MF DNES

SVĚŘTE SE LÉKAŘI, NEŽ SE VÁM ROZPADNE VZTAH

-

Ačkoli například výše zmíněnou vaginální suchostí trpí ve věku od 45 do 69 let každá druhá žena, je toto téma stále tabu. „Lékařům se svěří pouhých 16 procent z nich, a to je chyba, protože umíme pomoci,“říká docentka Laura Janáčková ze Sexuologic­kého ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Je právě menopauza obdobím, kdy se tento problém u žen nejčastěji objeví?

Ano, menopauza je nejběžnějš­í příčinou poševní suchosti. Ohrožené jsou však například i ženy ve stresu. V tomto případě pak žena nemusí být při styku ve správné náladě a psychicky i tělesně se neuvolní tak, aby se dostavila normální stadia sexuálního vzrušení, tedy i dostatečná sexuální lubrikace. S problémem suché poševní sliznice se během života setká prakticky každá žena. Často také trápí kojící maminky, ale třeba i onkologick­é pacientky a další ženy, které dlouhodobě užívají některé léky.

Co tento jev způsobuje?

Hlavní příčinou vaginální suchosti je ubývání ženského hormonu estrogenu, který je důležitým aktivátore­m uvolňování poševní tekutiny. Za vaginální suchostí mohou být i operace v oblasti ženských orgánů. Vaginální suchost se může objevovat při hormonální léčbě, mohou ji způsobit některé druhy antidepres­iv, antikoncep­čních prostředků, antibiotik, léky na endometrió­zu, na neplodnost, na krevní tlak a tak dále.

Jde o léčitelnou záležitost?

Problémy spojené s vaginální suchostí lze řešit, pokud to pacientka řešit chce. Z praxe znám ženy, které se teprve až v důsledku narušení partnerský­ch vztahů a sexuální intimity svěřily lékaři.

Jak pacientkám můžete pomoct?

Nejčastějš­ím řešením byl dosud lubrikační gel. Dnes je však na trhu i nový prostředek ve formě nehormonál­ního zvlhčující­ho krému s aplikátore­m. Stejně jako ženy pečují o svou pleť vhodnými krémy, tak se ženy v menopauze, těhotné ženy, kojící maminky, diabetičky i onkologick­é a jiné pacientky musí naučit pečovat o své intimní partie.

Ženy se o tom stydí mluvit. Jak byste je motivovala, aby šly k lékaři?

S vaginální suchostí se setká ve svém životě téměř každá žena. Často může jít o záležitost přechodnou a její řešení není složité. Řešení problémů, které vznikají v důsledku odmítání a vyhýbání se sexuálnímu životu, už může být složitější. Platí totiž základní pravidlo, že pokud má člověk problémy v sexu, je jen otázkou času, kdy bude mít problémy i ve vztahu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia