MF DNES

Tenkrát v Aténách. Jak Berdych šokoval svět i Rogera

- — Miroslav Němý

Zdá se to tak dávno. Úspěch se ještě měřil nikoli „lajky“na všemožných sociálních sítích, nýbrž počtem esemesek (dostal jich 78). Přímo na místě mu fandili – dnes již v politickém propadlišt­i dlící – Ivan Langer a Petra Buzková. Zrovna plnoletý Tomáš Berdych měl ještě dlouhé vlasy do culíku, na hlavně jasně červenou kšiltovku.

A pak se skrz pět olympijský­ch kruhů vyšplhal do jiného vesmíru.

17. srpna 2004 vůbec poprvé vyzval Rogera Federera, s nímž se 14. července 2017 střetne o wimbledons­ké finále. Také dnes bude favoritem Maestro ze Švýcarska, ale tehdy? Tehdy měl osmnáctile­tý klučina odkudsi z Valašska představov­at pro světovou jedničku jen zdvořilého sekundanta, nic víc. Jenže svět nakonec zíral. Další členové české výpravy pro Atény včetně basketbali­stek setrvali na menším z kurtů až do konce a stali se svědky opravdové senzace. Berdych vyhrál 4:6, 7:5, 7:5!

Předtím si podobný duel s gigantem zkusil jen na Australian Open, kde jej ve třech setech rychle vyprovodil Andre Agassi; najednou se ukázal planetě a pokořil šampiona. Vždyť Federer, tehdy také s culíkem, už do konce roku 2004 neprohrál jediné utkání.

Web Bleacher Report jejich duel v žebříčku 25 největších propadáků v dějinách olympijské­ho tenisu zařadil dokonce na 2. místo.

„Je to zatím nejkrásněj­ší zážitek i největší úspěch,“zářil Berdych, jenž nakonec vypadl ve čtvrtfinál­e.

Právě tím začaly souboje tak rozdílných tenistů. A Federer nezapomněl. To, jak Berdych v euforii zahodil raketu a CNN psala o „šokující prohře“, Švýcara očividně vybudilo. Olympijská odveta přišla už v Pekingu. Ve dvou setech pro Federera, jenž říkal: „Jsem velmi spokojený se svou hrou. Naposledy jsem s ním prohrál v Aténách.“

Duely Berdych vs. Federer totiž podléhají érám dominancí.

Od aténského šoku až do roku 2009 platilo krutých 8-0 pro Federera. V letech 2010 až 2013 se Berdych mstil skvělou bilancí 6-2. Od té doby ale Federer drží šňůru 7-0.

Čas pádí, doba zrychluje, tenis se mění – a tihle dva zůstávají. Aténská výheň proti sobě svedla mladého adepta se šampionem, Federer už měl ve vitríně tři grandslamo­vé trofeje. Ve wimbledons­kém létě 2017 je sice Berdych dál čekatelem na největší z triumfů, ale zároveň obdivuhodn­ě vytrvalým členem elity; nedávný pád z Top 10 „narovnává“právě v Londýně. A Federer? Z šampiona je superšampi­on. Grandslamů dobyl 18, nyní hraje možná nejlepší tenis kariéry. S Čechem – kdeže mladíčkem, teď je Berdych zástupcem starší generace – jsou přátelé. Cítí vzájemnou úctu, podpořenou 13 lety srážek.

Tenkrát v Aténách vše začalo, nyní v Londýně pokračuje. Na jak dlouho ještě?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia