MF DNES

V podhradí s Bílou i Klusem

Na Točníku startuje putovní hudební festival Hrady CZ. Láká především na zavedené hvězdy

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Pod hradbami Točníku se již dnes odpoledne shromáždí tisícihlav­é davy. A totéž se příští víkend odehraje pod Kunětickou horou a později v podhradí dalších šesti českých a moravských hradů.

Nepůjde však o středověké slavnosti či rekonstruk­ci historický­ch bitev, jak by mohly lokality napovídat, ale o hudební festival Hrady CZ, jehož 13. ročník právě dnes startuje. Akce si v průběhu let získala oblibu zejména díky atraktivní­mu prostředí, ale také tím, že na ní vystupují zejména osvědčené hvězdy.

Pro ty, kdo jezdí na festivaly s cílem objevit nové a méně známé kapely a zpěváky, tak Hrady nemají příliš co nabídnout. Místo toho sází na výběr těch nejznámějš­í jmen české a slovenské popové a rockové scény, které denně vyhrávají z nejoblíben­ějších rádiových stanic.

Návrat hvězdy prvního ročníku

Tato „sázka na jistotu“se však pořadatelů­m vyplácí, jelikož do podhradí rok co rok přijíždí stále více lidí. Překvapení se nekoná ani letos, festival osvědčenou strategii nemění.

Znovu tak vystoupí řada známých tváří z minulých ročníků, jako kapely Mandrage, Sto zvířat, Wohnout, Vypsaná fixa, No Name, Mig 21, Portless a Horkýže Slíže. Na putovní pódium se letos vrátí i Anna K., Xindl X a Tomáš Klus.

Naopak úplně poprvé zavítá na letní hradní šňůru kapela Arakain s Lucií Bílou. „Na koncert s Arakainy se nesmírně těším, je to moje srdcová záležitost a první muzikantsk­á láska a věřím, že na Hradech bude mít naše vystoupení úžasnou atmosféru,“myslí si zpěvačka.

Na festival se po dvanácti letech vrátí také Richard Müller, který zahajoval úplně první ročník v roce 2005. Tenkrát ale zpíval pro publikum čítající jen několik stovek lidí. Z Hradů se však v průběhu času stala o poznání masovější akce, než jakou byla na počátku.

„Byly to tehdy velmi pěkné koncerty se zajímavou hradní atmosférou. Vzpomněli jsme si na Richarda Müllera po letech a jsme zvědaví, jak jeho osvědčené nesmrtelné hity přijme třeba desetitisí­cihlavé publikum,“říká jeden z pořadatelů festivalu Michal Šesták.

Slovenský zpěvák se ale většího publika nebojí. „Koncept festivalů Hrady se mně velmi líbí. Upřímně se těším, že budu součástí tohoto projektu, a věřím, že se stejně budou těšit diváci i na mě,“říká.

Hudba i historie v jednom

Partnerem putovní kulturní akce je znovu také Národní památkový ústav (NPÚ) a pořadatelé díky tomu bezezbytku využívají fakt, že se Hrady odehrávají ve stínu středověký­ch pevností. Zakoupením vstupenky na festival tak návštěvníc­i zároveň získají i možnost zúčastnit se prohlídky jednotlivý­ch hradů.

„Nejčastěji toho využívají rodiny s dětmi. Ve dnech konání festivalu jsou památky skutečně vytíženějš­í, ale je to srovnateln­é s ostatními vrcholnými dny sezony, jako jsou státní svátky,“říká Jan Zeman z NPÚ. Nejvíce zájemců o prohlídku podle něj bývá dopoledne a pak v půl třetí odpoledne. Těm, kdo se nechtějí mačkat ve frontě proto doporučuje

Vzpomněli jsme si na Richarda Müllera. Jsme zvědaví, jak jeho hity přijme desetitisí­cihlavé publikum.

hrady navštívit co nejdříve po jejich otevírací době. Konkrétně Točník, ale i některé další památky, mají navíc tu výhodu, že je možné si je prohlédnou i bez průvodce.

Již tradiční součástí festivalu bude i karneval, který vyústí ve slavnostní vyhlášení nejlepší masky. Loňský ročník vyhrál návštěvník v převleku frontmana kapely Kiss.

Stejně tak se bude letos znovu soutěžit i o nejlepší festivalov­é fotografie. Čtveřici nejlepších snímků vyberou na internetu samotní návštěvníc­i. Vítězové získají pípu od Staroprame­nu, třílitrovo­u lahev Becherovky s podpisem Bohuslava Píchy, strážce její receptury, koloběžku nebo trilogii publikací Kmeny mapující české subkultury. Fotosoutěž začíná již teď o víkendu.

Brány prvního zastavení festivalu na Točníku se otevřou zítra v 16.00 hod. a v sobotu se v podhradí začne hrát v půl jedenácté dopoledne. www.hradycz.cz www.facebook.com/ceskehrady

 ??  ?? Návrat hvězd Produkční putovního festivalu Hrady CZ sází na nejznámějš­í interprety českého a slovenskéh­o showbyznys­u. Řadu letošních zpěváků a kapel tak mohli návštěvníc­i vidět už během minulých ročníků. Na Točník se zítra vrátí třeba kapela No Name...
Návrat hvězd Produkční putovního festivalu Hrady CZ sází na nejznámějš­í interprety českého a slovenskéh­o showbyznys­u. Řadu letošních zpěváků a kapel tak mohli návštěvníc­i vidět už během minulých ročníků. Na Točník se zítra vrátí třeba kapela No Name...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia