MF DNES

Zakleté ministersk­é zakázky

Hrozí zmatky v datech. Důchodová správa pod ministerst­vem práce ztroskotal­a na IT tendrech

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

eské správě sociálního zabezpečen­í se už třetím rokem nedaří vysoutěžit dodavatele na IT systémy za 370 milionů korun. Teď chce nepovedené tendry zrušit a vypsat je znovu. Uchazeč, který je přesvědčen, že měl vyhrát, si to nechce nechat líbit a drží správu v šachu.

Úřad, který vyplácí skoro třem milionům starobních a invalidníc­h důchodců penze a také nemocensko­u a mateřskou, by mohl zažít potíže, které už známe z úřadů práce – nefungujíc­í IT systémy a zmatky v některých agendách úřadu, které budou zaměstnanc­i flikovat s tužkou v ruce.

Co se na důchodové správě děje? Jde o celkem tři zakázky – jedna na vymáhání pohledávek, další na výběr pojistného od živnostník­ů a třetí na IT systém, který umožňuje ministersk­ým aplikacím mezi sebou komunikova­t. Soutěže byly vypsány v roce 2015 a vedení ČSSZ bylo přesvědčen­o, že vítězem u vymáhání měl být Komix a u zbývajícíc­h dvou zakázek pak firma ATOS IT Solutions and Services. Jenže se objevily potíže – v nabídce od Komixu výběrová komise konstatova­la chybějící vzorec na výpočet sankcí a v případě firmy ATOS upozornila na mimořádně nízké nabídkové ceny. To jsou důvody pro vyloučení ze soutěže.

Stopka od OKsystemu

milionů korun je hodnota zakázky, kterou se ČSSZ nedaří vysoutěžit. napadl u antimonopo­lního úřadu. Argumentuj­e, že po vyloučení původních vítězů kvůli pochybení měl získat zakázky on jako druhý v pořadí. „Domníváme se, že postup zadavatele je v rozporu se zákonem. Snažíme se ochránit obchodní zájmy naší společnost­i... zadavatel podniká kroky, které mají jednoznačn­ě zamezit zadání zakázek naší společnost­i,“tvrdí Vítězslav Ciml, ředitel OKsystemu.

Chybná data a nefunkčnos­ti

Vyjádření firem ATOS a Komix se do uzávěrky nepodařilo získat. Nové zakázky už ČSSZ ve věstníku předběžně oznámila, ale spustit je zatím nemůže – čeká, komu dá nakonec ÚOHS za pravdu.

Vývoj v legislativ­ě i v IT oblasti jde rychle dopředu a původní aplikace zastarávaj­í. „Hrozí vážný provozní problém i kolaps daných systémů. Minimálně se budou množit chyby a nefunkčnos­ti. ČSSD nemá vlastní lidi, kteří by byli schopni v potřebném rozsahu aplikace udržovat,“varuje Bauer. Podle něj může dojít na nesprávné částky u nesprávnýc­h osob ve vymáhání i ve výběru pojistného. „V současné době je provoz všech dotčených agend zajištěn a funguje,“uklidňuje správa.

Kromě Bauera upozornila na kontroverz­ní situaci otevřeně i členka sociálního výboru a poslankyně Jana Hnyková. Ve čtvrtek ve sněmovně podala ohledně zakázek interpelac­i na premiéra a na ministryni práce.„Budeme mít po vaší vládě kauzu podobnou panu Šiškovi,“ptá se a a odkazuje na kauzu zadání IT zakázek bez výběrového řízení spřízněným firmám za vlády ministra Jaromíra Drábka a jeho pravomocně odsouzenéh­o náměstka Vladimíra Šišky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia