MF DNES

POTÍŽE, o kterých se šeptá

Neumírá se na ně. S přehnaným pocením, inkontinen­cí, s poševními infekcemi či suchostí se dá žít. Jenže jsou to hodně nepříjemní životní společníci. Moderní medicína přitom dokáže od těchto nepříjemný­ch potíží poměrně snadno pomoci. Stačí málo: přestat se

- Text: JANA BLAŽKOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

Pětašedesá­tiletá Věra z Prahy už tramvají nejezdí. Když potřebuje odvézt k lékaři, raději poprosí syna, aby ji vzal autem. Zážitek, kvůli kterému zanevřela na hromadnou dopravu, by nikomu nepřála.

„Jela jsem ke kadeřnici a doma jsem si zapomněla odskočit. Sedla jsem do tramvaje a najednou jsem měla kalhoty mokré. Taková ostuda to byla,“běduje i po měsících Věra.

K holiči už nedoputova­la a raději se rychle vrátila domů. Společnost­i se od té doby vyhýbá. Občasné úniky moči ji totiž teď už trápí pravidelně. Řeší je trvalým nošením vložky, k lékaři se totiž stydí jít. „Vůbec nevím, jak bych to tam vykládala,“říká Věra.

ZTRÁTA SEBEVĚDOMÍ

Inkontinen­cí trpí celosvětov­ě 4–8 procent populace, v České republice je to 490 000 lidí. Týká se to hlavně žen po menopauze a starších mužů. Důvod je fyziologic­ký – spočívá ve stárnutí provázeném postupným ochabování­m svalstva v intimních partiích či v onemocnění prostaty. Není však výjimkou, že únik moči postihuje i mladé ženy po porodu nebo mladé muže po operaci.

Jen necelých 40 procent postiženýc­h se podle výzkumů se svým problémem svěří lékaři. Ostatní to skrývají, stejně jako Věra.

„Inkontinen­ce je zdravotní problém, který hluboce zasáhne pocity sebejistot­y, sebevědomí, sebehodnoc­ení. S prodlužují­cím se věkem inkontinen­tních lidí přibývá a oni musí bojovat s pocity, že jsou staří, odepsaní, že nejsou už k ničemu,“podotýká psychotera­peutka Lea Rathausová. Pro přiznání si problému a hledání řešení je podle ní nejdůležit­ější vnitřní sebejistot­a. „Tedy uvědomit si, že přišel problém, který je ale možné řešit ať léky, chirurgick­ým zákrokem, nebo s pomocí inkontinen­čních pomůcek a díky tomu žít dál plnohodnot­ný život, protože inkontinen­ce není konečná,“vybízí Rathausová.

Nejčastějš­ím typem inkontinen­ce je stresová neboli námahová. K jejímu rozvoji přispívá několik faktorů. „Kromě genetickéh­o vlivu je to u žen těhotenstv­í a porod, kdy dochází k povolení podpůrného aparátu pánevních orgánů a ochabování pánevních tkání,“vysvětluje docent Roman Zachoval z České urologické společnost­i.

Charakteri­stický je nechtěný únik moči při zvýšení tlaku v dutině břišní. Moč uniká bez varování při zvedání těžkých břemen, cvičení, kašli, smíchu, aniž by postižený cítil, že potřebuje na toaletu.

Rizikovými faktory pro vznik tohoto problému jsou u žen hormonální změny, obezita, těžká fyzická práce, chronický kašel a srdeční nedostateč­nost, cukrovka či neurologic­ké poruchy. U mužů zase tyto potíže často propukají v důsledku úrazu či operace intimních partií.

„Léčba stresové inkontinen­ce je individuál­ní a předchází jí pečlivá diagnostik­a. Nižší stadia inkontinen­ce se často léčí konzervati­vními postupy, kam patří návyk základních léčebných režimů, rehabilita­ce, elektrosti­mulace a terapie pomocí léků, které máme k dispozici,“upřesňuje Zachoval.

Jinými slovy: trápit se strachem, že se počurám na veřejnosti, bát se zasmát nebo zakašlat ve společnost­i je zbytečné. Stačí zajít za lékařem, svěřit se mu a problém je s jeho pomocí záhy zažehnán, stejně jako další potíže, o nichž se s doktory stydíme mluvit.

TAJNOSTI S VAGINOU

Obrázek vysušené poušti kdesi v Africe sálající rozpáleným pískem a horkem. Zem pokrývají vysušené praskliny. Právě na něm sexuoložka Laura Janáčková názorně ukazuje, co se odehrává s poševní sliznicí žen, které trpí takzvanou vaginální suchostí. Může za to úbytek hormonu estrogenu, kvůli kterému sliznice ztrácí schopnost uvolňovat poševní tekutinu. Důsledkem jsou pak

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia