MF DNES

Aby se děti mafiánů nepotatily

Společnost Itálie hledá cesty, jak zařídit, aby se potomci mafiánů nevydali na stejnou dráhu zločinu jako jejich otcové. Experiment, který se uskutečnil v Kalábrii, zatím hlásí úspěchy.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

„rebelií matek“. V některých případech totiž samy matky problémový­ch mladíků tajně požádají soudy o jejich odeslání pryč z rodinného kruhu, aby měli šanci na lepší život než ten, který je čeká v sítích mafie.

Základem ’Ndranghety je přitom všeobecná kultura v Kalábrii, kde jsou na nejvyšším místě rodinné vazby. Ústřední roli má osoba otce. Synové jsou komunitou tlačeni k tomu, aby kráčeli ve stopách svých otců, zatímco dcery jsou dodnes často využívány k navazování strategick­ých spojenectv­í mezi rodinami.

Matky jsou podle tohoto modelu předurčeny k tomu, aby uchovávaly a šířily staleté tradiční hodnoty. A mezi ně například patří omerta – pravidlo přísného mlčení o všem, co se netýká přímo zpovídané osoby.

Psycholog Enrico Interdonat­o agentuře AFP popsal, jaké typy mladíků do programu přicházejí. „Jsou zpravidla dost emocionáln­ě vyprahlí, odmalička vychovávan­í k tomu, aby byli tvrdí,“zdůraznil.

V programu na převýchovu malých mafiánů jsou vedle náhradních rodin i psychologo­vé, sociální pracovníci, učitelé a další odborníci. Když se jim podaří prolomit nedůvěru chlapců, zařídí jim mimo jiné setkání s oběťmi řádění mafie. Zároveň jim pomáhají i s nalezením a udržením si práce.

Psycholog Interdonat­o měl na starosti tři mladíky, kteří byli zařazeni do programu. „Jedna z nejdůležit­ějších věcí je, aby se dostali do prostředí, kde jejich příjmení pro nikoho nic neznamená. Tak se na sebe přestanou dívat jen jako na dědice ‚slavné‘ zločinecké dynastie a začnou objevovat sebe sama. A zatím to v mnoha případech vypadá, že se skutečně našli.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia