne do voleb dořešit. Právě dnes by si vláda a majitelé vepřína měli navzájem sdělit své představy o ceně za výkup.

Za dvacet let zaměstnáva­la kauza „prasečák“snad všechny vlády, některé si dořešení problému dokonce daly do svého programové­ho prohlášení, jiné už vyhlašoval­y výběrové řízení na památník, který bude stát na místě výkrmny. Pohořely všechny. Ani Sobotkova ještě nemá vyhráno: ďábel je skryt v detailech, v tomto případě v ceně. A Miloš Zeman bije na poplach, že je nesmysl likvidovat prosperují­cí podnik.

Stojí-li vepřín na místě někdejšího tábora, v němž přišly za války o život stovky lidí, v tomto případě českých Romů, je to samozřejmě špatně. Jistě by nám vadilo, kdyby chtěl někdo postavit vepřín v terezínské pevnosti. A vzpomeňme na problémy, když chtěla Česká pojišťovna stavět administra­tivní budovu na místě stovky let starého židovského hřbitova.

Problém prasečáku v Letech je o to složitější, že už dávno stojí. A zlikvidova­t ho je podobné jako zabavit kradenou věc někomu, kdo ji od zloděje v dobré víře koupil. Najde se dost důvodů, proč relativizo­vat záměr vlády. A nejde jen o terminolog­icko-historické spory o to, zda byl v Letech tábor koncentrač­ní, pracovní, kárný nebo sběrný.

Úplně se totiž nezdá, že by prasečákem v Letech romská komunita nějak moc žila, to spíš jen pár jejích aktivistů. Obrovské peníze za výkup a demolici výkrmny, asanaci prostoru i stavbu dalšího památníku by šlo jistě využít pro romskou komunitu účelněji. A koneckonců, jak se teď ukazuje, areál prasečáku se s místem někdejšího tábora protíná jen nepatrně, takže rozhodně odpadá nejvíce emocionáln­í argument, tedy že po místech, kde leží mrtví, se dnes prohánějí prasata.

Ale řekněme si na rovinu: tahle debata už je dávno passé. Je to podobné jako před lety spor o zeď v ústecké Matiční ulici. Z věcného a určitě ne nějak rasisticky míněného řešení se stal politický, ba mezinárodn­í problém, takže nezbývalo než hodit ručník do ringu a zeď zbourat.

Také v případě letského prasečáku se sněhová koule dostatečně nabalila a dala do pohybu. Zabránit se tomu snad dalo jedině nějakou včasnou a vstřícnou domluvou s romskými aktivisty. Teď už se koule nezastaví, Česko bude rok co rok vláčeno ve všech zprávách lidskopráv­ních organizací a střídavě je budou OSN a Evropský parlament vyzývat, ať vepřín zboří. Už proto, že spojení slov „koncentrák“a „prasata“se v titulcích novin tak dobře vyjímá.

To už radši podpořme vládu v tom, ať ten letský balvan jednou provždy odvalí z cesty. Zejména když čas pro to je příznivý. Ekonomice se daří a zářez do rozpočtu si můžeme dovolit. Vláda je ochotná zaplatit, a ministr kultury dokonce slíbil věc dořešit do podzimu, tedy vlastně podepsal bianko šek. I majitelé prasečáku jsou vstřícní, pryč jsou časy, kdy na ně jedna vláda posílala agenty kontrarozv­ědky.

Cena nebude malá, mluví se o stovkách milionů, občas probleskne i suma o řád vyšší. Je to logické, zrušení vepřína znamená pro majitele i zaměstnanc­e značný diskomfort. Co na tom však zaráží, je fakt, že vše běží v přísně důvěrném režimu, a ministr dokonce uvažuje, že cena nikdy nebude zveřejněna. Ano, vzhledem k vnímání romské menšiny je to před volbami politicky citlivé téma, ale česká veřejnost má právo na to, znát cenu svého vyrovnání s minulostí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia