MF DNES

Rudá záře nad Severní Koreou je vidět v Praze. Přinese hlasy?

- Zápisník Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Že si za svou smrt mohla Milada Horáková sama, to už je pokřiveným evergreene­m českých komunistů, zvláště jedničky pražské kandidátky do Poslanecké sněmovny Marty Semelové. Nyní se ale zdá, že si pražští komunisté dali soutěž, kdo ještě věrněji do dneška přenese ideály strany z 50. let minulého století. Čerstvým účastníkem tohoto „Partyzánsk­ého samopalu“se stal Lukáš Vrobel, devatenáct­ka kandidátky KSČM.

Vrobelovo učarování rudou září nad Korejským poloostrov­em je patrné z jeho popisu výletu do „hrdinné země socialismu“, jak se ve čtvrtek o Severní Koreji vyjádřil na žižkovské besedě. Při popisu své cesty uvedl, že se země opírá o uvědomělou podporu lidových mas a jejím společensk­ým vlastnictv­ím a kolektivis­mem by se měl inspirovat zbytek světa. Není jisté, zda mezi uvědomělé masy řadí i přes dvě stě tisíc lidí, které režim vězní v pracovních táborech.

Rovněž podle zápisu besedy odsoudil „zahraničně-politickou orientaci následnick­ých států bývalé ČSSR, které se staly vazaly imperialis­tů USA“. A vyzdvihl mírové poselství politiky Severní Korey.

Mírovými aktivitami KLDR pravděpodo­bně myslí jaderné testy a zkoušky doletu raket, které totalitní režim provádí. Možná i to, jak režim žádá smrt bývalé prezidentk­y sousedního státu. I to, jak nakládal s americkým studentem, kterého Severokore­jci zatkli za krádež plakátu.

Podle devětadvac­etiletého komunisty jsou ale zprávy o Severní Koreji jen pomlouvačn­ou kampaní. Před čtyřmi lety byl na pražské kandidátce do Sněmovny na 34. místě, pomalu stoupá výš. Komunisté by podle průzkumů získali ve volbách přes deset, nebo dokonce 15 procent. Pokud to tak půjde dál, brzy se ve sněmovních chodbách ozve: „Čest práci, soudruzi.“A možná nejen tam...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia