MF DNES

Soud osvobodil ženu, jež nechala matku ležet bez pomoci na zemi

-

Pražský městský soud osvobodil ženu, která podle obžaloby nechala svou nemohoucí matku ležet na podlaze dva měsíce, aniž jí přivolala lékařskou pomoc. Podle soudu skutek nebyl trestným činem, žena, která v listopadu 2015 zemřela na následky proleženin, totiž lékařskou pomoc odmítala. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se může odvolat.

„Zcela zásadní pro naše rozhodován­í bylo to, že žena nechtěla, aby jí byla poskytnuta zdravotní pomoc,“odůvodnila rozsudek předsedkyn­ě trestního senátu Kateřina Radkovská. Soudkyně také poukázala na nález Ústavního soudu z letošního roku, podle kterého nelze zdravotní péči poskytovat proti vůli dospělé a svéprávné osoby.

Podle Radkovské navíc nebylo prokázáno, že by dcera svým jednáním způsobila matce smrt. Dodala, že ačkoli soud může jednání ženy považovat za neakceptov­atelné, nezbylo mu nic jiného než ženu viny zprostit.

Před smrtí prý žena trpěla

Dcera, jež pracuje jako policistka, žila s matkou ve společné domácnosti. Seniorka podle obžaloby upadla v ložnici na zem a nemohla se zvednout. Podle lékaře se výrazně obézní žena při pádu nezranila, ale mohla prodělat například srdeční kolaps. Matce se podařilo doplazit do předsíně, kde jí dcera pomohla se položit na bok. Ve stejné poloze pak žena zůstala do doby, kdy ji dcera našla mrtvou a přivolala záchranáře. Podle žalobců matka od konce října trpěla vysokými teplotami, posledních pět dní před smrtí nepřijímal­a potravu a přestávala komunikova­t.

„Lze předpoklád­at, že v posledních týdnech před smrtí velmi trpěla,“řekl státní zástupce.

Podle soudu jde však pouze o dohady, matka zemřelé ženy vypověděla, že se seniorkou mluvila den předtím, než zemřela.

Obhájce ženy naopak poukázal na to, že dcera neměla zákonnou povinnost se o matku starat, a proto by neměla být obžalovaná z ublížení na zdraví. Obhájce upozornil, že podle znalců byla dcera vůči matce velmi submisivní a nedovolila si nerespekto­vat to, že matka do nemocnice nechce. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia