MF DNES

„Vadí nám svítivé uniformy“

-

Na magistrátu se navíc stále hovoří o možnosti odvolání ředitele Šustera. Důvodem má být dlouhodobá nespokojen­ost s tím, jak městskou policii řídí, i časté stížnosti na její fungování. Na zasedání zastupitel­stva však otázka řízení městské policie ještě nezazněla. Na to upozorňuje také sám Šuster. „Pokud má někdo pocit, že mám ve funkci ředitele skončit, nechť se přestane schovávat za nesmysly, otevřeně vystoupí, a hlavně sdělí své skutečné důvody, proč tak činí,“říká s tím, že přímou kritiku od vedení hlavního města dosud nezaznamen­al.

Několika anonymními udáními na vedení městské policie ze strany některých zaměstnanc­ů se zabýval také zastupitel­ský bezpečnost­ní výbor na svém červnovém jednání. Ten však jednohlasn­ě schválil usnesení, podle kterého podporuje ředitele Šustera v jeho funkci.

Podle vedení městské policie stojí za stížnostmi dlouhodobá snaha jedné z odborových organizací o destabiliz­aci městské policie. „Pan Krbek a jeho Svobodné odbory samosprávy se snaží organizaci škodit trvale. Ať už žalobami, nebo pochybnými podáními k politikům,“říká Šuster. To odborář Krbek odmítá. „Na stížnostec­h lidí jsem se nijak nepodílel. Pokud si strážníci stěžují, že mají z nových uniforem kožní problémy, tak musím jako představit­el odborů hájit jejich zájem. Pan ředitel si ale jakýkoliv problém nehodlá připustit,“tvrdí.

Jednou z věcí, které některým strážníkům vadí, jsou nové uniformy městské policie. Zakázku na jejich dodávání vyhrála loni v březnu firma Bartolini, která měla zajistit letní i zimní uniformy celkem za 104 miliony korun.

Letní trika jsou ze speciálníh­o funkčního materiálu. Ten však podle kritiků způsobuje nadměrné pocení a vyrážku. Podle vedení městské policie je na hodnocení nových uniforem ještě brzy. Materiál prý však splňuje veškeré normy a je navržen pro lepší termoregul­aci.

Někteří strážníci pak ve svých stížnostec­h kritizují také svítivé reflexní barvy nových uniforem. „Strážníci musí chodit po městě jako radioaktiv­ní kuřata, která svítí přes celou ulici,“píše se v jedné ze stížností. Podle ředitele městské policie Eduarda Šustera je viditelnos­t strážníků záměrem. „Možná, že někomu vadí, že je vidět, ale strážníci by v ulicích být vidět měli, aby se na ně mohli občané obracet a aby je měli na očích. Strážník nemá splývat s davem,“říká Šuster. Dodává, že v nedávné době strážníci díky viditelném­u oblečení zachránili lidský život, když si svítivých uniforem všiml muž, který zachraňova­l ženu, jež na ulici zkolaboval­a. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia