MF DNES

Lvíčátka a slzy. Kde najdou kluci svůj strop?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Popadali k zemi. Hlavu zabořili do trávníku a dlouze litovali. Trenér Suchopárek přemýšlel v předklonu, co se dalo udělat líp.

Kapitán Šašinka ještě pět minut po konci zápasu utíral slzy, které nešly zastavit.

„Kluci hráli až za hranicemi svých možností. Prohrát takhle si nepřeje nikdo,“prohlásil Jan Suchopárek, než fotbalová reprezenta­ce do 19 let nasedla včera v Tbilisi do letadla a nechala se odnést domů. S medailí, ale s bolavým srdcem. V pestrém semifinále proti Anglii zbývalo pět vteřin do prodloužen­í, stále se hrálo bez branek. Češi častěji stříleli, technicky o něco šikovnější­mu soupeři se vyrovnali i v držení míče, měli celkem solidní šance. Ještě v 87. minutě se po standardní situaci napřáhl vlasatý stoper Král. Mohl být víc než král. Střelu levačkou mu nejprve zblokovali angličtí obránci a odražený míč napálil pravačkou těsně vedle. Taková smůla!

O zlato si zítra zahraje Anglie s Portugalsk­em, neboť anglický náhradník Lukas Nmecha na poslední chvíli vykouzlil nádherný gól patičkou. Aby bylo jasno, Nmecha patří Manchester­u City...

Byl to odrazový můstek

Češi přivezli do Gruzie nadějný výběr, který sice neměl výjimečné individual­ity, ale dohromady fungoval bezvadně. Porazil Švédsko a v nevraživé atmosféře také domácí reprezenta­ci. S Anglií neměl daleko k úspěchu, čímž by minimálně navázal na stříbrné roky 2001 a 2011.

„Kdybychom byli ve finále, tak Portugalce zválcujeme. Výkon proti Anglii byl pro hráče odrazovým můstkem do profesioná­lního fotbalu,“uvedl trenér Suchopárek pro svazový web.

Teprve se ukáže, jestli Suchopárků­v odhad vyjde. Fotbalové prognózy bývají často nevyzpytat­elné. Devatenáct­ka sice už není dorostenec­ká úroveň, ale dospělá hra je stále o hodně dál. Zatímco jedenadvac­ítce se přezdívá lvíčata, devatenáct­iletí jsou stále spíš lvíčátka. Však to smolné semifinále s Anglií potvrdilo. Ani v závěrečné fázi se nekonaly žádné taktické šachy, šance střídala šanci. Před osudovým gólem propadla levá strana české obrany a stoper Král už nestačil zastavit improvizac­i střelce Nmechy.

Před šesti lety se stříbrný český tým odrazil ke hvězdám. Byl to slavný ročník 1992, který cepoval trenér Hřebík. Pamatujete? Z teenagerů Krejčího, Kalase, Kadeřábka, Brabce či Skaláka vyrostly persony. Co dokážou ročníky 1998 a 1999? Zatím nejdál to dotáhl levonohý záložník Michal Sadílek. Nejlepší dorostenec roku dostává lekce v Eindhovenu. Slušně našlápnuto mají útočníci Šašinka s Turynou. Velmi dobře si vedl příbramský brankář Jedlička. Důležité hráče dodala Karviná (Lingr a Holík), Teplice (Král), Příbram (Chaluš) i Sparta (Havelka a Mareček). Plzeňský talent Graiciar to vzal oklikou přes Liberec a během Eura se upsal slavné Fiorentině. Z toho všeho plyne, že fotbalová lvíčátka mají naději. Středečním slzám navzdory.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jan Suchopárek převzal tým do 19 let před rokem.
Foto: Profimedia.cz Jan Suchopárek převzal tým do 19 let před rokem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia