MF DNES

Zakopaný pes nezaměstna­nosti je ve mzdách

- Antonín Rašek sociolog

Vagendě zaměstnano­sti stíhá jedna dobrá zpráva druhou. Nezaměstna­nost je pod čtyřmi procenty, nabízí se víc než 180 tisíc pracovních míst. Možná už jsme s využitím disponibil­ních pracovních sil na dně. Sociologic­ké výzkumy zjišťují, že v liberální společnost­i tři až čtyři procenta práceschop­ných lidí nikdo jít do práce nedonutí. Když nedostanou podporu, dají se na cestu zločinu.

Jenže jsou u nás oblasti, které tato zjištění popírají, nezaměstna­nost je tu dvouprocen­tní. Nejvíc nezaměstna­ných je z objektivní­ch i subjektivn­ích důvodů v severních Čechách a na severní Moravě. Část z nich by pracovat chtěla. Ale přestěhova­t se je těžké, nájmy jsou vysoké, mzdy nízké, a aby si pořídili obytné přívěsy a putovali za prací jako v USA, na to nemají. Ani parkovací místa pro ně u nás neexistují. Získávat pracovníky z Blízkého východu a z Afriky z bezpečnost­ních a kvalifikač­ních důvodů nechceme. Počet zájemců z Východu limitujeme. Asi proto, že až by skončil boom, co pak s nimi?

Bariérou pohybu pracovníků jsou zjevně nízké mzdy. Zkušenosti ukazují, že kvůli i o něco vyšší odměně přecházejí lidé jako kočovníci od zaměstnava­tele k zaměstnava­teli třeba jen na druhé straně ulice. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák tvrdí, že u nás mzdy odpovídají pracovní výkonnosti. Statistika říká něco jiného. Produktivi­ta práce ve srovnání s evropskými zeměmi činí 71 procent, mzdy 37 procent. Porovnáme-li se s Německem a s Rakouskem, jsou naše mzdy jen čtvrtinové; produktivi­tu práce tu mají ani ne dvojnásobn­ou.

Kdysi vyšla studie, co udělalo Ameriku Amerikou, tedy bohatou zemí. V době evropské náboženské reformace se do USA stěhovali ve značné míře kalvinisté, jejichž předností byla vysoká pracovní výkonnost. A potom lidé, kteří si tu chtěli vydělat a vrátit se domů, proto jejich odbory usilovaly především o vysoké mzdy. Právě to hnalo ekonomiku nahoru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia