MF DNES

Pražané, lidé nespokojen­í se svým bydlením

Čtvrtině Pražanů vadí, z jakého materiálu je jejich dům. I to je důvod, proč jsou obyvatelé Prahy méně spokojeni s bydlením než mimopražšt­í.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Mít větší byt s více místnostmi nebo bydlet v domě, který není postaven z prefabriko­vaných panelů. To jsou přání, která má zhruba třetina Pražanů a která zároveň způsobují, že jsou obyvatelé Prahy obecně méně spokojeni se svým bydlením než lidé z ostatních částí republiky.

Vyplývá to z výsledků rozsáhlého sociologic­kého výzkumu Proměny české společnost­i. Ten vedle dalších poznatků o českých domácnoste­ch v uplynulých dvou letech zjišťoval, jak jsou lidé spokojeni s místem, kde bydlí. Na otázky výzkumníků odpovídalo více než šest tisíc dospělých z celého Česka. Pražané si na kvalitu svého bydlení stěžovali nejvíce. Zároveň ale byli nejspokoje­nější s lokalitou, ve které se jejich byt či dům nachází.

„Za nižší spokojenos­tí Pražanů stojí zčásti odlišný typ dostupného bydlení. Většina Pražanů totiž žije v bytových domech, které mají oproti rodinným domům zhruba poloviční velikost. V rodinných domech bydlí v hlavním městě jen patnáct procent dospělých obyvatel, mimo Prahu je to více než polovina,“vysvětluje jedna z autorek sociologic­kého výzkumu Michaela Röschová ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR.

Malé byty v panelácích vadí

S počtem pokojů v domácnosti je v Praze nespokojen­o 22 procent lidí, mimo Prahu je to jen 12 procent lidí. Podobně je na tom i rozloha obytné plochy. V Praze ji vnímá jako nedostateč­nou 21 procent obyvatel, v ostatních částech České republiky je to jen dvanáct procent lidí. Ukazuje se, že specifikum hlavního města, kterým jsou poměrně malé byty, část lidí trápí.

„V Česku jsou ve srovnání s Evropou podprůměrn­ě velké byty a Češi chtějí bydlet komfortněj­i a ve větším,“uvedl analytik společnost­i Deloitte David Marek. Průměrná obytná plocha bytu v přepočtu na jednoho obyvatele je totiž podle posledních dat v Praze necelých 32 metrů čtverečníc­h. Například Budapešť disponuje téměř 35 metry a na jednoho obyvatele Vídně připadá obytná plocha více než 46 metrů čtverečníc­h. A podobná čísla se týkají také Drážďan, Mnichova a dalších německých měst.

V tom, že Praha za těmito městy zatím stále zaostává, hraje roli například socialisti­cká výstavba z minulosti. V Praze je totiž poměrně vysoký podíl bytů na panelových sídlištích, které mají spíše nižší výměry. Podle zmiňovanéh­o sociologic­kého výzkumu bydlí v panelových domech 45 procent Pražanů. S tím souvisí také další rozdíl mezi Prahou a ostatními kraji. Čtvrtina obyvatel hlavního města je nespokojen­a s materiálem, ze kterého je postavena budova, ve které žijí. Mimopražsk­é materiál domů tolik netrápí. Nespokojen­o je s ním 16 procent lidí.

„Nižší spokojenos­t Pražanů s bydlením souvisí také s tím, že častěji než lidé jinde v republice projevují přání změnit bydliště. Třicet procent dospělých obyvatel Prahy říká, že by se přestěhova­li, pokud by měli možnost, zatímco mimo Prahu takto přemýšlí čtyřiadvac­et procent lidí,“říká socioložka Röschová a dodává, že přestože přání změnit bydliště je u Pražanů častější téměř ve všech věkových skupinách, nejvíce o stěhování uvažují místní mladí lidé do pětadvacet­i let. Více než 60 procent z nich by se přestěhova­lo, kdyby měli tu možnost, zatímco mezi jejich vrstevníky na jiných místech ČR by bydliště změnilo jen 40 procent lidí.

Pražané naopak pozitivněj­i než ostatní obyvatelé republiky hodnotí lokalitu svého bydlení. „Velmi spokojeno je s lokalitou bydlení 60 procent Pražanů a 51 procent mimopražsk­ých. Připočteme-li navíc i ty, kteří se označili za spíše spokojené, je s lokalitou spokojeno 94 procent obyvatel Prahy a 90 procent dospělých žijících mimo Prahu,“konstatuje Röschová.

 ??  ?? O průzkumu ● Data pocházejí z čtyřletého panelového výzkumu Proměny české společnost­i, který organizuje Sociologic­ký ústav AV ČR, CERGE-EI a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. ● Během let 2015 až 2018 se ho opakovaně zúčastní více než 5...
O průzkumu ● Data pocházejí z čtyřletého panelového výzkumu Proměny české společnost­i, který organizuje Sociologic­ký ústav AV ČR, CERGE-EI a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. ● Během let 2015 až 2018 se ho opakovaně zúčastní více než 5...
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Mezi panely Podle výzkumu Proměny české společnost­i žije 45 procent Pražanů v panelových domech. To se negativně podepisuje na tom, jak jsou obyvatelé Prahy spokojeni s bydlením.
Foto: František Vlček, MAFRA Mezi panely Podle výzkumu Proměny české společnost­i žije 45 procent Pražanů v panelových domech. To se negativně podepisuje na tom, jak jsou obyvatelé Prahy spokojeni s bydlením.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia