MF DNES

Letní Letná uvede kus nazkoušený ve Rwandě

-

Znamená to i vymyslet něco, co bude používat celý svět?

Ano. Nebo to, že se bude vědět, že tady ten pán dodával něco pro Coca-colu v Americe.

Jak reálné to dnes je?

Na pracovním trhu je nás strašně málo, čemuž nasvědčuje úplně všechno. Peníze, které ajťáci berou, jsou obvykle dvakrát větší, než je průměrný plat.

Pokud je o ajťáky takový boj, podle čeho si budete vybírat zaměstnava­tele?

Roli bude hrát otázka, jestli mě to může posunout k mému cíli – dodávat velké firmě. V poslední době mě velmi láká i děsí zkusit si dva tři roky v „korporátu“, jako je KPMG. Člověk musí přijít ráno v devět a odejít v pět nebo spíš v osm. A to se nám ajťákům moc nelíbí. Při škole běžně odpracuji sto hodin měsíčně, ale když si ve čtvrtek řeknu, že to nejde, tak to nejde a nikomu to nevadí. Zase to totiž pak jde třeba v sobotu nebo v neděli. Takový režim zatím velké „korporáty“moc neumožňují.

Bez moderních technologi­í už se dnes téměř neobejdeme. Bude se to podle vás v budoucnu ještě prohlubova­t, nebo se tento trend někde zastaví?

Soubor Cirk La Putyka nabídne na festivalu Letní Letná mezinárodn­í projekt, v němž se pod jedním šapitó sejdou akrobaté, tanečníci, herci a muzikanti ze Rwandy, České republiky a Kanady. Premiéra představen­í Hit s podtitulem Tell the difference se uskuteční 17. srpna v Letenských sadech a zahájí festival nového cirkusu trvající do 3. září. Projekt Hit vznikal v Praze i přímo ve Rwandě, kde principál Rostislav Novák mladší i s částí souboru Cirk La Putyka zkoušel spolu s rwandskými artisty a umělci. „Byl to pro mne jeden z nejsilnějš­ích životních zážitků. Do Prahy přijede deset umělců ze Rwandy, někteří z nich jsou děti, někteří sirotci, někteří bez domova, někteří muzikanti, někteří akrobaté. Ti se společně potkají s členy Cirku La Putyka a dalšími hosty,“uvedl Novák. Hudbu pro projekt Hit skládá Jan Křížek, známý z působení v kapelách Walk Choc Ice a Blue Effect společně s kmenovým zpěvákem Cirku La Putyka Andrejem Rádym. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia