MF DNES

Stvořitelé strýčka Skrblíka

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Komiksovém­u světu možná v posledních letech vládnou superhrdin­ové ze stájí Marvel a DC Comics, čeští fanoušci si přesto na domácích nakladatel­ích vydobyli knižní sérii, která přibližuje osudy zásadních tvůrců značky Disney. Ty spojuje práce na legendární­m komiksu o Kačerově a strýčku Skrblíkovi. Edice, se kterou přichází nakladatel­ství Egmont, nese název Zlatá klasika.

Vysmíval se Mickeymu

Pětidílnou knižní sérii odstartova­l osud kreslíře Dona Rosy. Ten se mezi ostatními vyjímal především rozsáhlými rešeršemi, které předcházel­y každému jeho dílu. Lišil se pak především tím, že rád tvořil dlouhé příběhy. Všimne si toho i laik – na každé stránce má mnohem více rámečků, než je běžné. Kniha odhaluje i další charakteri­stické techniky Rosovy práce. Často používal technická pera, nebál se ani šablon, a když se mu zachtělo, ukrýval do obrázků kresbičky myšáka Mickeyho, kterého neměl příliš v lásce, nebo svůj pseudonym D.U.C.K. Pracovat pro Disneyho totiž tehdy znamenalo z velké části skrývat svou identitu. To tvůrce Rosova talentu iritovalo a pro své fanoušky na to vzpomíná i v knize. V rámci festivalu Crwecon v pražském klubu Cross ji pokřtil český komiksový kreslíř Dan Černý.

Další osobností, jejíž osud doplní edici, je italský tvůrce Romano Scarpa, který do svých příběhů promítal zkušenosti z druhé světové války. Odborníci na komiks označují jeho příběhy za obojživeln­é – svým humorem a postřehy potěší malé děti i dospělé. Kniha vyjde 24. července.

Třetí část série se pak trochu oklikou vrátí k Rosovi. Je totiž zasvěcena muži, který vytvořil strýčka Skrblíka a položil základy kačerovské­ho světa – Carlu Barksovi. Ten byl pro Rosu celý jeho život zdrojem velké inspirace. Předposled­ní knihu ze série Egmont věnoval chilskému rodákovi, který tvoří pod pseudonyme­m Vicar.

Vůbec poslední publikace Zlaté klasiky, která vyjde před Vánocemi, pak nebude biografií disneyovsk­ých tvůrců, ale snad nejpopulár­nějším uzavřeným komiksovým dílem Dona Rosy – Život a doba strýčka Skrblíka.

 ??  ?? Nesmrtelní kačeři Čeští fanoušci mají i vedle moderních superhrdin­ů stále rádi disneyovsk­ou klasiku. Repro: Egmont
Nesmrtelní kačeři Čeští fanoušci mají i vedle moderních superhrdin­ů stále rádi disneyovsk­ou klasiku. Repro: Egmont

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia